Brandade à la Aspviken

När jag en kväll förra sommaren satt och zappade mellan mina fyra TV-kanaler (på landet är de inte fler, Barnkanalen inräknad) blev jag fast i ett avsnitt av Trädgårdsmåndag, eller om det var Trädgårdstisdag eller kanske Trädgårdsonsdag – programmet tycks ju byta namn för varje ny säsong – just som programmets kock Tareq Taylor lagade en brandade. Hade aldrig hört talas om rätten tidigare men har förstått att det är ett slags fransmännens motsvarighet till vår lapskojs fast med fisk, typ torsk eller kolja. Det såg både gott ut och enkelt att tillaga och jag bestämde mig direkt att testa receptet.

Nu hanns det aldrig med innan fiskesäsongen var slut och vi flyttade hem och i år har vi, det vill säga Maken, fått vänta ända till slutet av augusti innan firrarna äntligen vaknade till liv och behagade nappa. Kanske har den kalla sommaren bidragit till att de legat lågt för att inte slösa energi i onödan, vad vet jag.

Nu har jag ändå äntligen testat receptet, om än i litet modifierad version. Blir ofta så när man har tre mil till affären och inte har alla ingredienser hemma och Maken t ex plötsligt kommer hem och lämnar över ett knippe nyfångade abborrar som ganska omgående behöver tas om hand  (torsk och kolja är ju inte något som simmar i vår sjö).

Abborrar i håv

De stora abborrarna hamnar i röken och de små, som annars normalt släpps tillbaka, passar utmärkt till den här rätten.

Så var så goda, här kommer min version av brandade.

Brandade à la Aspviken

Brandade 1
Ingredienser
(2 pers)

  • abborrfiléer, cirka 200 gr
  • 4-5 medelstora potatisar av mjölig sort
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • rivet skal och saft av en ekologisk citron (även ekologiska sådana tvättar jag alltid i varmt vatten innan)
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk hackad mynta (kan ersättas av persilja, gräslök eller ytterligare 1 msk dill)
  • 1-2 msk olivolja eller rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • salladsmix (t ex spenat, rödbetsskott, ruccola), några cocktailtomater i olika färger och gurka
  • 1 msk ättikssprit (12%), 2 msk strösocker och tre msk vatten

Gör så här

  • Skala och koka potatisarna i saltat vatten.
  • Under tiden ta bort alla synliga och kännbara ben på filéerna och ”byxa” dem, det vill säga skär bort remsan med små ben som sitter i mitten av filén och en bit ner. Lätt att känna och följa med fingret.
  • Om filéerna är stor dela dem i mindre bitar, salta lätt och lägg ner i potatisvattnet när potatisen är kokt. Fisken blir klar på bara någon minut.

Fisk och potatis

  • Häll av vattnet och mosa potatis och fisk med en potatisstöt till ett grovt mos.

Fiskmos

  • Tillsätt olivolja, pressad vitlök, rivet citronskal, de hackade örterna samt citronsaft (smaka av med litet i taget)

Citron

  • Fortsätt att mixa samman alla ingredienser till ett något finare mos och smaka av med salt och peppar.
  • Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig.
  • Fördela salladsmixen på två tallrikar.
  • Halvera tomaterna och hyvla gurka tunt på längden och låt allt få ett snabbt bad i ättikslagen.
  • Stänk litet av lagen över salladen och forma fiskmoset till två eller tre små ägg och lägg på salladen.
  • Fördela tomathalvorna och de hoprullade gurkremsorna litet dekorativt runt om.

En perfekt sommarlunch, gärna utomhus (funkade dock inte den här sommaren) med ett glas vitt vin till.

Brandade 2

Annonser

2 thoughts on “Brandade à la Aspviken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s