Sibirisk nötkråka

En liten ljusglimt i den senaste veckans miserabla regn- och gråväder var när grannen häromdagen ringde och berättade att en nötkråka, troligen en sibirisk sådan, uppehöll sig i en trädgård ett par mil bort. Och att paret som bodde där hade sagt att vi gärna fick komma och titta.

Maken, som samlar på fågelkryss, hade visserligen redan kryssat den sibiriska nötkråkan för ett par år sedan på Lidingö, men eftersom han kör med dubbel bokföring, det vill säga samtidigt för en separat bok över fågelobservationerna här i Hälsingland, var han angelägen om att få föra in ett nytt kryss även i den boken.

Jag var den som upptäckte kråkan först, där den satt i toppen av en tall, men sedan fick vi vänta ett bra tag innan den behagade flyga ner till fröautomaterna.

Nötkråka i talltopp

Den satte sig först i en björk, där lövverk och grenar gjorde det svårt att få bra bilder. Vi smög försiktigt runt trädet, rädda att skrämma iväg den. Men den verkade helt orädd och till slut var vi nog bara på tre, fyra meters avstånd. Och just detta, att vi kunde komma den så nära, är tydligen det säkraste sättet att avgöra att det faktiskt är en sibirisk nötkråka och inte den svenska, som är betydligt skyggare.

Så maken kunde rita in ytterligare ett hälsingekryss.

Nötkråka i björk

Inte lika roligt var det när maken igår och idag inventerat och rensat sina 27 holkar som han satte upp på tomten och i skogarna runt omkring förra hösten. I elva av holkarna hade häckningarna lyckats, men i de övriga sexton låg döda ungar, i flera så många som åtta nio stycken talgoxeungar, eller okläckta ägg. Även flugsnapparna hade drabbats av “barnadödligheten”, förmodligen på grund av den kalla sommaren med dålig tillgång på insekter.

Med mänskliga ögon sett känns det ju väldigt sorgligt när sånt här händer, men naturen är vist inrättad och det är känt att talgoxar och blåmesar brukar kunna hinna med att lägga både två och tre kullar på en sommar, så det är bara att hoppas att de lyckats med åtminstone någon av dem.

Advertisements

8 thoughts on “Sibirisk nötkråka

 1. Jag har faktiskt på önskelistan att se nötkråkan, jag nöjer mig med den “svenska” varianten. I helgen som kommer ska min man rensa våra 9-10 holkar, jag är nyfiken på att se hur många tomma ägg vi kommer hitta, jag matade fåglarna längre än vanligt i våras. Sen har vi fått lite nya holkar som ska sättas upp, jag har också köpt speciellt “bobyggarbomull” som jag tänkte lägga i botten på holkarna. Jag kommer inte ihåg vad bomaterialet heter, säljs av Vivara.

  • Hoppas tillgången på insektsföda varit bättre här nere än längre norrut, så att ni inte behöver drabbas av alltför många negativa överraskningar.
   Vivara är en härlig internetbutik där det är lätt att spendera alldeles för mycket pengar. Just igår hämtade maken ut ett stort paket med fågelmat, nya fröautomater och litet annat smått och gott.

   • Vi hämtade ut paket i veckan vi med, jag är nog en stor kund jämfört med normalkonsumenten på fågelmat. Köper också till ekorren, han har sin matare.

   • Har ni den gröna “brevlådan” till ekorren, där den själv måste komma underfund med hur den ska öppna locket för att komma åt nötterna/innehållet? Det är som en underhållande film att sitta och titta när ekorren dyker ner och hämtar sin mat. När nötterna börjar sina hoppar den helt enkelt ner i lådan och locket slår igen. Första gången det hände, blev den kvar väldigt länge där inne, så länge att jag fick för mig att den inte visste hur den skulle ta sig ut och skulle dö av syrebris och jag var färdig att rusa ut och hjälpa till, tokigt….

   • Hahaha det har inte våra ekorrar gjort, vi satte den gröna lådan i hasseln för att de skulle hitta sin mat. Först satt lådan i en rönn men de var hopplöst att få ekorrarna att hitta dit, men se i hasseln gick det prima.

 2. Nu har maken rensat holkarna och det var bara äggskal i en, i två var det getingbon iiii! Men du ska det inte ligga äggskal kvar? Eller har det inte blivit några ungar där? Nu har vi satt upp två fågelbon till och hoppas att nästa vår är lite mer normal så det blir många fågel ungar. Du, i ena björken var det fullt av gröna löss, är inte det konstigt i oktober?

  • Jag har konsulterat Maken, som är min närmaste “holkexpert”, som säger att det är ganska vanligt med getingar i holkarna. Normalt brukar föräldrarna rensa bort äggskalen om det har varit en lyckad kläckning och uppfödning. Kanske kan det ha varit något rovdjur, t ex en mård eller mink, som varit där och ätit upp äggen, dvs innehållet, och lämnat skalen kvar.
   Löss på björkar har jag nog aldrig sett, men än är det ju ganska varmt. Får hoppas frosten tar kål på dem.
   Ha de’! M.

   • Så måste det vara, de rensar bort skalen, blir väl trångt annars när de ska växa och matas. Så äckligt med bladlössen vimlar av dem. Tack för info kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s