Litet bo vi sätta vill…

Vårtecknen står som spön i backen just nu. På FB och bloggar sprider sig tussilago och nyutslagna blåsippor sakta upp genom landet, och snart kommer vitsipporna efter. Och härom natten gick isen på Vallentunasjön upp. Allt som var kvar på morgonen var drivor av iskärvor, tunna som glas, som vinden föst framför sig in mot stranden. Nu cirklar måsarna högt där uppe, skränande av lycka över fritt och öppet vatten. Ett säkert vårtecken det också.

I naturen är det bråda tider. Holkar rensas på gammalt skräp av nya hyresgäster; kvistar, löv och mossa singlar i en jämn ström till marken. En koltrast stretar fram jämsides med mig en stund med ett rejält risknippe i näbben innan den viker av och försvinner in under ett buskage. Pilfinkar, blåmesar, talgoxar och en ensam entita pilar ut och in i grenverken och upp och ner för trädstammarna. Inte stilla en sekund. Ingen som tar sig tid att stanna upp och lyssna till den ståtliga bofinken som bröstar upp sig i toppen på en kal björk och drillar arior som den värsta Caruso.

Det är då jag plötsligt får syn på dem, de söta, vita snöbollarna med sina långa stjärtar. Stjärtmesarna.

Idogt jobbar de med bygget av sitt bo i klykan mellan stammen på en gammal ask och en gren som gått av. Med blixtens hastighet gör de utflykter till omgivande träd, pickar bort torra små flagor av grå lav på grenarna och sedan lika snabbt tillbaka till boet igen. Stadigt växer sig väggarna allt högre, men jag kan ändå inte låta bli att undra hur de ska få plats där inne, bägge två samtidigt. Och hur gör de med de långa stjärtarna?

När stjärtmesen sticker upp sitt lilla huvud ur boet får den mig att tänka på en liten hermelin. Så bedårande söt.

Ingen rast och ingen ro, än är vi inte klara, tycks den säga när den ger sig iväg på jakt efter mer bomaterial.

17 thoughts on “Litet bo vi sätta vill…

 1. Underbart att få se stjärtmesar! Och vilka fina bilder du fick! Önskar att jag hade mer tid och möjligheter att titta på och fota fåglar just nu! En härlig tid!

  • Ja, plötsligt händer det! Hade aldrig hört talas om stjärtmesen, än mindre sett någon, förrän vid räkningen av vinterfåglar inpå knuten för två år sedan, då plötsligt sex stycken dök upp vid fågelmatningen. Sedan dess är jag lite “såld” på den. 🙂
   Det händer mycket i naturen just nu, så jag hoppas du ändå får lite tid över att vara ute och spana.

 2. Såg faktiskt stjärtmesar vid Rönningesjön för ett par veckor sedan. Tyvärr gick allt så snabbt att jag inte hann få någon riktig bild – men blev helt säker på stjärtmes i alla fall.
  Har dessa byggt bo i närheten där du bor?

 3. Fantastiskt fina bilder! Håller med dig om att det lilla huvudet är så söt att man reflexmässigt skulle vilja klappa det lite. Önskar dem lycka till med bygget och många söta småttingar.

  • Tack Kristallina! Jag hoppas familjebildningen går bra och nu när jag vet var de bor kommer jag att hålla ett vakande öga på dem. 🙂

 4. Men å! Vilken grej! Få se stjärtmesar bygga bo! Vilken dröm! Grattis! Och tack för att du så storsint delar med dig av dina fantastiska foton. Jag hade ingen aning om hur de byggde sina bon. Nu vet jag. Men tänker som du – hur ska alla få plats? Har de verkligen gjort rätt upphandling för det här bygget?
  Vi väntar med spänning på att få se hur det går. Hoppas du kan fortsätta din bevakning! 🙂

  • Vi försvann till stugan en vecka, och nu när vi är hemma igen har vi bevakat boet nästan varje dag, men tyvärr har vi inte sett skymten av några små “snöbollar”. Boet är byggt i ett träd som står precis intill en gångväg som är livligt trafikerad av promenerande med hundar och barn, men dom verkade inte ett dugg störda av detta under bobygget. Och jag tror inte heller vi störde där vi stod på ordentligt avstånd (telet gör att det ser nära ut på bilderna). Så det bästa scenariot är att honan redan ligger på ägg, annars har kanske någon eller båda fallit offer för någon rovfågel. Men vi har inte gett upp än utan fortsätter att hålla koll. 🙂

  • Tack, roligt att du tycker om bilderna. Det är lustigt, för drygt två år sedan hade jag aldrig hört talas om stjärtmesen, än mindre sett någon. Men när det var dags för den årliga fågelräkningen 2017 så satt de plötsligt där vid matningen, fyra stycken, och det blev kärlek vid första ögonkastet.

 5. Åh grattis till dig Meggie, som har fått fotat stjärtmesen! Vad kul, det har jag bara lyckats med en enda gång och bra blev det inte heller 😉
  Okej, har ni kollat till stugan en sväng, var det mycket snö kvar där. När flyttar ni ut dit igen, ni har ju verkligen ett paradis, precis som du beskriver 🙂

 6. You just mentioned a few reasons why spring is my favorite time of year, Meggie–the reawakening of flora and fauna. I love your photos of the Long-tailed Tit building its nest. Thank you so much for sharing. They put a smile in my heart.
  Best wishes,
  Tanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.