Rapport från en utställning

Det har nu hunnit gå några dagar sedan utställningen med Makens fotografier och Lisas akvareller plockades ner efter en intensiv och omtumlande vecka på Galleri T. Som så ofta, när man befunnit sig i händelsernas centrum, om än aldrig så kort tid, och “strålkastarna” plötsligt släcks, infinner sig en viss tomhet. Tomhet och trötthet. Men både Fotografen och Akvarellmålerskan kommer nog ändå att sväva på små moln ett tag till efter all cred, bekräftelse och uppskattning de har fått för sina bilder och tavlor under de här dagarna.

Galleri T är ett charmigt galleri beläget i Drakerska huset på Österlånggatan i Gamla stan. Det är en ganska liten lokal, där ett valv mitt i rummet på ett naturligt sätt delar upp det i två avdelningar, vilket blir perfekt om man till exempel är två utställare.

Hängning

Fredagen var den första utställningsdagen och vid halv niotiden på morgonen samlades de bägge konstnärerna med sina äkta hälfter för att börja planera och genomföra hängningen av de alster som skulle visas. Två och en halv timme hade vi på oss innan dörrarna skulle slås upp.

Tavlor och fotografier ställdes upp längs väggarna, betraktades och placerades om. Nya ögon och nya synpunkter – och nya omflyttningar.

vernissage-17

Tio minuter innan det var dags att öppna var alla äntligen överens om och nöjda med placeringen, men naturligtvis blev det ändå några sista minuten-justeringar.

På eftermiddagen tittade en tidigare ägare av galleriet in. Efter att ha gått runt en stund gav han oss beröm för en snygg och föredömlig hängning. Det kändes uppmuntrande inför lördagens vernissage och fick nog fjärilarna i magen på utställarna att fladdra litet mindre.

Klicka på kollagebilderna för att se dem i full storlek

Vernissage

På lördagen var vi på plats i galleriet i god tid före öppnandet. Allt såg fint ut och inga tavlor hade trillat ner under natten.

Akvarellmålerskan, som varit med förr, plockade fram några vaser ur en skrubb och fyllde med vatten. Det är alltid någon som har en blomsterkvast med sig, menade hon. De röda stallyktorna, som inhandlats under en snabbvisit på Clas Ohlsson kvällen innan, tändes och ställdes ut på trottoaren, skålar fylldes med chips, nötter och godis och vindunken, den alkoholfria cidern och champagneflaskorna stod på plats, redo att korkas upp.

Två minuter i elva såg vi oss omkring i lokalen och både Fotografen och Akvarellmålerskan konstaterade att de var redo att ta emot folkets gillande. Eller misshag…, och i så fall skulle de inte vara de första som fått schavottera i dessa historiska kvarter. Öppet-skylten sattes upp och dörren öppnades. Därefter var ingenting sig likt längre.

vernissage-galleri-t

vernissage12

Nåja, det var ju inte så att massorna formligen vällde in, men mellan elva och halv sex var det en konstant jämn ström av besökare, ibland så många att det nästan blev litet klaustrofobiskt trångt i den lilla lokalen. Det blev också några kära återseenden med vänner som vi tyvärr försummat eller förlorat kontakten med under alldeles för lång tid.

Här kommer den första blomman. Bra där, Lisa, att du var förutseende nog att fixa det där med vaserna!

Att förlägga utställningen och vernissagen till just sista helgen i november var visserligen ett högst medvetet val – första advent, lönehelg, julshopping och julmarknad på Stortorget – men inte ens i vår vildaste fantasi hade vi trott att det skulle komma över tvåhundra besökare på en och samma dag, besökare som dessutom spenderade på både fotografier och akvareller.

