Morsgrisens hjortronkaka

Sedan vår lilla smålomsfamiljen lämnat det som under ett par sommarmånader varit deras hem vid den lilla skogstjärnen har där varit tomt och tyst. I början var vi tillbaka nästan varje dag i hopp om att åtminstone Morsgrisen skulle ha återvänt, om inte annat för att övernatta där. Men allt som sågs och hördes var en stor, svart olycksbådande korp som ofta dök upp och flaxande och kraxande cirkulerade ett par varv över tjärnen innan den slog sig ner i en torr gran. Kanske den också kände saknad och undrade vart Morsgrisen hade tagit vägen.

Så en eftermiddag i mitten av augusti bestämde sig Make för att det var dags att åka upp till tjärnen och plocka ner det lilla gömslet. Själv blev jag kvar hemma för att ta hand om den senaste hjortronskörden. Och just den eftermiddagen inträffade det som jag läst om på en smålomsauktoritets blogg, att det ibland händer att smålomsföräldrarna återvänder till platsen för boet för “litet egen tid”. Så där kunde han återigen sitta på första raden och njuta och betagas av deras uppvaktning av varandra; hur de spelade och putsade sig under konstant “konverserande kackel”.

Korp

Just då, ovetandes om Makens upplevelser, stod jag själv i mitt minimala kök och stirrade på de nyplockade hjortronen och funderade över om det fanns något annat man kunde göra än sylt som serveras varm till glass eller den friterade camemberten. Inget fel på dessa desserter, båda alltid lika goda. Och det var då jag plötsligt såg hur sylten, liksom av sig själv, plötslig rann ner från ovan och spred ut sig över en jungfrulig pajbotten varefter söta små strösselflingor, från samma ovan, singlade ner och la sig som ett värmande täcke över hjortronen.

Så fick det bli! En hjortronkaka, som här tillägnas Morsgrisen och med en fyllning gjord på hjortron plockade på myren runt hans barndomshem.

Morsgrisens hjortronkaka

Morsgrisens kaka 10

Värm ugnen till 225 grader.

Pajdeg

 • 3 dl mjöl
 • 125 gr smör
 • 3 msk socker
 • 1 rågad msk lemoncurd (alt turkisk yoghurt eller creme fraiche, beroende på vad som finns hemma)
 • 1 tsk bakpulver

Fyllning

 • 2-3 dl hjortronsylt (eller annan fast sylt, t ex lingonsylt)
 • 2-3 dl vaniljkräm (gjorde det lätt för mig genom att använda Ekströms marzanpulver)

Strössel

 • 50 gr smör
 • 2-2,5 dl havregryn
 • 3/4 dl farinsocker
 • 1 rågad tsk vaniljsocker

Gör så här

 • Blanda ihop pajdegen snabbt i matberedare.
 • Kavla ut och klä en pajform (24 cm i diameter). Tryck till kanterna och skär bort överbliven deg. OBS! Pajskalet ska inte förgräddas.
 • Smält smöret till strösslet, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en grynig massa. Börja med den mindre mängden havregryn och tillsätt mer efter hand om det behövs. Konsistensen ska vara smulig, inte som en smet.

Morsgrisens kaka 3

 • Koka vaniljkrämen enligt anvisningarna på paketet och bred ut över pajbotten.
 • Är sylten lös och saftig, så låt den rinna av litet innan du brer ut den över vaniljkrämen.
 • Fördela havregrynsströsslet jämt över sylten.

Morsgrisens kaka 5

 • Sätt in kakan/pajen i den förvärmda ugnen och sänk temperaturen till 175 grader efter 5 minuter.
 • Grädda i 20 minuter eller tills strösslet fått fin färg och lätt knäckig yta. Täck med smörpapper om det finns risk att pajskalskanten blir bränd.
 • Kan serveras både som den är, naturell, eller med litet vispad grädde.

Morsgrisens kaka 6

I helgen som gick var det ändå dags att plocka mer tältet, det som nästan blivit som naturens eget sakrala lilla rummet, där vi suttit tysta under så många timmar medan själen har fått ro. Det var med vemod och tunga steg som vi för sista gången gick tillbaka till bilen på det, som under sommarens alla besök, trampats upp till en riktig stig. Även himlen grät, såg vi när vi vände oss om.

Möt Morsgrisen en sista gång

Här kan du läsa mer om Morsgrisen

8 thoughts on “Morsgrisens hjortronkaka

 1. Ja, se det var en vacker historia! Att de kom tillbaka för en liten “kuttrasju” just när Maken kom dit. Kanske hade de sett honom på långt håll och ville tacka för allt sällskap när barnen var små.

  Sen Maggan, vill jag bara säga att det har då ALDRIG fallit ner någon efterrätts-kaka från min himmel, varken i sylt- eller strösselform….😯😯😯

  • Haha, Kajsa, du måste först börja tänka litet på vad du kan göra med det du har men inte vet vad du ska använda det till. Då kan de kanske regna “manna” även från din mat- och bakhimmel. Fråga Ronald. Kram

 2. Jag har en fundering du som har hållit på med blogg ett tag, den sista veckan kan jag bara se att det kommit en kommentar uppe till höger och det lyser orange, men när jag ska titta så bara snurrar hjulet…vad har hänt, har du råkat ut för detta :O

  • Tack Annica för ditt beröm. Det är inte ofta någon gör sig besväret att kommentera det man skriver, åtminstone inte någon “utomstående”, men oavsett vilket värmer det och är alltid lika roligt och uppskattat.

   När det gäller ditt problem att se kommentarerna är det inget jag känner igen eller har råkat ut för. Kan du läsa kommentaren om du går in i själva inlägget? Fast å andra sidan, den behöver ju inte gälla justa det senaste inlägget och då kan det ju bli ett väldigt letande. Antar att du stängt av och startat om datorn.

   Själv är jag värsta teknikanalfabeten och verkligen inte rätt person att fråga. Om det inte rättar till sig får du skicka iväg ett mejl till WP-supporten.

   Lycka till, hoppas det löser sig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.