Frukost och hänryckning i det gröna

Just när dagen vaknade och var som allra vackrast, och älvorna började dra sig hemåt på trötta fötter efter en natt i dansens virvlar så där en minut i sex, då åt vi vår frukost vid en liten stilla skogstjärn.

Gökotta

Frukost

Snudd på nollgradigt när vi kom, men solens strålar värmde snabb upp luften och kastade glitter i vattnet. Allt som bröt stillheten var en tärna i flykt och en simmande gräsand.

Sjörök

Lugnt vatten

För mig är det här den vackraste tiden, den skira grönskan och dofterna av fuktig jord, blommande hägg och snart syren och liljekonvalj, allt till ackompanjemang av de ljuvligaste flöjttoner i olika tonarter. Det är svårt att inte bli hänryckt.

Det är dessutom pingst, en numera näst intill bortglömd högtid känns det som, sedan man “avhelgat” (eller ska man säga vanhelgat?) annandagen och gjort den till en vanlig arbetsdag till förmån för nationaldagen. Fel tycker jag, inte av religiösa skäl utan för att hårt arbetande människor behöver få tid till litet extra återhämtning i en månad med väldigt många måsten. Trädgården som ska göras i ordning eller städdag i samfällighetsföreningen, landet öppnas, båten fixas och sjösättas, barn som ska konfirmeras, ta studenten eller giftas bort, för att inte tala om alla brännbollsmatcher som ska hinna spelas innan det är dags för sommarlov. Samtidigt ska de vanliga vardagssysslorna och jobbet skötas. Klart att man behöver få hjälp av en litet längre sammanhängande återhämtning och ledighet för att både orka och hinna med att ta sig igenom månaden maj.

Hela skogen är inbäddade i en blåbärsrisgrön matta. Ni som var med på den tiden kommer kanske ihåg Bengt Grive, kommentator av konståkning i TV, och hans fantastiska bildspråk när det gällde att återge färgerna på de kvinnliga åkarnas klänningar. En av hans beskrivningar var att klänningen var just blåbärsrisgrön.

Blåbärsris

Av mängden blommor att döma ser det ut att bli ett fantastiskt blåbärsår.

Blåbärsblom

Naturen har plockat fram sina vackraste genombrutna spetsgardiner och kastat dem över de mossbelupna, taggiga gamla slånbärsbuskarna och vips ser de ut som vitklädda pingstbrudar.

Slån

 

Vår förhoppning denna morgon var att få se årets första lom, att den skulle lösgöra sig ur älvornas slöjor och sakta komma glidande mot oss i solgattet. Och det gjorde den, men först sedan vi förflyttat oss till en annan, närliggande tjärn. Där låg den tyst och majestätisk och lät sig mycket sakta föras framåt av krusningarna på vattnet.

Lom

 

 

 

Advertisements

12 thoughts on “Frukost och hänryckning i det gröna

 1. Ja, det ska vara en mycket speciell fågel i antågande för att man ska gå upp så tidigt…:). Men sån tur att den kom!

 2. Flyter med så fint i dina tankar och rader, jag var med er, satt där med limpmackan och kaffet, smakar gudomligt gott.
  Men sen gick jag hem litar inte på att min kropp orkar förflytta sig till ännu en sjö. 🙂
  Vilka bilder, du som mig gillar det skira, det tidiga i våren.
  GoKram

 3. Tack, du är så välkommen att hänga med även om det sker från soffan! Alltid lika härligt att träffa på någon tänker i ungefär samma banor som en själv.
  Kram och trevlig helg
  🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s