Jakten på dumsnutarna

Vad tittar dom på, gubbarna med sina tubkikare, och vad är det de försöker fånga på bild med sina teleobjektiv och mobilkameror? Och vilka är det som är dumsnutarna? De som står på backen och glor upp mot trädet, eller de som sitter i trädet och låter sig betittas av dem som står nedanför?

Ja, i det här fallet handlar det om den rönnbärsfärgade tallbiten (pinicola enucleator), en fågel av ungefär samma storlek som en taltrast.

Normalt sett håller tallbiten till i norra delen av vårt land liksom i norra Finland, Ryssland och ända långt bort i Sibirien.

I folkmun kallas den ofta för “dumsnut” beroende på att den är orädd och sällan låter sig störas av en massa stirrande människor som tränger sig på runt “matbordet”. De har väl inte träffat på så många av vår sort där uppe i norr, och än färre borta i Sibirien.

Att få se dem här nere i Mellansverige är alltså ganska ovanligt, nästan så att de, när så sker, kan betraktas som lite av en raritet. Men så kan de plötsligt vissa år dyka upp i stora mängder, och just i år tycks det vara ett sådant år. Kanske beror det på dålig tillgång på föda norr över eller så har de nåtts av ryktet om de dignande rönnbärsträden längre söderut.

Oavsett vilket har stora flockar av tallbitar de senaste tre veckorna uppehållit sig i omgivningarna kring Kvarnbadet, kommunens utomhusbad, till stor glädje för många fågelskådare och fotografer.

Ofta hittar man dem i någon av de många rönnarna, kalasande på bären. Saften skvätter hej vilt omkring när de försöker få i sig de attraktiva fröna medan skalen ratas och faller till marken där de bildar stora röda mattor under träden.

Som så ofta i fågelvärlden är det hannarna som ståtar i de färgrikaste och mest lysande dräkterna medan honorna oftast är mer diskret dressade.

Där honan sitter i talltoppen med den klarblå himlen som bakgrund lyser hon som självaste solen, men annars är hennes dräkt mer smutsbrungul/grön till färgen.

22 thoughts on “Jakten på dumsnutarna

  • Tack snälla du! Ja, tallbiten är något utöver det vanliga, känns inte riktigt “svensk” i sin röda dräkt. Och än finns det gott om rönnbär så jag hoppas den blir kvar ett tag till. 🙂

  • Tack Ilse-Marie! Min gamla dator lade mer eller mindre av i somras, men nu har jag skaffat en ny som jag äntligen börjar förstå hur den funkar, så nu hoppas jag kunna komma igång och göra lite inlägg ibland.
   Gott Nytt År till dig också! 🙂

 1. Oj vad rönnbär! Här verkar alla rönnbär redan uppätna sen tidigare. Har heller aldrig tänkt på tallbiten. Kände mig lycklig häromdagen när jag fick se en flock sidensvansar

  • Jag tror aldrig att jag sätt så mycket rönnbär som i år och enligt Bondepraktikan lär ju gott om rönnbär betyda en sträng vinter, men än så länge är det ju inte något som tyder på det. Men den som lever, får se.
   Anna, önskar dig och de dina ett riktigt fint 2020 och ser fram emot att läsa om nya cykeläventyr. Kram M.

 2. Haha, vilket härligt inlägg! Och den där kommentaren är ju på pricken: ” vilka är det som är dumsnutarna? De som står på backen och glor upp mot trädet, eller de som sitter i trädet och låter sig betittas av dem som står nedanför?”
  Alla vi dumsnutar med våra kikare känner igen sig – och har självrespekt nog att skratta åt det. 🙂
  Grattis till fina foton!
  Och tack för info och klargörande – tillsammans med Roffes blogg – nu är jag säker på att det var tallbitar vi såg i julas vi också. 🙂

  • Tack, och stort grattis till dina dumsnutar också! Det är alltid lika roligt när man får göra nya observationer av lite ovanligare slag och till och med under lite längre tid. 🙂

 3. Pingback: Vi har sett den! | Amatörbiologen

 4. Pingback: På gång just nu – den 5 januari 2020 – Seniorvinklat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.