Fågelräkning 2020

Alla som har ett fågelbord, antingen i den egna trädgården eller någonstans ute i naturen, har den gångna helgen (fredag till måndag) uppmanats att räkna sina matgäster.

För mig och Maken betydde den här helgen som vanligt ett besök hos vännerna i Roslagen. Solen lyste förföriskt över byn Vemlinge vid sjön Erkens strand, men en kall och hård nordanvind drev upp vita gäss över vattnet, som så här års vanligtvis brukar ligga stilla och fruset under ett täcke av snö.

Inne i stugan var det varmt och skönt och doften av doften av nykokt kaffe slog emot oss när vi kånkade in med kikare, kameraryggsäckar och en nybakad toscakaka i bagaget för att genomföra den årliga räkningen av vinterfåglar inpå knuten.

Utanför nästan varje fönster vajade välfyllda rör med jordnötter, solroskärnor och hampfrön tillsammans med hållare fulla av talgbollar. Här fanns något för alla smaker. Gott om mat, men mindre gott om fåglar kändes det som. Kanske är det den milda vintern som gjort att de inte behövt söka sig till matningarna i samma utsträckning som när det är minusgrader och djup snö.

Räkningen går till så att man räknar antalet fåglar av en viss art som vid ett givet tillfälle uppehåller sig samtidigt vid fågelborden.

Efter att ha gått igenom resultaten från tidigare års räkningar riggade vi upp kameror och kikare och slog oss ner framför det stora vardagsrumsfönstret med utsikt över tre olika matstationer. Med pennorna vässade och fågelboken nära tillhands för den händelse några rariteter skulle dyka upp var vi så redo.

En domherre hade noterats redan innan vi kom. I övrigt var det glest på fågelfronten så när som på fyra koltrastherrar som sprätte runt och kråmade sig för en koltrastdam. Hon verkade dock inte särskilt imponerad över uppvaktningen, eller så spelade hon bara svårflörtad.

När vi efter en dryg halvtimme bara kunnat anteckna en domherre och fem koltrastar började det äntligen röra sig i buskagen runt matningarna. Pilfinkar, blåmesar och talgoxar. Och plötsligt kryllade marken nedanför frörören av “pyttesmå gröna saker” som kilade runt, runt och pickade i sig av sånt som andra matgäster tappat ner på backen.

De pyttesmå gröna sakerna var grönsiskor, som också skulle visa sig bli den överlägsne vinnaren i vår räkning.

Vad blev då resultatet? Jo, 56 fåglar fördelade på 11 arter under vår drygt timslånga spaning. Något sämre än förra året, men det näst bästa resultatet under de sex år som vi hållit på och räknat.

Vemlinge Tio i topp 2020

 1. Grönsiskan (16)
 2.  Blåmes (8) / Pilfink (8)
 3.  Talgoxe (6)
 4.  Koltrast (5)
 5.  Större hackspett (4)
 6. Grönfink (3)
 7. Nötvecka (2) / Entita (2)
 8. Domherre (1) / Steglits (1)

Advertisement

Author: Meggie

Bits and pieces from just another day in paradise

12 thoughts on “Fågelräkning 2020”

 1. Det verkar som om grönsiskan tagit över i år, vissa år har det istället varit massor av gråsiskor. En kompis som räknar tyckte också att det varit betydligt lugnare vid fågelbordet denna vinter. Fina bilder trots allt!

  1. Vi blev verkligen förvånade över mängden grönsiskor och att de så skulle överglänsa pilfink, blåmes och talgoxe. Har aldrig kunnat räkna in en enda grönsiska under våra tidigare räkningsdår. 🙂

 2. Grattis till ett fint resultat! 🙂 Många arter och många individer – och bra mycket bättre än man kunde förvänta ett sånt här milt år. Kul att ni också fick grönsiskeinvasion. Säger som Ilse-Marie, ibland gråsiskor, nu grönsiskor. Och små är de.
  Nästa år kanske jag också orkar rigga upp kamera för att ha något bättre än mina suddiga mobilbilder att bjuda på. Heja er som orkar!

