Kolbullar

Jag är beredd att sätta en liten slant på att nästa trendiga maträtt kommer att bli det som är en av Dalarnas och Hälsninglands mesta landskapsrätt, nämligen
kolbullar. Detta efter att Benny Andersson i ett TV-program nyligen avslöjade att just kolbullar är hans favoriträtt framför andra. Jag är övertygad om att vi kommer att få se ett antal rikskända kockar nu laga kolbullar med just sin personliga touche i kommande matlagningsprogram på TV. Kom bara ihåg var ni läste det först! Jo, hos Meggie!

Kolbulle är inte, som jag vet att en del tror, en bulle som legat så länge i ugnen att den blivit alldeles svartbränd. Nej, det är helt enkelt ett slags fläskpannkaka, bastant och kraftig mat från tiden när skogshuggare, flottare, rallare och kolare levde och arbetade under primitiva förhållanden långt hemifrån. Den innehöll få och hållbara ingredienser – mjöl, vatten och salt fläsk – och stektes i flott i gjutjärnspanna över öppen eld.

När vi har vänner på besök brukar vi ofta låta dem pröva på denna hälsingska delikatess. Är det en vacker kväll tar vi båten över till Hällorna och gör upp eld och bjuder på nygräddade kolbullar med lingonsylt och kokkaffe medan vi njuter av en fantastisk solnedgång. På Hällorna finns också ett så kallat gapskjul som ger skönt skydd mot vinden, framför allt när vi vintertid gör samma utflykt, fast på skidor eller till fots över isen.

Så varför inte hoppa över den traditionella korvgrillningen nästa gång ni är på utflykt och istället testa en kolbulle. Häll smeten i en petflaska och det förstekta fläsket i en plastbytta, ta med smör och lingonsylt och ni kan fixa en måltid ni kommer att stå er länge på. Glöm inte stekpannan och tändstickor!

Recept

  • 3 – 4 hg salt fläsk (alt bacon) skuret i små tärningar
  • 4 dl kornmjöl (kan bytas mot vetemjöl om man inte vill införskaffa  kornmjöl enbart för detta)
  • 4 dl vetemjöl
  • c:a 9 dl vatten
  • salt efter smak
  • flott eller smör att steka i
  • gjutjärnspanna eller kolbullepanna med långt skaft

Gör så här

  1. Blanda mjöl, vatten och salt till en ganska tjock smet, betydligt tjockare än vanlig pannkakssmet.
  2. Bryn smör i het panna, fördela en dryg matsked fläsk däri och häll på smeten, ungefär dubbelt mot vanliga pannkakor.
  3. Vänta tills ovansidan nästan är torr och vänd därefter kolbullen och låt steka en stund även på andra sidan. Kolbullen ska ha en gyllenbrun, knaprig yta.
  4. Servera med lingonsylt.

5 thoughts on “Kolbullar

  1. Fantastiskt gott! Och i norra Dalarna kallar vi det kolbotten och blandar fläsket i en messmörsås som också är jättegott MEN som ska avnjutas med måtta då det orskar lite jordbävning i magregionen..

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.