Räkning av vinterfåglar inpå knuten

Precis som så många andra den gångna helgen har även vi suttit och räknat vinterfåglar inpå knuten.

Eftersom vi bor i lägenhet och det är förbjudet att mata fåglar på balkongen, har det blivit tradition att vi åker upp till våra vänners sommarställe i Vämlinge i Roslagen. Där brukar vi sedan bli sittande framför fönstret under en timmes tid medan vi blåstirrar ut och försöker hålla koll på alla olika rör och små hus med frön, nötter och talgbollar, samtidigt som vi gör vårt bästa för att hinna med att räkna alla fåglar som flaxar fram och tillbaka mellan maten och de skyddande buskagen i närheten.

Väderförhållandena var verkligen inte optimala när vi under söndagen slog oss ner för att ta oss an denna räkneuppgift. Grisigt, grått och duggregn och den enda fågel som inte verkade bry sig om vädret var en trädkrypare som klättrade uppför tallen bredvid gäststugan.

När en halvtimme gått och de enda besökarna var två blåmesar avbröt vi räkningen och ägnade oss istället åt att komma med “goda råd och dåd” inför den stundande renoveringen av vännernas kök.

Efter en god lunch slog vi oss på nytt ner vid fönstret. Även om aktiviteten kring fågelmatningen nu ökat något, insåg vi tidigt att vi inte skulle komma att slå något rekord i år, vare sig vad gällde antal eller arter. När en timme hade gått var det blåmesen som avgått med segern. Nio stycken hade varit på plats samtidigt. Andraplatsen delades mellan stjärtmes och pilfink. Stjärtmesen, denna söta lilla vita boll, var en ny bekantskap (och kryss) för mig.

Resultat VIK 2018

9 Blåmes
4 Pilfink
4 Stjärtmes
3 Domherre
3 Koltrast
3 Svartmes
3 Talgoxe
2 Nötväcka
2 Tofsmes
1 Trädkrypare (den fortsatte att av och till besöka samma tall under eftermiddagen)

Totalt 34 fåglar (48 st 2017) fördelade på 10 arter (12 2017).

16 thoughts on “Räkning av vinterfåglar inpå knuten

  • Har förstått av många inlägg att det nästan är invasion av gråsiskor i år. Själv har jag dock inte sett några. Hoppas de dyker upp även här, för de är verkligen söta. 🙂

 1. Inte illa att få besök av både stjärtmes (som jag aldrig sett), tofsmes och svartmes samma dag. Det beror väl på var man befinner sig – men man ser dom inte varje dag! Skulle vara mycket nöjd… utom möjligen med vädret 😉

  • Haha, när du framställer det så, så känns det som att årets räkning kanske blev i mesigaste laget. Men det var verklig lycka att äntligen få se stjärtmesen, och fyra stycken på en och samma gång dessutom. 🙂

   • Ja! Stjärtmesen står högst på min “vill se” lista och skäggmes. Har föresten sett dom båda på långt håll när vi var med på fågelskådarträffen vid Hjälstaviken…. men aldrig på nära håll. De finns helt enkelt inte där jag finns. Har inte heller nån bil, så det är svårt att ta sig dit de finns.

 2. Bra insats! Och skönt att höra att det inte bara är jag som hade skral tillströmning i år…. 🙂
  Svartmes undrar jag om jag inte sett någon gång hos mig, tack för bra foto! Det är ju alltid nacken man ser på dem.
  Grattis till stjärtmes! Nu är jag avundsjuk igen.
  Har också hört om gråsiskorna, senast på TV-nyheterna igår. Men hos mig var det inga gråsiskor inte… inte ens tofsmesen dök upp. Suck.

  • Skumt, precis som jag var halvvägs genom mitt svar till dig så bara försvann din kommentar och jag loggades ut – och jag vet med 99,99 procents säkerhet att jag inte råkade trycka fel på någon knapp. Har nu letat runt i WPs innersta gömslen och till slut lyckats fiska upp den igen ur någon spamkorg. och då visar det sig att du plötsligt har bytt namn från Gunilla till Array. Skriver du “under cover” eller är det någon som försöker hacka sig in hos dig eller mig?

  • Har bara sett stjärtmesen på bild tidigare, så det blev nästan ett litet adrenalinpåslag när fyra stycken slog sig ner på talgbollarna under några minuter. 🙂

   • Jag såg den första gången förra året. Då var det bara två. Det var så häftigt att se den första gången, så jag tror jag förstår hur du kände.

 3. Jag har aldrig räknat fåglarna, men detta år måste vara ett av det med minst antal fåglar. Talgoxe, Blåmes, Hackspett och Nötväcka, så tråkigt denna höst, vinter med så lite arter och så få av de som kommer.

  • Ja, det kan nog vara litet olika i olika delar i landet, men jag upplever att det har varit gott om gulsparvar, stjärtmesar, gråsiskor och domherrar vid sidan av talgoxar och blåmesar. Jag är med i en fantastisk FB-grupp som heter Fåglar inpå knuten med otroliga bilder på både vanliga och litet mer ovanliga arter. Kan rekommenderas! 🙂

 4. Ändå bra år jämfört med 2015 och 2016. Då hade vi något färre. Tack för hjälpen! Hade jag och Ronald räknat hade det bara blivit två sorter! Helgen därpå när vi fyllde på vår det fullsmockad med fåglar.😊 Lite fräckt tycker jag. Får de mat i såna mängder som de får hos oss ska de 1) dels låta sig räknas dels 2) bebo holkarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.