Om mitt Paradis

Som många andra har jag och Maken vårt alldeles egna lilla paradis. Det ligger vid vägs ände vid blanka vattnet mitt ute i mörka hälsingeskogen.

Kväll över sjön

Kajakt på bryggan

Området vi bor i har visserligen ett riktigt namn men kallas mest bara för Byn. Här finns elva hus, de flesta belägna längs strandlinjen. Tre av familjerna är permanentboende och på en av gårdarna finns också katter, hästar, kor, getter och höns, till stor förtjusning för besökande barn och barnbarn.

Djuren

Vår stuga är liten och knuttimrad och ligger alldeles vid kanten av en relativt stor sjö som ingår i ett ännu större sjösystem.

Stugan från vattnet

De cirka 40 kvadratmetrarna fördelar sig på en storstuga med öppen spis, sovalkov med våningssäng och ett minimalt kök med bänkspis, där man antingen kan använda bägge plattorna samtidigt eller ugnen och en platta. En irriterande begränsning, och ändå är det sällan vi får till så fantastiska måltider som just här.

Standarden är som sagt enkel och el är den enda moderniteten, i övrigt är det utedass och bad i sjön som gäller. Därför känns det lika lyxigt varje vår när Maken heroiskt kryper ner i det 8-gradiga vattnet och fixar med en slang så att vi kan få sjövatten direkt in i kökskranen. Vi testar vattnet regelbundet och hittills har det alltid fått godkänt, till och med som dricksvatten, men vi föredrar ändå att hämta vårt dricksvatten från grannen som har en borrad brunn. Däremot har vi inga betänkligheter när det gäller tandborstning och matlagning eller att skölja grönsakerna i det.

Sedan några år tillbaka har vi även en liten gäststuga, tyvärr byggd medan det ännu bara var tillåtet med 9,9 kvm utan bygglov. För mig och Maken räcker den gott och hit drar vi oss tillbaka när barn och barnbarn kommer på besök.

Gäststuga

Ja, hit flyr vi alltså storstadens hets och alla turister under sommarhalvåret. Här finns lugnet och harmonin, tid för reflektion, våra kajaker, naturen, fisken, bären och svampen – ja, det mesta av sånt, som förutom Maken, gör mig lycklig och tacksam.

För vissa av våra vänner och bekanta känns livet vi lever här alltför obekvämt, det finns till och med de som avstår från att hälsa på just för att de kan bli tvungna att behöva använda utedasset eller inte kan duscha varje dag. För oss ligger tjusningen i just detta att inte ha det precis lika bekvämt som hemma i stan. Vad är annars vitsen med att åka till landet?

14 thoughts on “Om mitt Paradis

 1. Det är som när vi var ute med båten, vi tvättade oss i sjön så klart och låg där det inte fanns en kotte. Ser underbart ut på ert ställe, men jag har blivit bekväm med åren. Vårt paradis kan man bo på året om, vattentoa och el. Men du så fint att bo så nära vatten, hela min uppväxt såg jag Edsviken i Danderyd glittra mellan hundraåriga ekar och nu Värtan med all båttrafik och vyn över Stockholm. Jag bara älskar vatten …

  • Ja, vad vore livet utan vatten? Rakt intet. Även jag kan börja känna av den där längtan efter litet mer bekvämlighet. Börjar bli litet jobbigt att behöva borra hål i isen (även om det är Maken som sköter borrandet)och hinka in vatten till tvätt och disk när vi är här på vårvintern innan isen gått. Lika lycklig varje vår när Maken ger sig ut i vattnet och kopplar ihop pump och slang så att jag får vatten i kökskranen. Det är lyx som räcker långt.
   Vad gäller toaletten har vi en förbränningstoa, där vi bokstavligt talat eldar upp skiten. Funkar alldeles utmärkt, men för säkerhets skull har Maken ändå byggt ett nytt traditionellt utedass. Bra att ha när vi är många, eller om strömmen skulle gå. 🙂
   Kram

 2. Vi hade en förbränningstoa tills i höstas då vi bytte till vattentoa först till oss, ungarna fick sin insatt för några veckor sedan, det var draget och förberett för den. Kram

 3. Dear Meggie,
  I think it would be very difficult to return to the city after spending time in your little paradise, even if there is only an outdoor toilet.
  You are lucky to have such a retreat.
  Best,
  Tanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.