Stubbmarodören

Vi satt på verandan och åt en sen middag i den behagliga värmen som dröjde sig kvar efter en av årets varmaste dagar, åtminstone här i vårt lilla hörn av norra Hälsingland. Nedanför vilade sjön blank och stilla och allt som hördes var insekternas surr i midsommarbuketten på bordet tillsammans det lätta ljudet när besticken mötte porslinet. Plötsligt vred Maken på huvudet.

– Oj, jag tror vi har en spillkråka på besök, sa han och pekade bort mot blåbärsriset.

Jag tittade åt det håll han pekade och såg något rött som guppade upp och ner, men att det var en spillkråka hade jag inte kunnat säga. Så flög fågeln plötsligt upp och satte sig på en av stubbarna i närheten (vi har gott om dem på tomten, både efter stormfällning och egen trädfällning) och började frenetiskt attackera den med näbben. Men tålamodet tycktes kort och efter en stund flyttade han till nästa stubbe, och så till nästa.

När han slutligen landade på den största av stubbarna satt han länge stilla med huvudet på sned, som om han funderade över hur han bäst skulle gå till väga för att få fatt i godsakerna som förhoppningsvis fanns bakom barken.

Hm, om jag använder näbben som spett borde jag väl få loss barken.

Å hej å hå, nu är det nära… Snart lossnar den.

Men va’ fasiken, här är ju tomt, inte minsta kryp eller ägg som man kan käka!!

Nä, här kan man inte stanna, jag tar och drar till grannen. Han lär ju ha tagit ner alla träd på sin tomt, så där finns säkert gott om mer välfyllda stubbar.

16 thoughts on “Stubbmarodören

 1. Hej
  Ståtliga fåglar på besök, som både syns och hörs. Illustrerande bilder!
  Här hos oss ser vi spillkråka och t o m gröngöling någon gång, annars är det mest mindre hackspett vi märker av.
  Vi har 2-3 fågelholkar inom synhåll, och vi gläds varje vår när vi ser småfåglar sätta bo. Men ständigt är hackspetten där och stör, så nån bolycka har det inte blivit på senare år.
  Önskar er trevlig fortsatt sommar💖🎶🌲

  • Visst är de stiliga fåglar, både spillkråka, hackspett och gröngöling, men inte alltid så trevliga i sitt uppträdande mot mindre fåglar. Men på vår matning samsas hackspetten väl med både småfåglar och ekorrar.

 2. De är förvånansvärt stora, spillkråkorna. Vi är välsignade med artpolarna hos oss på landet, men de ropar mest och syns inte till så ofta. Ödsliga rop som påminner en om att man är i vildmarken. Grattis till fin naturupplevelse och trevligt middagssällskap. Och väldigt snygga foton! 🙂

 3. I love this woodpecker, but have only seen it once in my life. My photos are not nearly as nice as yours and I only saw it from far away. How lucky you were able to get such fabulous views and images.

  • Thanks, Tanja, this time I was lucky to get sharp close-ups, but I usually save blurred ones too, when taken from afar, just to keep as proof of what I have actually seen (and when).
   Best wishes, Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.