Tjo vad det är livat i holkarna nu

Nu sjuder det av liv i naturens barnkammare. Det visslas, väsnas och varnas överallt där man rör sig. Många av skogens djur och fåglar har fått fram sina ungar, hos andra råder fortfarande väntans tider.

Men det är inte alla det slutar lyckligt för, som den här björktrasten, som byggt sitt bo på taket till en av fågelholkarna. Föräldrarna turades om att ruva, men så en dag var de borta. Någon dag senare hittade vi tre trasiga björktrastägg på gräsmattan. Maken tog en stege och klättrade upp för att titta i boet och kunde bara konstatera att det var tomt. Någon hade plundrat det.

Kanadagässen rör sig i skydd av vassen med sina ungar, medan knipan morskt drar iväg i rask fart genom vågorna med sina elva dunbollar på släp.

Det här är herr och fru Flugsnappares favorithäng mellan matningarna av ungarna, som hela tiden piper efter mer där inne i holken.

Så här års är det heller inte ovanligt att man då och då stöter på villrådiga fjolårskalvar som vinglar omkring längs skogsvägarna, bortstötta av älgkon som nu ofta har en ny kalv att ta hand om.

 

 

8 thoughts on “Tjo vad det är livat i holkarna nu

 1. Åh vilket härligt inlägg!
  Och jag lider med björktrastarna. Trots att de inte är mina favoriter. Men de är så kaxiga, jagar utan att tveka mer än dubbelt så stora fåglar, som kråkor, på flykten från sina bon och ungar. Inte förtjänar de att få sin häckning förstörd. Men så är nu naturen.
  Visst är det fascinerande med kniporna? De har alltid ett helt gäng ungar. Vilket engagerat föräldraskap.
  Här har vi tonårsligor överallt av blåmesar, talgoxar, bofinkar och flugsnappare. De är kul för de är orädda. Badar i vårt fågelbad på bara någon meters avstånd och mopsar upp sig mot koltrastarna som är där för att dricka.
  Och ni har verkligen ett riktigt paradis i er stuga. Grattis.

  • Jag är inte heller så förtjust i björktrastarna, de skränar och för ett förskräckligt oväsen. Men det blir ju ändå något särskilt när man kan följa dem på nära håll. Och snart börjar flygövningarna och då är det bara att huka sig när de kommer som kamikazepiloter tvärs genom verandan.
   Ja, vi älskar vårt lilla paradis, även om det inte känns så paradisiskt just nu. Gräsmattan är brunbränd som en pepparkaka till Lucia men nu regnar det lite och temperaturen har sjunkit till 10 grader och i morgon är det midsommarafton, Brrr! 😦

   Trevlig midsommar!

 2. Helt underbara bilder! Vi hade väldigt ofta fjolårskalvar på vår tomt och ibland följde de med oss när vi gick med hundarna. Det är lika livat här och en granne har berättat att en fågelunge har ramlat ur boet och dog. Nu ligger där en tjock matta för att förhindra ett döds”fall” till. Omtänksamt av honom.

  • Tack Kristallina! Tyvärr är det nu naturens gång bland djur och fåglar (och oss människor) att några glider genom livet på en räkmacka, andra får jobba hårt för sin överlevnad och vissa klarar sig inte alls. Omtänksam granne du har. 🙂

   Ha en skön midsommar även om vädret inte ser så festligt ut. 🙂

 3. Härliga bilder!😊 Här nere har vi inga häckande kanadagäss, de stannar bara här på vintern, men det verkar som att vitkindad gås börjat häcka här, sett jättemånga i sommar, de brukar inte heller vara här på sommaren annars.

  • Tack John! Hörde just på radion i morse att antalet kanadagäss minskat drastiskt i år här i Hälsingland, på vissa ställen försvunnit helt. Man tror att det beror på den stränga vintern och höga vattennivåer efter snösmältningen vilket gjort det svårt att hitta häckningsplatser. Däremot har vi två vitkindade gäss som går och betar med djuren i grannens hage. 🙂

 4. We have to wait until next spring for the next set of animal babies, Meggie. It is sad that the fieldfare`s eggs never got to hatch, but they fed someone else. The hard-to-take side of nature (at least for me).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.