Utsikt från ett fönster

Sedan ett några veckor är vi nu på plats i vårt sommarviste och paradis, och det tog inte lång tid för ryktet om vår ankomst att nå såväl våra bevingade som fyrfotade vänner.

Redan på förmiddagen den andra dagen dök domherren upp vid de tomma frörören. Han såg ju inte direkt mager ut där han satt med den röda västen som smet åt över buken, ändå stirrade han anklagande på oss. Var är maten, tycktes han undra.

Maken hade inte tänkt öppna “fågelrestaurangen” förrän Miss Molly Malone, barnbarnens katt, har gjort sitt årliga besök senare i juli. Men när så även grönsiskor, grönfinkar, talgoxar, hackspettar och de bägge ekorrarna anslöt och alla unisont åstadkom en ljudkuliss som inte kunde tolkas som något annat än ett “hur länge ska vi sitta här med tomma fat, tomma fat…“, ja, då var det bara för Maken att ge efter och duka fram solrosfrön och jordnötter.

De första veckorna här uppe följer alltid sin alldeles egna tidsordning enligt mottot the same procedure as last year. Det vill säga hela huset ska städas, ut med spåren efter vinterns påhälsning av möss liksom alla döda flugor och spindelväv som samlats i hörnen.

Utomhus ska gräset klippas för första gången i år, vilket alltid kräver minst tre omgångar med gräsklipparen innan gräset når normal höjd. Vattenslangen ska kopplas in och läggas ut i sjön så att jag kan få rinnande vatten i kökskranen, och växthus och planteringspallar förberedas och sås för kommande skördar. Och efter flera års missväxt ser det faktiskt ut som att vi i år kommer att få njuta av egna grönsaker. Alla frön verkar ha grott, ruccolan tittade upp redan efter tre dagar och rädisorna och spenaten är på god frammarsch.

Nu när alla måsten är avprickade finns det tid att luta sig tillbaka och ta in allt som naturen runt omkring bjuder.

Mellan de båda flugsnappsfamiljerna som bor grannar är det emellanåt lite si och så med grannsämjan. Så pass att de efter ett tag valde att flytta ifrån varandra och till nya holkar i varsin ände av tomten.

Fru Koltrast, som får mig att le när hon stolt visar upp sitt nya tandgarnityr. Eller har hon bara näbben full av ungarnas favoritmat?

Och den ståtliga storlommen, som ganska ofta kommer simmande längs stranden om morgnarna.

Nu är också tiden inne när fågelungarna börjar pröva sina vingar. Här är det grönfinkens avkommor, intensivt flaxande för att hålla sig kvar i luften medan de förflyttar sig från gren till gren ner genom trädet. Sedan den djärvare resan, från ett träd till ett annat. Och med lite tur och några stopp på vägen når de till slut fram till frömataren där föräldrarna redan sitter och mumsar i sig.

Plötsligt kommer ett gäng grönsiskor och slår sig ner på mataren. På en pinne strax bredvid sitter en vuxen grönfink och nu händer något märkligt. En av grönsiskorna lutar sig ner mot grönfinken som gapar och sträcker sig upp mot mataren. Båda försöker göra sig så långa som möjligt och grönsiskan, som har näbben full med solroskärnor, når nästan ner till grönfinkens öppna gap. Men bara nästan. Sedan tappar han balansen. Varför försöker grönsiskan mata grönfinken?

Nu är det bara en knapp timme kvar till midsommarafton och jag önskar er alla en härlig helg. Hoppas att solguden är med oss, så ett vi slipper bära sillen, snapsen och jordgubbstårtan fram och tillbaka mellan skurarna.

21 thoughts on “Utsikt från ett fönster

 1. Så underbart du beskriver ert fågelparadis! Förstår att det ligger timmar av förberedelser att få Paradiset att lysa av skönhet där i slänten ner mot sjön. Lycka att sen få höra vattenskvalpet som bakgrundsmusik till alla härliga mat-och-fikastunder.
  Önskar många trevliga soldagar och regnnätter framöver! Glad midsommar 🇸🇪👔👗👒🍱🥗🍫

  • Tack kära Anna! Ja, vatten och vågor som rullar mot stranden är alltid rogivande, men så är det det där med blåsten som ställer till det ibland. Kan inte ta åt mig äran för växtligheten i slänten, den sår och sköter sig sig själv, men vi njuter så länge lupiner och prästkragar blommar.
   Önskar dig och familjen en skön och avkopplande midsommarhelg och även i övrigt en riktigt fin sommar. 🙂
   Kram Margareta

 2. Måste vara väldigt roligt att bli så välkomnad av alla fåglar. Underbart att läsa om ditt paradis. Man undrar om det ligger mycket ensligt? Är det långt till en affär? Hoppas du kommer med fler inlägg och vackra bilder därifrån. Med förhoppning om en riktigt trevlig midsommar!

  • Tack Eva! Paradiset är ett mycket enkelt ställe som ligger precis lagom ensligt. Vi har flera grannar som vi känner väl men som är utom synhåll. Centralorten är Ljusdal 3 mil bort och där finns det mesta man behöver, men man får planera mer noggrant jämfört med hemma i stan. 🙂

 3. Låter härligt alltihopa! Lustigt hur fåglarna beter sig ibland. Ju mer man tittar desto mer förstår man att vi alla är släkt – långt bakåt! Måste vara fantastiskt med alla dessa arter så nära inpå!

  • Ja, ibland är det som att titta på en film när man sitter och betraktar det som händer vid “matbordet”. Och just nu är det som rena dagisverksamheten emellanåt när det kivas om maten eller någon som inte vill äta själv utan ska matas. Och så alla flygövningar där det ibland känns som man skulle behöva ha en hjälm på huvudet.
   Vi njuter varje dag. Snart har du kanske semester och då kan du också få uppleva allt det här på din kolonilott.

  • Ja, naturen är på topp just nu med ljuset, alla blommor och fågelungar som visslar och piper i vartenda snår och buske. Och snart kommer alla bären, och tyvärr även mörkret eftersom det nu har vänt. 🙂

  • Tack Kristallina! Ja, koltrasten med sina “löständer” blev kul, men det upptäckte jag först när jag kom hem och kunde titta på bilderna i datorn. Ibland har man tur. 🙂

  • Tack snäll. Ja, ibland bara händer det. Man ser inte det roliga i bilden när man tittar i kameran, det är först när man går igenom dem i datorn och kan förstora upp bilderna som man ibland upptäcker det humoristiska. 🙂

 4. Så härligt att er stugsäsong äntligen har börjat! 🙂 Och så kul att odlingsplanerna verkar gå vägen den här gången. Jag håller tummarna. Här har alla fåglarna försvunnit under veckan vi var i fjällen, få se om vi kan locka tillbaka dem med våra läckra frön, men hittills har vi mötts med förorättad tystnad. Jag gläds åt dina grönsiskor och grönfinkar – och den där matningssessionen var ju jätteskum!
  Fru koltrast äger verkligen, helt underbar bild!
  Tack för ett härligt inlägg! 🙂

  • Tror inte att dina fåglar sitter och surar någon längre stund, kanske sitter de och käkar för fullt nu, om de inte har gått och lagt sig.
   I övrigt är det full fart på alla fågelungar. De flyger allt längre och snabbare nu men vill inte äta själva utan ska helst matas. 🙂 Snacka om curlande även i fågelvärlden. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.