Köksrenovering

Trots konstant regn under i stort sett en hel vecka lyckades vi ändå mobilisera oss och få gjort det som måste göras innan vi kunde låsa stugan och flytta hem till storstadens larm och brus igen.

De sista lingonen plockades och rensades plus en hink till vännerna som inte kunde vara med på den årliga lingonplockningen litet tidigare. Vattlingon direkt i hinken skulle man kunna säga.

Sedan var det växthuset som skulle tömmas på det som ännu inte mognat, vilket efter den kalla sommaren faktiskt var det mesta.

Det enda som växte och var grönare än någonsin var gräset och att klippa en vattensjuk gräsmatta med tre decimeter högt gräs är inte gjort i en handvändning. Efter ett par timmar var det bara att kapitulera och låta halva tomten förbli oklippt till nästa vår.

Vidare skulle krukor och blomlådor tömmas och tvättas, julgäddan såväl som båten dras upp, vattenslangarna i sjön plockas upp och huset städas ur. Till slut var dock en lätt kaotisk vecka till ända och när den sprängfyllda bilen med cyklarna hängandes där bak så småningom rullade ut ur Paradiset lyste åter solen och den höstfärgade skogen runt sjön speglade sig så vackert i det blanka vattnet.

Höstfärger

Hemma igen väntade snart ett nytt kaos, om än av något angenämare slag. Det var äntligen dags för operation köksrenovering. Vårt gamla originalkök från början av femtiotalet har, trots en viss charm, gjort sitt och för två långa personer ska det bli skönt att nu få räta på ryggarna och kunna ha en normal arbetsställning när vi jobbar där.

Rivning kök

Lätt panik uppstod när det visade sig att den nya köksbänken var för lång och omöjlig att bära upp för trapporna, än mindre att ta in i hallen och därifrån svänga in den i köket. Vår snälla fastighetsskötare, som råkade ha sin alldeles egna lilla grävskopa på plats, löste dock problemet åt oss.

Köksbänk

Nu lever vi i vardagsrummet tillsammans med det nya köket i platta paket från IKEA, kaffebryggare och mikro, där den i förväg hemlagade och frysta maten värms  och serveras på papperstallrikar. Kanske inte så klimatsmart, men hellre det under en kort tid än att behöva diska på toaletten i onödan. Hittills har det gått bra – säger jag, som under veckan opererat foten och den mesta tiden övervakar hantverkarna bekvämt placerad i en fåtölj med foten i högläge, medan Maken passar upp. Passat upp har också goda vänner gjort genom att redan bjuda på middag två gånger. Tack Kajsa och Ronaldo!

I lördags var det säsongsavslutning för barnbarnets fotbollslag med träningmatch i Täby. Eftersom det är nästgårds kunde jag stödd på Maken ändå vara på plats och heja.

Många minnen dyker upp när jag ser de här småkillarna springa kors och tvärs litet huller om buller över planen och jag tänker på när sonen var i samma ålder (och på alla 25 fotbollsåren därefter). Hur jag i början skjutsade till träningarna tills han var gammal nog att släppas iväg själv och hur jag alltid var med och såg alla matcher, i ur och skur. Ja, så gott som alla i alla fall, utom de som spelades på Gotland.

Likheter och olikheter mellan far och son flimrar förbi när barnbarnet, som för dagen bär den gula kaptensbindeln runt armen, med långa, lätta löpsteg, trots sin ringa längd, springer ut på planen. Han är inte riktigt lika teknisk som sin pappa, än, men en riktig måltjuv och bidrog med sina två mål till en snygg upphämtning vid läge 0-3. Sedan fortsatte målen att trilla in från båda håll, men BP fick ändå se sig besegrade till slut i en jämn match som slutade 4-5.

Och så här högt hoppar man av glädje över att ha gjort mål.

4 thoughts on “Köksrenovering

  1. Hej, det är en stor grej att göra total köksrenovering. Det är liksom hemmets mittpunkt. Vi gjorde det i milleniumskiftet. Känns som om det var ganska nyss ändå. Så blir det när man får vara sin egen designer. Grattis till nya köket 💐

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.