2016 års version av julgäddan

Long time no bloggin’, men vi har varit litet krassliga,  jag och min dator. Inget allvarligt för egen del, bara en vanlig förkylning. Men den kan vara nog så jobbig när näsan bara rinner. Värre då för datorn, som plötsligt började uppträda förvirrat och emellanåt helt slutade att svara på tilltal. Klart jag blev orolig.

Så det blev en färd till akuten på kommunens Computer Center, där den genast blev inlagd på isoleringsavdelning på grund av misstanke om elakt virus. Ett dygn senare avskrevs virusmisstankarna och doktorn trodde mer på ålderssvaghet och dåligt minne i kombination med stress och hög arbetsbelastning. Efter några injektioner och en elkonvertering samt med order om vila och att ta det litet lugnt kunde vi sedan åka hem igen.

Nu har vi båda piggat på oss  och är back on track igen.

Julen passerade som eko av tidigare jular. Alltför mycket mat, alltför många julklappar och barn som tröttnade mitt i tomtens julklappsutdelningen.

Lugnare, trivsammare och godare var det då på annandagen. Först en spännande eftermiddag på Zinken med annandagsbandy mellan Tellus och Hammarby innan det var dags att, som traditionen numera bjuder, avnjuta julgäddan tillsammans med våra gäddälskande vänner. Varje år ett nytt recept, och den här gången blev det en medelhavsinspirerad variant. Vad sägs om en brochet à la provençale.

Någon mer där ute som uppskattar denna fantastiska fisk? I så fall, var så god, här kommer receptet.

Gädda provençale 

julgadda-5

Ingredienser 4 pers

  • 1,5 – 2 kg gädda, urtagen och fjällad, blir ganska lagom för fyra personer.
  • 8 tomater
  • 2-3 dl vitt vin alt vatten
  • 1 fisk- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk kalamataoliver utan kärnor
  • 1/2 dl olivolja
  • 50 – 75 gr smör
  • 1 burk ansjovisfiléer (50 gr)
  • 1 hel vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka timjan
  • 2 msk kapris
  • pepparrot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala vitlöksklyftorna, men behåll dem hela.
  3. Finhacka lök, basilika och timjan.
  4. Salta och peppra gäddan invändigt, fördela litet av de hackade örterna tillsammans med lagerbladet och ett par skivade vitlöksklyftor i buken och lägg fisken i en smord ugnsform.

    julgadda-1

  5. Skär tre, fyra skåror över ryggen ända ner till ryggbenet och salta och peppra i dem.
  6. Dela ansjovisfiléerna i mindre bitar och fördela tillsammans med lök, vitlöksklyftor och oliver runt fisken.
  7. Klicka över smöret, slå på olivoljan och strö över resten av örterna.
  8. Tillsätt vinet och smulad buljongtärning.
  9. Tillaga i ugnen i cirka 15 min. Ös fisken några gånger emellanåt.
  10. Under tiden skålla och skala tomaterna. Skär i mindre klyftor och ta bort kärnorna.
  11. Fördela tomatklyftor och kapris runt gäddan, ös igen och låt stå i ugnen ytterligare en kvart.
  12. Kolla att köttet lossnar från benet, annars låt den stå kvar en stund till.

    julgadda-2

Serveras med kokt potatis och toppad med rejält med riven pepparrot.

Bon appetit!

julgadda-6

Eftersom detta var allt som blev kvar, tolkar jag det som att middagen uppskattades. Slutet gott alltså!

julgadda-4

Till alla mina läsare och följare där ute i cyberrymden önskar jag ett riktigt

GOTT NYTT ÅR

Annonser

7 thoughts on “2016 års version av julgäddan

  1. Jag tycker om att fiska, men gädda är inte min favoritfisk. Däremot är den en delikatess i Frrankrike, och Sverige exporterar levande gäddor dit i tankbilar.

    • God fortsättning, John! Ja, jag vet att det i huvudsak är vi, ”Annica aktiv” och fransmännen som uppskattar denna delikata fisk. Kanske ska ta och börja exportera till dem. Att du inte tycker om gädda beror nog mest på att du inte fått den tillagad på rätt sätt, haha… 🙂

  2. Det kallar jag recept! 12 punkter eller om det var mer😊😊😊 Vi sa just i kväll att vi borde äta mer färsk fisk, men vi får nog leta reda på ett kortare recept.😄😄

  3. Och vad bra att datorn piggade på sig.😊 Dock har de en tendens att falla tillbaka i gamla mönster när de väl börjat få ålderskrämpor.😬😬

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s