Sjöorrar och smålom

Där låg de i vattnet strax utanför bryggan, som om de väntade på att vi skulle komma. Tre av våra många storlommar. Det karaktäristiska lockrop ljöd över sjön. Aoåååm, aoåååm. Vi pratade en stund, lommarna och jag, och hälsade varandra välkomna till ännu en sommar i Paradiset och dess vackra sjö, innan de försvann under vattnet för att en halvminut senare dyka upp igen hundra meter bort.

Trots att det var kallt, regnet strilade ner och tomten såg brun, vissen och orensad ut, var det ändå härligt att vara tillbaka i vårt Paradis, om än bara för några dagar den här gången och för att lasta av en del av all den packning som behövs för sommarens boende och projekt.

Lompar

 

Under tiden som vi höll på att packa ur bilen drog plötsligt något över himlen som ett stort mörkt moln, eller en svärm av jättebin. Efter några varv över sjön sänkte sig hela svärmen ner och lade sig till rätta på vattnet. Vad var det för fåglar som kom i sådan mängd?

När man nu har en egen fågelexperten i sin närhet måste man ju utnyttja detta. Så Maken fick omedelbart order att avbryta kånkandet av verktyg och väskor och istället montera upp storkikaren och se om han kunde säga vad det var som invaderat sjön.

Efter att ha studerat flocken några minuter var experten ganska så övertygad om att det rörde sig om sjöorrar, runt femtio, sextio stycken. För säkerhets skull hämtade han fågelboken och visade på de kännetecken som är karaktäristiska för sjöorren. Den gula fläcken på hannarnas näbb och honornas ljusa kinder och de ljusa yttre delarna på vingarna. Allt stämde med det vi såg i kikaren. Nog var det sjöorrar alltid!

Sjöorren är en havsfågel, visserligen inte helt ovanlig, men att få besök av så många samtidigt i vår sjö var nog ändå något av en sensation.

Sjöorrar i flykt

De hade slagit sig ner långt ut i sjön, på rad som ett långt pärlband, kanske för att vila en stund och äta innan de fortsatte vidare mot havet. Trots att min zoom inte är tillräckligt stark för att ge bra bilder på det här avståndet och att det inte gick att få med alla på samma bild vill jag ändå visa upp dem här.

Sjöorrar 2_redigerad-1

 

Det var vid den här tiden förra året som Maken av en slump upptäckte ett häckande smålomspar i en av våra många skogstjärnar och där vi sedan hade förmånen att på nära håll få följa den lilla familjen och ungarnas utveckling från små dunbollar till flygfärdiga “tonåringar”.

Spänningen var nu stor när vi satt i bilen på väg upp till tjärnen. Skulle paret ha kommit tillbaka för en ny häckning och låg honan redan på ägg?

Stigen, som vi själva trampat upp, var kvar, men vi kände ändå inte riktigt igen oss. Allt var så kalt, brunt och visset, precis som hemma på tomten, och det var ännu ett tag kvar till lummig grönska. På håll hörde vi kurrande duvor och en korp flög över grantopparna. Kanske samma, som emellanåt höll oss sällskap förra sommaren.

Vi tittade bort mot grästuvan en bit ut i vatten vid motsatta stranden och såg något som vilade i det gamla redet. Men det var något som inte stämde. Färgen. Det som nu låg där var ljust grått, smålommen är betydligt mörkare. Och mitt i våra funderingar började det ljusgrå röra på sig, vecklade ut ett par stora vingar, lyfte och flög bort. En trana!

Tjärnen

I samma ögonblick fick vi syn vi dem, herr och fru Smålom. De var tillbaka. Alldeles stilla låg de i vattnet, en bit ifrån varandra. Endast den nästan andäktiga stillheten hindrade oss från att göra en high five, men det var ungefär så vi kände oss när vi upptäckte dem. Tranans närvaro kändes dock oroande och förtog något av glädjen. Tranor äter nämligen ägg.

Smålomspar_redigerad-1

 

Smålom

Plötsligt flög en gök över sjön, slog sig ner i skogen på andra sidan och började hoa. För mig var det den första för i år.

Duvorna hade återupptagit sitt kurrande och kuttrande och Maken och jag tittade plötsligt på varandra. Men det där är inte duvor, sa vi med en röst. Det måste vara orrar. Inte sjöorrar den här gången, utan helt vanliga landorrar. Maken plockade fram telefonen. Hur var det med täckningen, jo, en plupp. Tillräckligt för att kunna lyssna till riktigt orrspel, och som bekräftade våra aningar om det som pågick bortom skogsranden. Orrspel klockan halv tolv på dagen i slutet av maj. Det var ju sånt vi brukade ge oss ut i gryningen i mars, början av april för att få se och höra. Ur led är tiden.

Ur led tycks tiden också vara vad gäller hjortronblomningen. Den brukar vi börja vaka över som en hök så där några veckor in i juni, oroliga för att slagregn, kyla och försenade frostnätter ska sätta käppar i hjulen för myrens guld. Här var myren redan full av de vita blommorna.

Gott tecken eller dåligt omen?

Hjortronblom

 

Advertisements

9 thoughts on “Sjöorrar och smålom

 1. Men det var ju oerhört många naturupplevelser på kort tid. Vad kul med alla orrar och lommar och blommor och allt. Hoppas inte tranan ätit äggen. Vi har sett att någon legat i vår koltrastholk. Men inte längre. Rädd att ekorren varit framme.

  • Menar du koltrastboet i brädhögen, eller var det vedhögen? För inte har du väl någon koltrastholk? Och hur är det med koltrasten själv, är den på plats?
   Ja, vi hade en smått magisk förmiddag där vid tjärnen. Var förbi där i lördags och konstaterade att smålommarna var kvar men låg ännu inte på ägg. Och någon trana såg vi inte. 🙂
   Kram

 2. Sjöorren var en ny pippi, jag slog upp och läste att de förflyttar sig i flock så det var det ni fick uppleva, spännande. Jag har aldrig plockat hjortron och heller inte sett att de blommar så vackert. Tack för ännu en härlig text. Kram

 3. Inte heller jag hade hört talas om att det fanns något som hette sjöorre, det var först nu under våren när maken då och då fått larm om att den/de setts på olika ställen efter kusten. De stannade några timmar men när vi tittade efter dem sista gången vid åttatiden på kvällen så var de borta. Spännande varje gång man får uppleva och lära sig något nytt. 🙂
  Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s