Titta det snöar!

Det har visserligen förvarnats om både stormvindar och ordentligt med snö i ett par dagar, och under eftermiddagen verkar det nu som att vinterns och årets första snö(o)väder är på gång. Vinden tjuter runt knuten och snön yr nästan horisontellt mot fönstret, där den genast förvandlas till vattendroppar. Nedanför blir marken blir allt vitare, men än så länge har det inte kommit mer än någon dryg centimeter eller två.

Men när det väl satt igång kan det gå fort, och risken är väl ganska stor att vi i morgon kommer att vakna till ännu ett vädermässigt kaos. Så för att vara mentalt förberedd inför det som eventuellt komma ska och påminna mig om hur det såg ut, när Stockholm begravdes under snömassorna i november för drygt ett år sedan, var jag tvungen att leta fram ett par bilder av det eländet.

Jag bara hoppas att stadens olika ansvariga har läst på sin läxa den här gången och står bättre förberedda. Hur svårt kan det vara? Vi bor i den nordliga delen av världen och trots klimatförändringarna drabbas vi fortfarande då och då av minusgrader och åtminstone någon gång per vinter av ett ordentligt snöfall. Ändå tycks så många bli tagna på sängen varje gång det händer.

Jag förstår mycket väl att man inte hinner med att ploga och sanda varenda liten cykelbana eller gångstråk det första dygnet och självfallet ska alla stora trafikleder prioriteras. Men har man bara lyssnat till SMHIs varningar, sett till att sand- och saltlådorna är välfyllda, att snöröjarna är beredda och att plogbilarna är i gott skick och fungerar kommer säkert även de mindre vägarna i ytterområdena att hinnas med ganska snart.

Själva kan vi se till att jobba hemifrån där så går, i möjligaste mån lämna bilen hemma och utnyttja rätten att flexa om man har sådan. Och sist men inte minst – att använd broddar kan vara en god idé. Då slipper vi förhoppningsvis sitta tio timmar (minst) på akuten och vänta bland alla andra ben-, höft- och armbrott.

Så, efter allt detta kommer vi förmodligen att vakna till ett antiklimax där vinden mojnat, temperaturen stigit till +3 grader och snön, den lilla som nu kom, ha regnat bort.

8 thoughts on “Titta det snöar!

  1. Vi får se hur det går… men misstänkter att det inte blir så mycket. Vackert är det hur som helst – men jobbigt med blåsten, isen o slasket efteråt ❄😊

  2. Hahahah! “vakna till +3 grader och en snö som regnat bort”, tja förmodligen är du inte helt fel ute! 😉 Men jag hoppas du har fel. Jag har barrikaderat mig med jobbdatorn hemma och tänker vara helt insnöad imorgon, i alla bemärkelser.

    • Bra tänkt där! 🙂 Och jag får nog revidera min profetia efter att ha tittat ut genom fönstret igen. Fortsatt snöyra, gatan börjar se riktigt moddig ut och inga plogbilar inom synhåll. 🙂

  3. Här har det snöat mycket. Inga plogbilar i sikte heller utom hela skolans område. Små byar är inte prioriterade förstås. Får se om man måste gräva fram bilen imorgen. 🙂

  4. Haha fina bilder Meggie! I natt kom det här hos mig ca 15 cm nysnö, så det var bara att skotta på morgonen för att komma till jobbet 😉 Jag tycker om snö och sådana här gånger får jag stå mitt kast 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.