Vinterfåglar inpå knuten

blamesar

Så är det dags igen för den årliga räkningen av vinterfåglar inpå knuten och förmodligen är det många runt om i landet som den här helgen sitter vid sina köksfönster och stirrar ut på rören med solrosfrön, nötter och talgbollar,  upphängda i äppelträd eller fiffiga ställningar, och räknar blåmesar, talgoxar och pilfinkar för glatta livet.

Än är det inte för sent att haka på, räkningen pågår till och med måndag den 30 januari. Mer information om hur det hela går till finns på birdlife.se.

Även jag och maken har nu för tredje året i rad i omgångar suttit vid köksbordet hos våra vänner i Roslagen och blindstirrat på matstationen utanför. Det är knappt man vågat blinka av rädsla för att tappa räkningen när fåglarna flyger och far mellan maten och de skyddande buskagen i närheten.

I omgångar betyder att vi räknat vid några olika tillfällen i hopp om att ‘förbättra’ resultatet. (Fågelbilderna är tagna genom fönstret och därför inte helt skarpa).

Mellan timmarna med räkning blev det också en hel det kroppsarbete ute på tomten. Några granar skulle tas ner och en stor ask, som rasat i en tidigare storm, skulle sågas upp i lämpliga delar att klyva till ved. Alltså, det sågades, släpades, travades och eldades.

Vad blev då resultatet av räkningen av våra vänner vid fågelbordet?

Antalet fåglar hade nästan fördubblats jämfört med de två föregående åren, 48 stycken fördelade på 12 arter (korpen oräknad). Jämt skägg mellan de blåmesar och pilfinkar som var på plats samtidigt, 13 respektive 12 stycken. På tredje plats kom talgoxarna, 8 stycken. Övriga arter var aldrig fler än två samtidigt.

Sammantaget har det varit en härlig helg där nytta förenats med nöje. Och på det en massa god mat, där Kajsas fantastiska crab cakes var en ny bekantskap som gav mersmak.

Tack för att vi fick vara med!

5 thoughts on “Vinterfåglar inpå knuten

  1. Vackra bilder på fåglarna och härligt kroppsarbete! 🙂
    Petunia fröna jag nämnde till dig kan du handla hos Hörnhems, med det vette katten om det går att beställa via posten där 🙂
    Jag skrev fel tidigare att det var frö med posten 😉

  2. Tack själva för god middag, all fågelräkning och hårt arbete i trädgården! Så fina bilder på “våra” fåglar har jag aldrig sett! Tänk att du fick med grönfinken på foto. Och kul hade vi!!😊😊😊

  3. Vilka härliga fågelbilder du tagit. På den första bilden var det en väldig rusch till borden. En hackspett vid fågelborden, det måste vara unikt! 🙂 Jag bor i lägenhet, men brukar vara och studera fågelborden vid Naturum. Där är blåmesarna i majoritet, sedan pilfinkarna, en bara tre, fyra talgoxar. Grönfinkarna syns bara då och då, men när det blir kallare och svårare att hitta mat kommer de i stora skaror och tar över borden. De är så aggressiva sinsemellan så att det påverkar de andra fågelarterna, de besöker inte borden lika ofta utan sitter i träden och buskarna och väntar på en lugn stund. 🙂

    • Tack! Talgoxen, blåmesen och pilfinken brukar alltid vara i topp (och i den ordningen 2016), så det ska bli spännande och se vad den “nationella” listan visar när årets sammanräkning är klar. Hos oss kändes det i helgen som att blåmesarna dock tagit över på bekostnad av talgoxarna. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.