Äppelkaka med calvados

Här kommer nu det utlovade receptet på äppelkakan, den som passar så bra till öl!

Kanske rynkas det på snorkiga näsor och muttras om ohelig allians, när jag försöker gifta ihop äppelkaka och öl, men för mig är det a match made in heaven.

What the heck, kan man servera porter eller guinness till chokladtårta, går det naturligtvis alldeles utmärkt att dricka öl till äppelkaka.

Själv är jag egentligen inte någon ölälskare, så det behöver inte ens vara FINÖL, ju blaskigare desto bättre. Och som sagt, den smakar bra också till kaffe, thé, ett glas kall mjölk eller vad man nu föredrar. Eller så behöver man inte dricka något alls, bara skära upp en skiva och trycka in i munnen rakt upp och ner på stående fot. Your choice!
appelkaka-1

 

Äppelkaka med calvados

Det här behövs

  • 150 gr smör
  • 1,75 dl socker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl + 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 1 tsk stött kardemumma
  • 1/2 äpple
  • 1/2 dl naturell yoghurt
  • 2 msk calvados (eller rom, whisky, punsch, eller skippa alkoholen helt och tag ett par matskedar pressad citron istället)

Fyllning

  • 1,5 äpplen, typ Royal gala
  • 1 dl farin eller mörkt muscovadosocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

  1. Lägg smöret i en kastrull och värm på svag värme, precis så mycket att det mjuknar och börjar smälta litet.
  2. Häll över smöret i en bunke tillsammans med sockret och vispa pösigt.
  3. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa någon minut.
  4. Skala och dela ett av äpplena mitt itu och riv ena halvan på rivjärnets grova sida.
  5. Blanda försiktigt ner det rivna äpplet i smeten med en träslev eller sked.
  6. Sikta ner mjölet blandat med bakpulver, vaniljsocker och 1 tsk stött kardemumma omväxlande med calvados* och yoghurt.
  7. Häll smeten i en smord och ströad ringform.
  8. Blanda farinsocker,  kardemumma och kanel i en plastpåse.
  9. Skala det andra äpplet, kärna ur och skär i drygt centimetertjocka klyftor tillsammans med den kvarvarande halvan (ska bli 12-15 stycken).
  10. Lägg klyftorna i plastpåsen och skaka om så att de täcks av socker- och kryddblandningen.
  11. Tryck ner äppelklyftorna med lagom mellanrum i smeten.
  12. Toppa med det som är kvar av socker- och kryddblandningen.
  13. Sätt in kakan i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Kolla kakan efter 30 minuter med en sticka. Är den torr är kakan klar, grädda annars ytterligare 5-10 minuter. Täck med smörpapper om kakan börjar se mörk ut.

* Nu, precis när ni fått kläm på receptet och kanske börjat kolla i barskåpet, kommer jag här och ska krångla/kladda till det litet; istället för att blanda ner calvadosen i smeten tillsammans med mjölet kan man låta äppelklyftorna marinera en stund i spriten. Häll sedan av den direkt i smeten medan äppelklyftorna får åka kana ner i plastpåsen och mingla runt bland socker och kryddor. Blir något geggigare men smaken av calvados kommer att känns litet tydligare, om man nu gillar det.

kaka-i-ugnen

appelkaka-3

Sikta över litet florsocker när kakan svalnat.

kaffe-och-kaka

Annonser

11 thoughts on “Äppelkaka med calvados

  1. Äppelkaka med vaniljsås mm… Öl kan man dricka till allt 😀 Inga undantag finns 😀 Bara det att jag dricker inte öl, ja ingen alkohol alls, innan maten för att jag tappar aptiten, spelar ingen roll hur längesedan det var när jag åt. Första gången jag sett äppelkaka i sockerkakas form, ser så aptitligt ut blir så sugen! Borde vara förbjudet att lägga in sådana bilder!:D

    • Bra där! Själv föredrar jag alkoholfri öl, finns riktigt god sådan, eller blaskig lättöl. Ibland litet vin, men alltid till maten, inte innan, haha… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s