Pumpkin pie

Idag är det nationell helgdag i USA och över hela landet firas Thanksgiving Day, en högtid som nästan är större och viktigare än själva julen. De senaste dagarna har amerikaner, trots en galopperande pandemi, flugit kors och tvärs över landet för att ta sig hem och kunna fira med nära och kära. Sitta till bords och se hur far i huset står vid kortänden och trancherar festens huvudrollsinnehavare, kalkonen, som sedan serveras med en uppsjö av tillbehör: gröna bönor, glaserad brysselkål, stuffing, sötpotatisgratäng, potatismos, sås och tranbärssylt. Att ovanpå allt detta även kunna pressa ner en bit pumpapaj med vispgrädde är en konst som bara anstår en sann amerikan.

Det finns flera historier om vad som är förebilden för dagens thanksgivingmiddag. En av dem är den om de engelska och irländska pilgrimmer som i augusti 1620 anlände med skeppet Mayflower till Massachusetts, där de under hösten grundade staden Plymouth.

Den första vintern var kall och eländig, skördarna slog fel och många av pilgrimmerna dukade under. Ursprungsbefolkningen, indianerna, kom till undsättning med mat och kläder och lärde dem bland annat att odla majs. När det året därpå var dags att skörda, bjöds indianerna in till en stor höst- och skördefest som tack.

1863 proklamerade president Lincoln Thanksgiving som nationell helg och 1941 fastställde den amerikanska kongressen att den fjärde torsdagen i november skulle vara USAs tacksägelsedag.

Thanksgiving är också en tradition som jag tagit med hem från tiden när familjen under ett par år bodde i Princeton, N.J. Och även om jag inte firar den varje år, brukar en pumpapaj ändå alltid serveras minst en gång mellan Halloween och jul. Och så här gör jag min paj, som får köket att dofta ljuvligt av julkryddor.

Pumpapaj

Värm ugnen till 220 grader

Pajdeg
270 g (4,5 dl) mjöl
175 g smör (kylskåpskallt)
1-2 msk florsocker
2-3 msk iskallt vatten

Gör så här
Mixa ingredienserna i en matberedare och tillsätt vattnet lite i taget (viktigt att degen inte blir för lös).

Kavla ut degen till en rund platta (28 cm Ø) till en form som mäter 24 cm Ø.

Täck botten till en springform med löstagbar kant med bakplåtspapper. För över degplattan till formen, tryck till botten och se till att degen går ganska högt upp på kanten så att fyllning får plats utan att rinna över. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllning
Den som vill kan naturligtvis göra sin egen fyllning genom att rosta t ex butternut squash i ugnen och sedan mixa fruktköttet till en puré, men jag är lite lat och gör det lätt för mig genom att använda färdig fyllning på burk.

450 g pumpafyllning, gärna Libby’s. (Brukar finnas i välsorterade mataffärer eller i särskilda amerikanska affärer, t ex The American Food & Gift Store).
3 dl kaffegrädde eller 2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk
1,5 dl socker
½ tsk salt
1½ tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
¼ tsk mald nejlika
2 stora ägg

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en liten skål.
Vispa äggen i en större bunke, rör ner pumpafyllningen tillsammans med de torra ingredienserna och tillsätt grädden lite i taget. Se till att allt är väl blandat.
Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.

Grädda i 220 grader i 15 minuter och sänk därefter temperaturen till 175 grader och fortsätt att grädda i ytterligare 30-40 minuter. Pajen är klar när du testar med en provsticka och ingen smet fastnar.

Låt pajen kallna och servera med lite vispad grädde.

Advertisement

Author: Meggie

Bits and pieces from just another day in paradise

13 thoughts on “Pumpkin pie”

  1. En långhelg i slutet av november vore underbar, inte för att jag vill överföra Thanksgiving till Sverige, men när det är som mest grått och trist vore det skönt med något som lyste upp.

    1. Visst vore skönt med mer ljus, men från och med söndag börja det lysas upp även här, advenststjärnor i många fönster, trädgårdar, hus och balkonger som är inlindade i ljusslingor, adventsljusen som tänds ett efter ett och så hon från Syracusa med huvudet fullt av ljus. Om nu alla bara kan ta sitt ansvar på allvar, så att coronavågen drar sig tillbaka, kan vi kanske få en ljus december trots allt. 🙂

    1. Tack Agneta! Nej, jag har varken något amerikanskt eller svensk-amerikanskt påbrå. Däremot hade vi möjligheten att under ett par år få bekanta oss med både landet och folket genom att min dåvarande man forskade och arbetade där. 🙂

