Snön föll över Stockholm, och vi med den

En strålande vinterdag idag med fyra, fem minusgrader och ett rejält snötäcke som gnistrar av miljontals kristaller. I grannkommunen väntar preparerade skidspår på sina motionärer och på vår egen sjö ligger en tunn hinna av nattgammal is. Varje liten slänt och snötäckt jordhög har förvandlats till lekplats för glada barn, som under stoj och glam kastar sig utför på sina pulkor.

Men Stockholm och resten av länet har verkligen inte varit någon lek de senaste dagarna. Sjukhusakuterna har svämmat över av ben- och armbrott, trafikkaos som slagit ut nästan alla kommunikationsvägar och människor som inte kunnat ta sig till sina arbeten eller till skolan, eftersom vädergudarna plötsligt dumpat fyra decimeter snö över oss på mindre än 24 timmar. Ett drygt hundraårigt snödjupsrekord för november raderades ut över en natt med så där en 15 centimeter.

Det är inte så ofta vi ger oss in till huvudstaden nu för tiden, men just i torsdags hade Maken ett ärende som måste fixas och jag följde med. Och det blev en mycket speciell dag, som började med att vi halkade oss fram i snömodden upp och ner för Götgatsbacken på Södermalm. Och det var inte bara gatorna som behövde befrias från snö. På hustaken stod modiga män och skyfflade ner de stora snösjok som hängde farligt långt ut över kanten.

Via Slussen fortsatte vi sakta och med försiktiga steg ner till Gamla stan, där plogbilarna inte heller hunnit göra sitt jobb. Lika bra att ta kvasten i egna händer tycktes ägaren till den lilla souvenirbutiken tänka.

vasterlanggatan

Undrar vem som ansvarar för skottningen i Mårten Trotzigs gränd?

marten-trotzigs-grand

Från Västerlånggatan vidare förbi Riksdagshuset. Här var snön ordentligt uppskottad i fyra högar, en i varje hörn av “atriumgården”, så att våra riksdagsmän och -kvinnor skulle slippa bli blöta om sina Lloyd-, Prada- och Ecco-fötter.

dig

Närmare centrum var det dock ingen som hade förbarmat sig över oss vanliga fotgängare, så att vi inte skulle få snö i strumporna eller slå på rumpan på någon isfläck. Här rådde fullt snökaos.

dig

Så länge könskvoteringen är tillgodosedd får tydligen dörrvakter se ut hur som helst nu för tiden. Den här figuren är satt att hålla ordning på gästerna på Pickwick’s Pub på Drottninggatan.

dig

För många var det tungt i branta backen den här dagen. Eller den behövde inte ens vara särskilt brant för att det skulle ta helt stopp. Räddaren i nöden tycktes vara en grupp svartklädda unga män som man tydligen kunde tillkalla om man inte kom ur fläcken.

halt

halt-2

Ja, detta var några glimtar från en alldeles speciell dag. Nästa vecka ska temperaturen stiga till plus nio grader sägs det. Då lär det bli gummistövlar på.

 

16 thoughts on “Snön föll över Stockholm, och vi med den

 1. Härliga bilder, jag kan inte låta bli att fnissa åt alla som kört fast på de snöiga gatorna samtidigt som jag minns hur det var att försöka hitta parkering bland snödrivorna för att försöka utföra ett arbete i ett snöigt Stockholm. 🙂

  • Haha, måste ha snöat in i huvudet också, eftersom jag publicerade mitt svar till dig som en egen kommentar. Men här kommer det!
   Tack Ludwig! Ja, man kan garva åt eländet om man inte drabbas på annat sätt än att man blir litet blöt om fötterna, men ska man till jobbet eller på annat sätt måste fram är det nog lätt att hålla sig för skratt. Tänker framför allt på alla utryckningsfordon, ambulans, brandkår, polis och annat.

 2. Tack Ludwig! Ja, man kan garva åt eländet om man inte drabbas på annat sätt än att man blir litet blöt om fötterna, men ska man till jobbet eller på annat sätt måste fram är det nog lätt att hålla sig för skratt. Tänker framför allt på alla utryckningsfordon, ambulans, brandkår, polis och annat. 🙂

 3. Ja jag är glad att det värsta är över nu. Fick avboka såväl läkarbesök som jobbmöte förra veckan. Kom ingen vart bl a med Roslagsbanan. Och nu är det isigt istället. Gäller att gå försiktigt. Fina bilder!!

 4. Det var hemskt vad mycket snö ni fått! Ni får gärna behålla den där! 😀 Jag körde faktiskt oc´h krockade första dagen det snöade här nere 😦 Men det tog bara på den andra bilen, och inte mycket, men det ryker en tusenlapp…

   • Jo men det hjälpte inte, kasade sakta sakta in i den andra bilen hade det varit en bil byggd på 70-80 talet hade den inte fått enskråma, nu lossade bara spoilern från sina fästen och lite svart färg från min bil. men du vet, bilverkstäder. Tog foton på “skadorna” och skickade in till försäkringsbolaget så att de inte blir blåsta, jag åker iallafall på en tusenlapp i självrisk.

 5. Fantastiska bilder Meggie med kul text till! 😀 Jag har själv varit i Stockholm nu två veckor på utbildning och upplevt ett snöigt Stockholm…samt sett en inte så stor vana på att ploga och skotta haha 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.