Tretåig hackspett på Järvsö klack

Under sommaren har vi dagligen underhållits av en hackspettsfamilj bestående av pappa, mamma och en unge. De stackars föräldrarna har slitit med matningen och medan de blivit allt magrare och tanigare har ungen alltmer antagit formen av en boll.

Nu klarar sig ungen själv, men hela familjen fortsätter att komma till våra fröautomater och det är ofta fajt om vem som ska få första tjing på nötterna.

Hackspettsunge

Hackspettsmamma med unge

 

Under en klättring uppför Järvsö klack tidigare i sommar hörde vi plötsligt trumvirvlarna från en tretåig hackspett. Med hjälp av ljudet kunde vi till slut också lokalisera den, där den satt och borrade i en gammal gran. Även om den inte är någon riktig raritet är den betydligt mindre vanlig än både den större och mindre hackspetten.

Den tretåiga spetten uppehåller sig framför allt i brandskadad eller gammal barrskog med gott om döda träd, företrädesvis gran. Den saknar också den röda färgen i sin fjäderdräkt.

Tretåig hackspett 1

Tretåig hackspett 2

Tretåig hackspett 3

 

Vacker utsikt och en tretåig hackspett kändes som en bra belöning för den ganska tuffa vandringen upp till toppen av klacken.

Vy från Järvsö klack

Vy från Järvsö klack 2

 

Advertisements

11 thoughts on “Tretåig hackspett på Järvsö klack

  1. Hej, så trevligt att läsa om naturupplevelser ni får göra. Järvsö har jag besökt en gång, men aldrig varit uppe på “Klacken”. Bra gjort att göra den vandringen!

    • Det var inte någon särskilt lång vandring, men tillräckligt ansträngande ändå. Ordentligt brant, stenigt och mycket rötter att se upp för men mödan värt.

  2. Åh så fint fotat på både hackspettar och naturskön omgivning med utsikt! Första bilden är så fin 🙂 Haha vad kul att vi samtidigt la ut tre tåingen båda två 🙂

  3. Så fina bilder! Och att ni såg den tre-tåiga bland all mossa mm. Och bra där med vandringen!! Här har vi sett en så konstig fågel att ni tror att jag är knäpp om jag beskriver den.😊😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s