  1. Egentligen spelar det inte så stor roll hur många arter man får ihop i slutänden, för oss är det mera den årliga traditionen, att samlas med samma vänner, fika, räkna, käka lunch, räkna och så kanske fika igen. Men visst var det roligt med alla grönsiskorna i år, och när det dyker upp mer sällsynta arter som när sex stjärtmesar lade beslag på andraplatsen för några år sedan. 🙂

  1. This Winter has been extremely mild, no snow at all in mid-Sweden so far, which has made it easy for most birds to feed themselves from nature’s berries and seeds. 🙂

 3. Och fantastiskt trevligt att ha er som experter här varje år💞👏👌👍. Annars hade det bara blivit talgoxar och blåmes. Ja, och koltrastar förstås. Och ingen god kaka heller😉. Till nästa år ska jag träna dem att komma till mina lockrop😊.

  1. Alltid lika trevligt med denna tradition, en av många som vi har tillsammans, och jag hoppas den håller i sig i många år till. ❤

 4. Jag satt inte och räknade fåglar rätt dag, tror jag var sjuk och hemma i stan. Men nog har det varit mindre fåglar överlag denna vinter, tyckte även att våren har varit tystare och mindre fågelliv.

  1. Räkningen av fåglar inpå knuten har blivit en trevlig tradition för oss. Och skulle den rätta helgen inte passa räknar vi en annan helg även om vi inte kan skicka in resultatet, men räknas ska det. Har nog inte tänkt på att det skulle vara tystare i skogen den här våren, tycker det har kvittrats på rätt ordentligt. T o m näktergalen håller fortfarande konsert om kvällarna. Däremot har det nog inte varit så stor trängsel runt fågelborden, vilket kan bero på den milda och snöfria vinter vilken medfört att fåglarna haft gott om mat i alla fall. 🙂

   1. Jaha, så har jag inte tänk, fattat att de har mat lättare en mild vinter. Alltid lär jag mig något nytt Tack för det! Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tra Italia e Finlandia

Un blog per condividere le bellezze naturali e artistiche dei nostri due Paesi.

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

DINNER BANK

cooking with love from all over the world

Pensionär, nyss pensionär!

Ja, men tiden går ju så fort!

Bay Photos by Donna

Chesapeake Bay's Nature & Wildlife Beauty Through My Lens

Naturfoton

annicaaktiv

grethelindseth.wordpress.com/

Grethe Lindseth - en fotoblogg

HANNA'S WALK

Walks Stories and Nature

Mest om fåglar

Om naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet

stadsmadam

Lösa trådar och fria tankar

Seniorvinklat

- tankar, idéer och erfarenheter

581 sjöar

Från Väsman till Paddflyet

tanja britton

Lives and writes at the foot of Pikes Peak

Vildvittring

And into the forest i go, to lose my mind and find my soul

Amatörbiologen

En amatörbiologs liv och betraktelser

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Karins Spis - min kokbok

Här samlar jag mina favoritrecept. Egna och andras och delar med mig till er som hittar hit. Det goda är samtidigt det nyttiga. Den traditionella medelhavsmaten, antingen den kommer från Italien, Grekland, Frankrike, Turkiet eller Spanien är ingen slumpvis hopkommen receptsamling. Allt är noggrant valt och sedan hundratals år förfinat. Vi älskar medelhavskost. Den är god, lätt, färggrann, mycket grönsaker, mycket fisk, doftar härligt av örter och vitlök. Den är lättlagad med oftast väldigt få ingredienser. Samtidigt är det doktorns mat. Olivoljan är både god och nyttig. Det finns även dålig olivolja, så var noggrann vid inköpet. I Italien där vi håller till, är olivoljan ett livselixir, en krydda till allt. Grönsaker, ärtor, baljväxter och frukt är en viktig del av maten i medelhavsköket och inte bara, som i Sverige, en dekoration på tallriken. Kring Medelhavet äter man också mycket gröna blad i form av ruccola, spenat och olika former av sallader som alla innehåller massor av nyttigheter. Men här i min receptsamling tittar jag även ut mot andra världsdelar och lär mig mycket om alla spännande kryddor och smaker som finns i världen. Jag hoppas du ska hitta några favoriter. Smaklig måltid!

Ögonblick / Moments

Bilder och Poesi / Pictures and Poetry

Nån som jag

En droppe i floden

%d bloggers like this: