Söndagsvandring runt Angarnssjöängen

Angarnssjöängens naturreservat i Vallentuna var målet för dagens vandring med vännerna M och V. Start och mål vid Skästra hage. Angarnssjön är länets förnämsta fågelsjö och ett eldorado för fågelskådare. Runt sjön ligger vackra enebackar och hagar där korna fortfarande går ute på bete.

Halvvägs runt sjön ligger en fin grillplats med två stora vindskydd och där hade vi i förväg bestämt att stanna och bjuda vännerna på lunch med nygräddade kolbullar med lingonsylt. Sedan maken fått fyr på grillen kunde vi slå oss till ro och värma oss med lingonglögg och pepparkakor med ädeloskräm medan vi väntade på att värmen skulle bli den rätta för att sätta igång med gräddningen av kolbullarna.

Kolbullar är, som jag skrivit tidigare, ett slags mäktig fläskpannkaka från tiden när männen låg ute på arbete långt hemifrån och där det gällde att ha middagsingredienser som klarade lång förvaring utan att bli dåliga – som till exempel mjöl, vatten och salt fläsk.

Hur som helst, maken skötte gräddningen med den äran. Efter tre kolbullar stod magen i fyra hörn (undrar var det uttrycket kommer ifrån?) och det var nästan svårt att få plats med den goda pumpapajen till kaffet. Som tur var hade vi fortfarande en bra bit att gå innan vandringen var över för den här dagen och vi var tillbaka till parkeringen och våra bilar.

Annonser

2 thoughts on “Söndagsvandring runt Angarnssjöängen

  1. Hejsan!
    Vilken härlig dag i naturen. Blev så förvånad att se korna ute så sent på året. Intressant läsning och tog till mig receptet på de spännande kolbullarna som ser rasande goda ut.Tack tack……Något att prova.
    Ha en fin dag / kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s