Ett besök på Runde – del 1

Låga moln sveper sina tunna grå filtar runt de grafitfärgade branterna och här och var kastar sig smältvattnet som brudslöjor nerför bergssidorna och slukas upp av de brusande vattendragen som löper längs vägen. I fjärran fjällen, fortfarande vitfläckiga av snö som vägrar att ge sig. Det är ett dramatiskt och mäktigt landskap vi reser igenom den här söndagsmorgonen.

 

Plötsligt blir det svart och vi försvinner in i ännu en tunnel och sedan upp och ner för ytterligare en berg- och dalbaneliknande bro. Det kittlar till i magen och vi tappar snart räkningen på både tunnlar och broar. Till slut har vi passerat den sista och kommit till vägs ände och målet för vår resa, som också är min födelsedagspresent till Maken. Han har nämligen länge närt en dröm om ett besök just här. Och HÄR, det är Runde, fågelön i yttre havsbandet på den norska västkusten.

På ön, som mäter cirka 3 x 6 kilometer, finns ett åttiotal fast boende, de flesta pensionärer, jämfört med ett par hundratusen häckande par av olika havsfåglar, där kanske den lustiga lunnefågeln är det största dragplåstret.

Runde 1

 

Eftersom vår lägenhet (med en fantastisk havsutsikt skulle det visa sig) inte är färdigstädad när vi checkar in på Runde Miljöcenter, ger vi oss istället iväg för att kolla in omgivningarna.

Runde Miljöcenter_redigerad-1

Leden upp till den första platån startar mellan ett par privata hus inte långt från husvagnscampingen, asfalterad i början och hiskeligt mjöksyreframkallande brant. Bitvis får man nästan dra sig upp med hjälp av räcket.

Runde backen upp

 

Väl uppe breder ett böljande hedlandskap ut sig, vitprickigt av blommande ängsull. Tittar man noga ser man fågelhuvuden som här och var rör sig i gräset. Det är ruvande storlabbshonor som nogsamt håller koll på skådare, fotografer och vanliga turister som stövlar fram genom landskapet. Ofta finns också en vakande hanne i närheten av boet.

Storlabb 1

Skyn är full av labbar som cirklar ovanför våra huvuden. Det stämmer det vi hört, att det är relativt lätt att komma nära fåglarna, men kommer man för nära deras bon tvekar de inte att göra utfall.

Storlabbar Runde

 

Storlabb 2 Runde

 

Storlabb 3 Runde

 

Plötsligt kommer en lågt flygande storlabb mot oss och slår sig ner precis bakom Makens fötter. Den är dunigare än de andra vi sett och helt orädd, troligen en årsgammal unge.

Storlabb 4 Runde

 

Storlabb 5 Runde

 

Jaha, och vilken av fotograferna är det tänkt att jag ska titta på egentligen?

 

Det är svårt att slita sig från den söta labben, men till slut vandrar vi vidare upp mot fågelberget. Den vita träcken längs bergssidan vittnar om de tusentals havssulor som har sina bon här.

Fågelberget Runde 1

 

Märkliga bergsformationer och en hänförande utsikt åt vilket håll man än tittar

Fågelberget Runde 2

 

Stup Runde

 

utsikt från Fågelberget

 

Fortsättning följer….

Advertisements

4 thoughts on “Ett besök på Runde – del 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.