Om mitt Paradis

Som många andra har jag och Maken vårt alldeles egna lilla paradis. Det ligger vid vägs ände vid blanka vattnet mitt ute i mörka hälsingeskogen.

Kväll över sjön

Kajakt på bryggan

Området vi bor i har visserligen ett riktigt namn men kallas mest bara för Byn. Här finns elva hus, de flesta belägna längs strandlinjen. Tre av familjerna är permanentboende och på en av gårdarna finns också katter, hästar, kor, getter och höns, till stor förtjusning för besökande barn och barnbarn.

Djuren

Vår stuga är liten och knuttimrad och ligger alldeles vid kanten av en relativt stor sjö som ingår i ett ännu större sjösystem.

Stugan från vattnet

De cirka 40 kvadratmetrarna fördelar sig på en storstuga med öppen spis, sovalkov med våningssäng och ett minimalt kök med bänkspis, där man antingen kan använda bägge plattorna samtidigt eller ugnen och en platta. En irriterande begränsning, och ändå är det sällan vi får till så fantastiska måltider som just här.

Standarden är som sagt enkel och el är den enda moderniteten, i övrigt är det utedass och bad i sjön som gäller. Därför känns det lika lyxigt varje vår när Maken heroiskt kryper ner i det 8-gradiga vattnet och fixar med en slang så att vi kan få sjövatten direkt in i kökskranen. Vi testar vattnet regelbundet och hittills har det alltid fått godkänt, till och med som dricksvatten, men vi föredrar ändå att hämta vårt dricksvatten från grannen som har en borrad brunn. Däremot har vi inga betänkligheter när det gäller tandborstning och matlagning eller att skölja grönsakerna i det.

Sedan några år tillbaka har vi även en liten gäststuga, tyvärr byggd medan det ännu bara var tillåtet med 9,9 kvm utan bygglov. För mig och Maken räcker den gott och hit drar vi oss tillbaka när barn och barnbarn kommer på besök.

Gäststuga

Ja, hit flyr vi alltså storstadens hets och alla turister under sommarhalvåret. Här finns lugnet och harmonin, tid för reflektion, våra kajaker, naturen, fisken, bären och svampen – ja, det mesta av sånt, som förutom Maken, gör mig lycklig och tacksam.

För vissa av våra vänner och bekanta känns livet vi lever här alltför obekvämt, det finns till och med de som avstår från att hälsa på just för att de kan bli tvungna att behöva använda utedasset eller inte kan duscha varje dag. För oss ligger tjusningen i just detta att inte ha det precis lika bekvämt som hemma i stan. Vad är annars vitsen med att åka till landet?

Advertisement

14 thoughts on “Om mitt Paradis”

 1. Det är som när vi var ute med båten, vi tvättade oss i sjön så klart och låg där det inte fanns en kotte. Ser underbart ut på ert ställe, men jag har blivit bekväm med åren. Vårt paradis kan man bo på året om, vattentoa och el. Men du så fint att bo så nära vatten, hela min uppväxt såg jag Edsviken i Danderyd glittra mellan hundraåriga ekar och nu Värtan med all båttrafik och vyn över Stockholm. Jag bara älskar vatten …

  1. Ja, vad vore livet utan vatten? Rakt intet. Även jag kan börja känna av den där längtan efter litet mer bekvämlighet. Börjar bli litet jobbigt att behöva borra hål i isen (även om det är Maken som sköter borrandet)och hinka in vatten till tvätt och disk när vi är här på vårvintern innan isen gått. Lika lycklig varje vår när Maken ger sig ut i vattnet och kopplar ihop pump och slang så att jag får vatten i kökskranen. Det är lyx som räcker långt.
   Vad gäller toaletten har vi en förbränningstoa, där vi bokstavligt talat eldar upp skiten. Funkar alldeles utmärkt, men för säkerhets skull har Maken ändå byggt ett nytt traditionellt utedass. Bra att ha när vi är många, eller om strömmen skulle gå. 🙂
   Kram

 2. Vi hade en förbränningstoa tills i höstas då vi bytte till vattentoa först till oss, ungarna fick sin insatt för några veckor sedan, det var draget och förberett för den. Kram

  1. Ja, det här är vår lilla oas som vi flyr till i slutet av maj och sedan inte lämnar förrän i skiftet september/oktober.

 3. Dear Meggie,
  I think it would be very difficult to return to the city after spending time in your little paradise, even if there is only an outdoor toilet.
  You are lucky to have such a retreat.
  Best,
  Tanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Tra Italia e Finlandia

Il mio blog per condividere le bellezze naturali e artistiche dei nostri due Paesi.

DINNER BANK

cooking with love from all over the world

Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Bay Photos by Donna

Chesapeake Bay's Nature & Wildlife Beauty Through My Lens

Naturfoton

annicaaktiv

grethelindseth.wordpress.com/

Grethe Lindseth - en fotoblogg

HANNA'S WALK

Walks Stories and Nature

Mest om fåglar

Om naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet

stadsmadam

Lösa trådar och fria tankar

Seniorvinklat

- tankar, idéer och erfarenheter

581 sjöar

Från Väsman till Paddflyet

tanja britton

Lives and writes at the foot of Pikes Peak

Vildvittring

And into the forest i go, to lose my mind and find my soul

Amatörbiologen

En amatörbiologs liv och betraktelser

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Karins Spis - min kokbok

Här samlar jag mina favoritrecept. Egna och andras och delar med mig till er som hittar hit. Det goda är samtidigt det nyttiga. Den traditionella medelhavsmaten, antingen den kommer från Italien, Grekland, Frankrike, Turkiet eller Spanien är ingen slumpvis hopkommen receptsamling. Allt är noggrant valt och sedan hundratals år förfinat. Vi älskar medelhavskost. Den är god, lätt, färggrann, mycket grönsaker, mycket fisk, doftar härligt av örter och vitlök. Den är lättlagad med oftast väldigt få ingredienser. Samtidigt är det doktorns mat. Olivoljan är både god och nyttig. Det finns även dålig olivolja, så var noggrann vid inköpet. I Italien där vi håller till, är olivoljan ett livselixir, en krydda till allt. Grönsaker, ärtor, baljväxter och frukt är en viktig del av maten i medelhavsköket och inte bara, som i Sverige, en dekoration på tallriken. Kring Medelhavet äter man också mycket gröna blad i form av ruccola, spenat och olika former av sallader som alla innehåller massor av nyttigheter. Men här i min receptsamling tittar jag även ut mot andra världsdelar och lär mig mycket om alla spännande kryddor och smaker som finns i världen. Jag hoppas du ska hitta några favoriter. Smaklig måltid!

Ögonblick / Moments

Bilder och Poesi / Pictures and Poetry

Nån som jag

En droppe i floden

%d bloggers like this: