Räkning av fåglar in på knuten 2021

I helgen var det så dags igen för den årliga räkningen av småfåglarna vid fågelmatningarna runt om i landet. Eftersom vi vintertid bor i lägenhet kan vi inte ha någon egen matning på balkongen. Istället drog vi som vanligt iväg med kameror, kikare, anteckningsblock samt en nygräddad kaka till förmiddagsfikat till våra vänner, som i snart ett år hållit sig undan i sin stuga i Roslagen.

Det brukar vara lite av the same procedure as last year över de här fågelräkningarna, det enda som egentligen skiljer dem åt är vädret, arterna och antalet fåglar som dyker upp. Och så kakan till kaffet då. Förra året blev det en äppeltosca, i år en morotskaka. Om någon eventuellt har planerat att fira morotskakans dag nu på onsdag (alltid den 3/2) hittar ni receptet på “världens godaste” här på bloggen “En smaksak“.

Förra året grönskade trädgårdarna i sommarstugeområdet, i gullvivornas bladrosetter tittade redan små knoppar opp och det gick vita gäss på sjön Erken. Nu var det minus 10 grader, snö överallt och isen hade lagt sig på sjön.

Efter kaffet blev det en promenad längs Erkens strand och genom stormfälld skog innan det var dags att återvända till stugvärmen.

Frörören på ställningarna och i buskarna utanför fönstret var fyllda till bredden med något för alla smaker och på backen låg mer frön och nötter tillsammans med små bitar av fettkakor. Trafiken mellan rören och de omgivande skyddande buskarna var intensiv, så nu var det bara att börja räkna.

Här är några av gästerna som dök upp vid matbordet, där de fem söta stjärtmesarna nog blev den gladaste överraskning.

Hur blev då resultatet? Jo, det blev ett något sämre resultat jämfört med förra året, 44 stycken fördelade på 9 arter mot 56 fördelade på 11 arter 2020.

Årets bubblare verkar vara koltrasten, och så blev det även hos oss. Förra året var det grönsiskan som invaderade matningarna, men i år var inte en enda på plats. Konstigt hur det kan svänga.Vämlinge Topp 10 2021

      1. Talgoxe 12
      2. Blåmes 10
      3. Koltrast 7
      4. Stjärtmes 5
      5. Nötvecka 3
      6. 2 vardera av svartmes, pilfink och större hackspett
      7. Entita 1

 

Advertisement

Author: Meggie

Bits and pieces from just another day in paradise

20 thoughts on “Räkning av fåglar in på knuten 2021”

  1. Kul med traditioner. Det är säkert lika spännande för varje år. Jättefina bilder men ditt isorgel foto tar priset.
    Nu ska jag kolla receptet på morotskakan. Ha en trevlig vecka!

    1. Visst är det lika spännande varje år, man vet ju aldrig hur det kommer att sluta. Tycker absolut att du ska testa Johannas morotskaka, får alltid mycket beröm när jag bjuder på den.
      Ha en skön vecka, du också!

  2. Men grattis till stjärtmesarna! Riktigt roligt! De brukar vara svåra att locka fram. 🙂
    Kan i övrigt instämma – same same but slightly different här, precis som hos er. Inte en endaste liten siska men traktens alla koltrastar fick jag. På bekostnad av övriga småfåglar tror jag, knappt en talgoxe vågade titta förbi…. 🙂

    1. Ja, det var ju ett magert resultat. Vet inte om och hur ihärdigt ni matar dem, men vi har märkt att de plötsligt verkar ta siesta någon halvtimme vid ett-/tvåtiden. Bättre lycka nästa år!

  3. It’s so inspiring to know what people all over the world are paying attention to and counting birds, Meggie. The Great Backyard Bird Count happened across the globe the second weekend in February, and close to 6,000 bird species were reported. I think it’s wonderful that so many individuals are inspired by feather beings.
    I hope you are doing well.
    Best wishes,
    Tanja

    1. In Sweden, the annual count of backyard birds always takes place the last weekend of January and has literally speaking become a “social movement”. Our treat this year was the adorable longtailed tit.
      I’m so glad that you are back on track again, Tanja!
      Looking forward to your posts,
      Meggie

  4. En gång hade vi Stjärtmes vid våra matare på landet, de är ju så gulliga. Vårt landställe ligger inte så långt ifrån era vänners boende. 🌷🦉🌷

    1. Att kunna räkna in fem stjärtmesar samtidigt vid matningen var höjdpunkten under årets fågelräkning. Och visst är de bedårande, de små “snöbollarna”! 🙂
      Jag är inte så hemma i Roslagen, men det vore kul att höra var ni har ert paradis. ❤

  5. Åh vilka fina bilder! Och stjärtmesarna! Så tacksam att ni kommer hit och räknar och känner igen ALLA sorterna! Plus att det var såå trevligt! Dessutom- det var en urläcker morotskaka! Kram!

    1. Tack Kajsa! Och vi är så glada och tacksamma att vi får komma varje år och umgås, räkna och alltid bjudas på läcker lunch. ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Tra Italia e Finlandia

Il mio blog per condividere le bellezze naturali e artistiche dei nostri due Paesi.

DINNER BANK

cooking with love from all over the world

Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Bay Photos by Donna

Chesapeake Bay's Nature & Wildlife Beauty Through My Lens

Naturfoton

annicaaktiv

grethelindseth.wordpress.com/

Grethe Lindseth - en fotoblogg

HANNA'S WALK

Walks Stories and Nature

Mest om fåglar

Om naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet

stadsmadam

Lösa trådar och fria tankar

Seniorvinklat

- tankar, idéer och erfarenheter

581 sjöar

Från Väsman till Paddflyet

tanja britton

Lives and writes at the foot of Pikes Peak

Vildvittring

And into the forest i go, to lose my mind and find my soul

Amatörbiologen

En amatörbiologs liv och betraktelser

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Karins Spis - min kokbok

Här samlar jag mina favoritrecept. Egna och andras och delar med mig till er som hittar hit. Det goda är samtidigt det nyttiga. Den traditionella medelhavsmaten, antingen den kommer från Italien, Grekland, Frankrike, Turkiet eller Spanien är ingen slumpvis hopkommen receptsamling. Allt är noggrant valt och sedan hundratals år förfinat. Vi älskar medelhavskost. Den är god, lätt, färggrann, mycket grönsaker, mycket fisk, doftar härligt av örter och vitlök. Den är lättlagad med oftast väldigt få ingredienser. Samtidigt är det doktorns mat. Olivoljan är både god och nyttig. Det finns även dålig olivolja, så var noggrann vid inköpet. I Italien där vi håller till, är olivoljan ett livselixir, en krydda till allt. Grönsaker, ärtor, baljväxter och frukt är en viktig del av maten i medelhavsköket och inte bara, som i Sverige, en dekoration på tallriken. Kring Medelhavet äter man också mycket gröna blad i form av ruccola, spenat och olika former av sallader som alla innehåller massor av nyttigheter. Men här i min receptsamling tittar jag även ut mot andra världsdelar och lär mig mycket om alla spännande kryddor och smaker som finns i världen. Jag hoppas du ska hitta några favoriter. Smaklig måltid!

Ögonblick / Moments

Bilder och Poesi / Pictures and Poetry

Nån som jag

En droppe i floden

%d bloggers like this: