Ett vattenhål som är guld värt

Åh, nu har den fantastiske Maken tagit med henne på en sista minuten-resa till något varmt ställe med vita stränder och turkosblått vatten! Kanske Karibien, eller åtminstone Grekland…? Jag kan riktigt höra hur funderingarna och gissningarna rasslar runt i era huvuden, när ni ser den här bilden som ju skulle kunna vara hämtad från vilken resebroschyr som helst.

enasengruvan

Men nej, här handlar det om en betydligt kortare resa. Så där en tre, fyra mil längs en delvis fullständigt spikrak grusväg som en gång använts som start- och landningsbana för små enmotoriga plan. Sådana som flög runt och tog död på naturen med hormoslyr och annat giftigt elände.

enasengruvan-2

Vid vägs ände mitt ute i den norrländska granskogen ligger detta blåskimrande vattenhål, Enåsengruvan, en gång Europas enda guldgruva. Här bröt Boliden guld under 1984-1991, först i dagbrott och från 1988 genom gruvdrift under jord.

enasengruvan-4

När fyndigheterna inte visade sig vara så stora som man trott, lades gruvan ner och dagbrottet och gruvgången fylldes med vatten.

enasengruvan-6

Under åren som guldgrävandet pågick erhöll man

 • 3400 kg guld
 • 7500 kg silver
 • cirka 5000 ton koppar

Den som undrar hur det kan se ut under den förföriskt blåa vattenytan kan hänga med på en simtur genom att klicka på Enåsens guldgruva eller Enåsen goldmine.

 

 

13 thoughts on “Ett vattenhål som är guld värt

  • Vilka häftiga filmer! Det var ingen värme i vattnet ens på sommaren. Hade varit häftigt att dyka där och kolla på allt som finns i vattnet. Många försäkringspengar ligger där i form av bilar såg jag 😀 Rent fint vatten och bra sikt ner till över 20 meter. Har märkt att vattnet i stenbrotten bruka vara av bra kvalité, det är ju grundvatten 🙂

   • Man får vara glad att man inte fick se någon stå där nere i djupet med en blytyngd om foten….
    Vet inte hur rent vattnet är men läst att Boliden sanerat under många år för att inte tungmetaller och andra gifter ska komma ut i vattentäkter runt omkring och man tar kontinuerliga prover. 🙂

 1. Ja det där slår ju nästan Gröntjärn.😊. Otroligt vackert!! Undrar om man jan bada i vattnet eller om det är giftigt.

 2. Det är säkert en hel del gifter i vattnet efter gruvdriften, men det finns ju det som gör det, simmar omkring där alltså. Klicka på länkarna Enåsens gruva och Enåsen goldmine ovanför kollaget av bilder på slutet. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.