Sista halvtimmen före stängningsdags hade besöksströmmen sinat, liksom vinet. Och kanske hade vinet tagit slut även på de övriga vernissagerna längs Österlånggatan, för nu var det bara de sista desperata och redan lätt salongsberusade “konstälskarna” som klev in genom dörren och styrde stegen direkt mot vindunken. Någon lyfte till och med upp den, kanske för att kolla om det var någon vidare kvalitet på vinet eller så bara för att förvissa sig om att det fanns något kvar, innan han tappade upp ett fullt glas åt sig. En något ostadig och sluddrande dam med lilafärgat hår undrade om det inte gick att få ett glas rött istället, hon mådde inte så bra av vitt vin. Kanske dagens understatement! Men ingen uppträdde störande eller otrevligt och de flesta gjorde ändå ett snabbt svep runt väggarna innan de steg ut i kvällsmörkret igen.

 

Eftersom reflexer och speglingar i glasen från alla spottarna i taket gjorde det svårt att plåta enskilda tavlor, väljer jag istället att visa några av Fotografens bilder som jag hämtat (utan glas och ram!) från hans dator.

 

skrattmas

Den enbenta måsen. Bilden är tagen en snöig vinterdag vid matningen vid Stockholms ström. Måsen har inte förlorat benet, håller bara upp det som fåglar gör ibland.

 

 

sangsvan

Den tjuvkikande sångsvanen, fotograferad vid sjön Tysslingen.

 

sothona

Stridande sothönor.

 

havsorn

Havsörn fotograferad mot bergväggen på Fågelberget på Runde, Norge.

 

ladusvalor

Ladusvalor. Matning på vår TV-antenn i Aspviken, Hälsingland.

 

trandans

Första position. Trandansen vid Hornborgasjön.

 

bjorn-ostra-finland_redigerad-1

Björn fotograferad i östra Finland.

 

Resten av veckan var lugn. Weekend-turisterna hade rest hem, några med en ny tavla i bagaget, och besöksfrekvensen sjönk till ett tjugotal per dag. Av oss som satt på pass i galleriet kunde den ena i lugn och ro läsa ut deckaren som var på snabblån från biblioteket och den andra sticka på kattkoftan, en julklapp till ett av barnbarnen.

Några tips

Oavsett om du fotograferar, målar tavlor, gör keramik eller håller på med annat hantverk och, precis som den fotograferande Maken, drömmer om att få visa upp dina färdigheter för allmänheten, kommer här några tips utifrån de erfarenheter och lärdomar som de inblandade i den här utställningen gjort.

Börja enkelt
Att ställa ut kostar pengar och är du inte redan etablerad inom ditt område kan det vara klokt att gå ut lugnt. Kanske är ortens bibliotek/kulturhus, vårdcentral, bank eller den lokala restaurangen/pizzerian intresserade att visa dina verk. Att ha en portfolio med prov på vad du gjort är bra och ger en bättre uppfattning om vad utställningen kan handla om än att visa bilder i mobilen eller på datorn.

Dela utställning
Om du är med i någon grupp som målar eller fotograferar eller har en kompis som håller på kan du fråga om någon är intresserad att ställa ut tillsammans med dig. Det kan också vara ett sätt att dela på eventuella kostnader. Att dela utställning med någon som jobbar med en annan konstart än din egen kan också locka fler besökare.

Tema
Välj gärna ett tema. Gå igenom dina bilder, vilka teman hittar du, vilka bilder är bäst, vad handlar de om och kan de engagera tittaren? Väljer du att ha flera teman, häng dem åtskilda.

Blanda inte
Se till att ha ordentligt med material att välja ur och blanda inte alltför många olika tekniker.

Jämför priser
Kolla runt i god tid innan utställningen och jämför priser på ramar, passpartouter, papper med hållbarhetsgaranti och utskrifter (om du inte har en egen bra skrivare). Håll ramarna enkla och enhetliga (tänk på att det finns många där passpartout ingår) så stjäl de inte uppmärksamhet från dina bilder eller målningar.

Framförhållning
Ska du ställa ut i ett galleri måste du ofta ha lång framförhållning, vilket kan ge dig tid att vid behov skapa nytt material.

