Nya gäster vid matbordet

Även om det inte alls behövs så här års kan vi ändå inte låta bli att mata våra småfåglar. Det är så rogivande, spännande och underhållande att sitta och titta på dem, alla olika sorter, när de utan några större kontroverser samsas med ekorrar och hackspettar kring maten. Som att se på en film. Och så plötsligt, utan att man förstår varför och utan synbar anledning, lyfter alla hundratalet bofinkar, grönfinkar, grönsiskor, domherrar, talgoxar och blåmesar samtidig, himlen blir svart och får en osökt att tänka på Hitchcocks rysare Fåglarna. Mindre än en halv minut senare är ordningen återställd: alla är tillbaka igen och fortsätter att äta som inget har hänt.

Just nu kryllar marken av alla fågelungar. Nästan som råttor pilar de runt på backen bland skalen från solrosfröna. Alla har lärt sig flyga vid det här laget, även om en del fortfarande är litet instabila i luftrummet och emellanåt krockar med verandaräcket, husgaveln och fönstret. Två hjärnskakningar som krävde en kvarts återhämtning på “akuten”, i övrigt inga allvarligare olyckor.

Då och då händer det att det dyker upp några nya, mer oväntade gäster vid matbordet. Som de här två duvorna (ber om ursäkt för den något oskarpa bildkvaliteten, men ibland får man ta vad som ges, det vill säga plåta genom fönstret för att få några bilder alls).

Duvor

Och inte bara duvorna. Även den listige Mickel Räv verkade intresserad av vad som bjöds på buffén. Fast kanske inte så mycket av fröna och nötterna som av möjligheten att få sig ett par möra duvbröst till middag.

Men tji fick han. Fru Duva, som värnade om sina bröst, satte sig snabbt i säkerhet på taket till Makens kamouflerade fotogömsle. Här uppe kan han inte nå mig, verkade hon tänka.

Duva på tälttak

I veckan upptäckte jag plötsligt en gräsandshona som gick omkring och mumsade i sig av solrosfröna. Då var hon ensam, men när hon återkom dagen därpå hade hon sina tre nästan fullvuxna ungar (åtminstone storleksmässigt) i släptåg. Att gräsänder knaprar solrosfrön var något nytt för mig.

Talltitan är en annan besökare som vi inte brukar se så ofta. Tror att detta också är en unge eftersom den var ganska så orädd när jag gick förbi.

Grönsiskorna, de är fler än många just nu, både ungar och vuxna.

Och så favoriten, den sötaste av dem alla – lille Kalle Rödhake. Solitären, som håller sig för sig litet för sig själv.

Rödhakeunge

 

10 thoughts on “Nya gäster vid matbordet

  1. Oj,oj! Det blir mycket att kolla in framåt, ja säkert en ny generation nästa år. Så intressant med så många arter. Tror nog att räven kan lura till sig en stek.
    På vår tomt tassar grannskapets katter och lyckas förse sig ibland med småfågel :((
    Och här sätter vi nät över jordgubbar och vindruvor!
    Men de hittar kanske fröställningarna på solrosorna! Naturen ger och tar💖

  2. Ja visst är det kul med fåglarna nu. Så många! Har dock inte samma koll på alla, men såg likheter med några av dina kort. Och duvorna är så coola😊😊 De spankulerar i godan ro utan att låta sig störas i första taget.

  3. Tack! Ser nu att det kommer upp en annan adress till din sida än den som visades i samband med din kommentar. Ska nu kolla dina bilder litet närmare. 🙂

  4. “Fru duva som värnade om sina bröst” – underbart! 😀 Och underbara historier och härliga foton. Vilket fågelliv ni har! Förstår er – jag matar också under sommaren, det är ju så jäkla kul att titta på alla ungar och annat. Hos mig är det just nu steglitsfamiljen som vinglar omkring och krockar med varandra, åtminstone tonåringarna, inte de vuxna kanske. Domherrarna (som bara kommer på försommaren!) uppför sig lite mer civiliserat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.