Från sjö till bord

Vår dagliga middag. Ja, så kan man nästan kalla det med tanke på all fisk som maken (ibland med viss hjälp av barnbarnet) dragit upp de senaste veckorna.  Många fiskmiddagar har det blivit, flera i veckan faktiskt. Stekta gäddfiléer, friterade abborrfiléer med kapris, trattkantareller (torkade från förra året) och brynt dillsmör, och så det godaste av allt, rökta abborrar.

Maken rensar och röker, jag kokar potatisen och försöker fixa till något som ska likna en remouladsås av vad som finns hemma (inte alltid så lätt att spontanlaga efter recept när det är 3 mil till närmaste affär). Till det en sallad av sådant som äntligen börjat spira i växthuset och pallkragarna.

Rökt abborre betyder alltid en festmåltid, även på en vardag, och eftersom jag just den här dagen också plockat årets första smultron kunde middagen för ovanlighetens skull också avslutas med en liten efterrätt. Smultron, varvade med råkräm och kaksmulor.

16 thoughts on “Från sjö till bord

 1. Åh så gott Meggie! Jag håller med Roffe om vilken god middag som serveras på plats! Det vattnas i munnen när du börjar med att beskriva den utsökt goda smaken av rökt abborre, lite potatis, lite svamp och lite sås…det är äkta lycka det! och smultron, ja vad slår den goda, milda sommarsmaken 🙂
  Som vanligt Meggie…vilket underbart härligt inlägg du bjuder på.
  Jag kan känna många gånger att jag borde kunna skriva lite fin text till mina bilder…precis som du gör, fin text till bilderna gör också sitt till 🙂

 2. Vad 17 är råkräm? 🙂
  Känner igen känslan av 3 mil till närmaste affär – jag kommer ha mycket att lära av dig i den vägen.
  Tack för ett härligt inlägg. Älskar headern f ö.

  • Förlåt, har tappat lite tempo både i i att besvara alla snälla och trevliga kommentarer och att själv kommentera inlägg. Förlåt igen. 🙂
   Råkräm är helt enkelt vispad grädde blandad med en äggula som vispats med socker eller florsocker (ungefär som när man gör äggtoddy).
   Att ha långt till affären betyder att man måste planera väl, vilket ibland kan bli lite för “väl” eftersom man ju vill vara garderad ifall någon oförhappandes har vägarna förbi. Sen dyker aldrig det där oväntade besöket upp och man står där med grädden som surnat, grönsakerna som vinat eller sockerkakan som man bakat just in case börjat mögla, eftersom man normalt aldrig äter kaffebröd. Pasta, konserver och torra kakor/kex som man själv inte gillar är mitt recept. Men du verkar vara en organiserad person så du hittar säkert snart dina rutiner.

 3. Fina fångster. Jag fiskar oftast i Vänern. Här bör man äta fisk därifrån högst en gång i veckan. När jag fryser in fisk skriver jag på påsen var jag fångat dem för att inte äta vänerfisk för ofta. Rök funderar jag på att investera i.

  • Det är trist att fisk i vissa vatten lagrar på sig en massa gifter, framför allt fet fisk som strömming, lax och öring/röding. Vi har en lite Abu-rök som funkar jättebra. Så mycket röksmak hinner det dock inte bli, men det beror väl också på vad man eldar med för spån.
   Lycka till med det fortsatta fisket.

  • Haha, att lyckas få någon att börja dregla känns ju mäktigt! Rökt abborre är min räddningsplanka vid “oväntat besök”. Alla firrar brukar inte gå åt på en gång när Maken kommer hem med sin fångst, så de som blir över hamnar i sumpen tills det blir dags igen. Och matjessill är verkligen inte det sämsta det heller. Dessutom är det lång hållbarhet på dem, så jag har alltid några burkar på lut i kylen, just in case… ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.