  2. Tack för ännu en historia om orsaken till Thanksgiving. Som du säger finns det många versioner. Jag tycker din är den trevligaste hittills. 🙂
    För första gången ska vi i år göra ett försök att fira Thanksgiving, även om det råkade bli idag. Jag har inhandlat färdiga thanksgivingtallrikar/portioner från Ingelsta kalkons butik på Östermalm – att göra en egen kalkon till två personer kändes mastigt. Återstår att se hur det smakar. 🙂
    Apropå corona var det intressant att beskåda både trängseln i butiken och hur många barnrika familjer det tydligen finns – påfallande många av kunderna svarade att man skulle vara mellan 7 och 9 personer till kalkonmiddagen, som svar på frågan om hur många som skulle äta. Intressant med tanke på att man bara ska umgås inom den egna familjen och de flesta var 50-plussare och således inga barnfamiljer… 😣👿 Inte så många som bryr sig om rekommendationerna, uppenbarligen.

    1. Vilket utmärkt initiativ att sälja Thanksgiving-tallrikar så att även mindre hushåll kan ha sitt eget firande. Hoppas att middagen blev lyckad och att kalkonen smakade bra. Nyfiken på vilka tillbehör ni fick med er, och ingick det kanske t o m en bit pumpa- eller pekanpaj till efterrätt i paketet? 🙂
      Visst är det märkligt att det ska vara så svårt att hörsamma alla allvarlig uppmaningar om att att inte besöka affärer i onödan och att hålla avstånd. Jag minns min egen reaktion när en ung man på TV i våras som sa att han bara MÅSTE få gå ut och ta en öl. Vadå måste? Nu kan jag kanske inte själv säga så mycket längre, för i veckan, efter att mest ha levt nio månader i skogsmiljö, brast det för mig och jag frågade maken om han kunde köra mig till Täby C – NU. Ska du handla, undrade han. Nej, men jag bara MÅSTE få nypa i en tröja eller några blusar. Nu var det inte helt sant, jag behövde handla en present till Roffe som fyller år i veckan, men det var ändå en härlig känsla att få känna lite tyg mellan fingrarna. Och 20 minuter senare kunde vi ta våra munskydd och sprita händerna med det medhavda desinfektionsmedlet och var på väg hem igen. 🙂
      Keep well and stay safe!

  3. Jag kan intyga att pajen är jättegod! För visst har du bjudit på denna tidigare? Men allt du gör är sååå gott!!👌👌👍🤶😊

  4. Vad spännande, det har jag inte provat tidigare. Tack för ditt recept, jag är nyfiken på att prova 🙂
    NU har jag skaffat facebook, kan jag hitta på dig där.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Tra Italia e Finlandia

Il mio blog per condividere le bellezze naturali e artistiche dei nostri due Paesi.

DINNER BANK

cooking with love from all over the world

Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Bay Photos by Donna

Chesapeake Bay's Nature & Wildlife Beauty Through My Lens

Naturfoton

annicaaktiv

grethelindseth.wordpress.com/

Grethe Lindseth - en fotoblogg

HANNA'S WALK

Walks Stories and Nature

Mest om fåglar

Om naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet

stadsmadam

Lösa trådar och fria tankar

Seniorvinklat

- tankar, idéer och erfarenheter

581 sjöar

Från Väsman till Paddflyet

tanja britton

Lives and writes at the foot of Pikes Peak

Vildvittring

And into the forest i go, to lose my mind and find my soul

Amatörbiologen

En amatörbiologs liv och betraktelser

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Karins Spis - min kokbok

Här samlar jag mina favoritrecept. Egna och andras och delar med mig till er som hittar hit. Det goda är samtidigt det nyttiga. Den traditionella medelhavsmaten, antingen den kommer från Italien, Grekland, Frankrike, Turkiet eller Spanien är ingen slumpvis hopkommen receptsamling. Allt är noggrant valt och sedan hundratals år förfinat. Vi älskar medelhavskost. Den är god, lätt, färggrann, mycket grönsaker, mycket fisk, doftar härligt av örter och vitlök. Den är lättlagad med oftast väldigt få ingredienser. Samtidigt är det doktorns mat. Olivoljan är både god och nyttig. Det finns även dålig olivolja, så var noggrann vid inköpet. I Italien där vi håller till, är olivoljan ett livselixir, en krydda till allt. Grönsaker, ärtor, baljväxter och frukt är en viktig del av maten i medelhavsköket och inte bara, som i Sverige, en dekoration på tallriken. Kring Medelhavet äter man också mycket gröna blad i form av ruccola, spenat och olika former av sallader som alla innehåller massor av nyttigheter. Men här i min receptsamling tittar jag även ut mot andra världsdelar och lär mig mycket om alla spännande kryddor och smaker som finns i världen. Jag hoppas du ska hitta några favoriter. Smaklig måltid!

Ögonblick / Moments

Bilder och Poesi / Pictures and Poetry

Nån som jag

En droppe i floden

%d bloggers like this: