Den spanande tornfalken

Tornfalkens karaktäristiska läte har hörts av och till hela sommaren, så vi vet att den häckar någonstans i de närmaste omgivningarna, men har inte riktigt lyckats lista ut var. Den senaste veckan har ungarna blivit flygga och ses nu då och då ryttla över tomten. Tre stycken har vi räknat till samtidigt.

 

I morse tyckte jag mig se något falkliknande flyga in i en gran på grannens tomt så där en hundra, hundrafemtiometer bort. Det tog en stund innan jag lyckades lokalisera fågeln, där den satt på en gren invid stammen, och få bekräftat att det faktiskt var en tornfalksunge.

Maken kom med sin tubkikare och det var en häftig upplevelse att zooma in tornfalken och få en knivskarp bild av den där den satt och spanade. Huvudet som rörde sig från sida till sida medan den skannade av omgivningen, och hur den emellanåt lutade sig framåt som för att se bättre.

Tyvärr var avståndet för långt för att det skulle bli bra och skarpa bilder med mitt lilla zoomobjektiv, så förlåt den dåliga bildkvaliteten, men jag vill ändå visa hur söt ungen är där den sitter och spanar efter något lämpligt byte.

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Den spanande tornfalken

  1. Vilken upplevelse! Och så fantastiskt roligt att få bilder på dom! Vi ser falkar här ibland också (kanske tornfalk?) – men har aldrig lyckats få någon bild.

    • Vi har haft dem häckande på tomten eller i närheten under tre år nu. Antar att det äs samma par som återvänder och det är alltid lika spännande och alltid samma fråga på våren. Kommer vi att få se dem i år också? 🙂

    • Tack Minton! Med långt avstånd och snabb flykt är det inte så lätt att få hyfsade bilder med en vanlig digitalkamera, så man får ta det man får. 🙂

  2. Jättebra bilder!! Spännande att ni har dem så nära🤗🤗 Vi har det lite spänt på fågelfronten fortfarande.🤥 Hacke har gått till nya angrepp på såväl vårt hus som ekorrens🤤🤤.

    • Än så länge har stugan fått vara ifred för Hacke, däremot är han avundsjuk på ekorrarnas nötter och försöker frenetiskt hacka sig in i deras gröna lådor. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.