Räkning av fåglar in på knuten 2021

I helgen var det så dags igen för den årliga räkningen av småfåglarna vid fågelmatningarna runt om i landet. Eftersom vi vintertid bor i lägenhet kan vi inte ha någon egen matning på balkongen. Istället drog vi som vanligt iväg med kameror, kikare, anteckningsblock samt en nygräddad kaka till förmiddagsfikat till våra vänner, som i snart ett år hållit sig undan i sin stuga i Roslagen.

Det brukar vara lite av the same procedure as last year över de här fågelräkningarna, det enda som egentligen skiljer dem åt är vädret, arterna och antalet fåglar som dyker upp. Och så kakan till kaffet då. Förra året blev det en äppeltosca, i år en morotskaka. Om någon eventuellt har planerat att fira morotskakans dag nu på onsdag (alltid den 3/2) hittar ni receptet på “världens godaste” här på bloggen “En smaksak“.

Förra året grönskade trädgårdarna i sommarstugeområdet, i gullvivornas bladrosetter tittade redan små knoppar opp och det gick vita gäss på sjön Erken. Nu var det minus 10 grader, snö överallt och isen hade lagt sig på sjön.

Efter kaffet blev det en promenad längs Erkens strand och genom stormfälld skog innan det var dags att återvända till stugvärmen.

Frörören på ställningarna och i buskarna utanför fönstret var fyllda till bredden med något för alla smaker och på backen låg mer frön och nötter tillsammans med små bitar av fettkakor. Trafiken mellan rören och de omgivande skyddande buskarna var intensiv, så nu var det bara att börja räkna.

Här är några av gästerna som dök upp vid matbordet, där de fem söta stjärtmesarna nog blev den gladaste överraskning.

Hur blev då resultatet? Jo, det blev ett något sämre resultat jämfört med förra året, 44 stycken fördelade på 9 arter mot 56 fördelade på 11 arter 2020.

Årets bubblare verkar vara koltrasten, och så blev det även hos oss. Förra året var det grönsiskan som invaderade matningarna, men i år var inte en enda på plats. Konstigt hur det kan svänga.Vämlinge Topp 10 2021

   1. Talgoxe 12
   2. Blåmes 10
   3. Koltrast 7
   4. Stjärtmes 5
   5. Nötvecka 3
   6. 2 vardera av svartmes, pilfink och större hackspett
   7. Entita 1

 

20 thoughts on “Räkning av fåglar in på knuten 2021

 1. Kul med traditioner. Det är säkert lika spännande för varje år. Jättefina bilder men ditt isorgel foto tar priset.
  Nu ska jag kolla receptet på morotskakan. Ha en trevlig vecka!

  • Visst är det lika spännande varje år, man vet ju aldrig hur det kommer att sluta. Tycker absolut att du ska testa Johannas morotskaka, får alltid mycket beröm när jag bjuder på den.
   Ha en skön vecka, du också!

 2. Men grattis till stjärtmesarna! Riktigt roligt! De brukar vara svåra att locka fram. 🙂
  Kan i övrigt instämma – same same but slightly different här, precis som hos er. Inte en endaste liten siska men traktens alla koltrastar fick jag. På bekostnad av övriga småfåglar tror jag, knappt en talgoxe vågade titta förbi…. 🙂

  • Ja, det var ju ett magert resultat. Vet inte om och hur ihärdigt ni matar dem, men vi har märkt att de plötsligt verkar ta siesta någon halvtimme vid ett-/tvåtiden. Bättre lycka nästa år!

 3. It’s so inspiring to know what people all over the world are paying attention to and counting birds, Meggie. The Great Backyard Bird Count happened across the globe the second weekend in February, and close to 6,000 bird species were reported. I think it’s wonderful that so many individuals are inspired by feather beings.
  I hope you are doing well.
  Best wishes,
  Tanja

  • In Sweden, the annual count of backyard birds always takes place the last weekend of January and has literally speaking become a “social movement”. Our treat this year was the adorable longtailed tit.
   I’m so glad that you are back on track again, Tanja!
   Looking forward to your posts,
   Meggie

 4. Åh vilka fina bilder! Och stjärtmesarna! Så tacksam att ni kommer hit och räknar och känner igen ALLA sorterna! Plus att det var såå trevligt! Dessutom- det var en urläcker morotskaka! Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.