Prata med andra utställare
Prata med galleristen. Finns kök, toalett, tillgång till vatten, vaser, skålar etc? Besök pågående utställningar i väntan på din egen tur, titta hur de har hängt och prata med utställaren om vad som fungerar bra/dåligt och vad man bör tänka på.

Hur länge
Hur länge ska utställningen pågå? Gallerier och utställningslokaler har säkert olika policies kring detta. På Galleri T hängde man under en vecka, vilket var en lagom tid, också för den som skulle sitta och passa utställningen. De flesta besökarna kommer ofta under helgen när de är lediga, resten av tiden kan lätt bli en lång väntan på stängningsdags.

Vernissagedagen
Brukligt är att man på vernissagedagen bjuder på något att dricka och litet tilltugg. Vin och/eller alkoholfri dryck, salta pinnar, chips och litet smågodis till eventuellt medföljande barn. Systembolaget återköper oöppnade flaskor och dunkar inom tre månader.

Försäljning
Så till den alltid närvarande frågan, men som man kanske inte pratar så högt om. Vad kommer jag att tjäna? Det här är inte rätt tillfälle att tänka på att tjäna storkovan, åtminstone inte om det är första gången och du är helt okänd. Det är istället ett ögonblick att njuta av, när du för första gången ser dina bilder/ tavlor på en vit vägg i ett offentligt rum, känner adrenalinet rusa i blodet samtidigt som det där läskiga pirret i magen får dig att för en sekund frukta att maginnehållet är på väg upp. Och så lättnaden när någon besökare stannar litet extra länge framför en bild, pekar på en detalj i motivet, kanske säger något till grannen bredvid och sedan vänder sig mot dig och nickar uppmuntrande eller kommer fram och börjar prata. Du och din konst har plötsligt blivit sedda och bekräftade och just då känns alla pengar i världen oviktiga. Men verklighet är en annan och naturligtvis vill du försöka får tillbaka så mycket som möjligt av dina kostnader.

Prissättning
Räkna ihop de utlägg du haft för material, dryck och lokalhyra och dela med antalet utställda bilder/tavlor. Känns det rimligt att någon kommer att vara beredd att betala den summan + ytterligare en eller ett par hundralappar för en bild eller tavla? Om inte får du kanske stå för förtäringen själv och minska något på vinsten. Har du ett företag som är kopplat till konstnärlig verksamhet kan du kolla med din revisor vilka avdrag du eventuellt kan göra. Glöm inte att spara dina kvitton!

Gör vykort
De flesta som går på utställningar gör det för att de är intresserade av konst, men kanske inte av att köpa. Säkert är många av besökarna dina vänner eller speciellt inbjudna och då är det lätt att hamna i en intressekonflikt. Man är egentligen inte intresserad av att köpa, eller har inte råd, men vill heller inte verka snål. En smart idé, som faktiskt kan ge en bra vinst i förhållande till kostnaden, kan vara att trycka upp typ vykort av några olika motiv från utställningen och sälja. För oss kostade femtio kort av ett motiv 3.20 kr/st och såldes för 15 kr/st (eller tio för 100). Både styckpriset eller 10/100 kändes överkomligt för många och gav känslan av en win-win situation.

vernissage-8

PR
Använd sociala medier för att sprida information om din utställning, t ex facebook, instagram, blogg. Även dagstidningar och lokaltidningar brukar ta in gratisnotiser om vad som är på gång inför veckosluten. Det är också trevlig med en personlig inbjudan till några särskilt utvalda.

 

 

 

 

4 thoughts on “Rapport från en utställning

  1. Så kul ni måste haft! 🙂 Men det är nog inget lätt jobb att ha en vernissage, mycket arbete både innan, under och efter. Härliga foton han har tagit! 🙂

  2. En fin sammanfattning av en fin utställning!👍👍 Vilken upplevelse för er att göra detta och för era vänner att få vara med på ett hörn.😊😊 Bra manual! Jag undrar om det finns ett intresse för en utställning med cykel- och vandringskartor med några bilder😄😄😄, månne?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.