Fotbollsläger och rökt abborre

De senaste tio dagarna har mest handlat om att förflytta sig mellan olika aktiviteter, fotboll, fiske och bärplockning.

Först ut var äldste sonen och det nioåriga barnbarnet, som var tillbaka här i Paradiset för en förlängd helg. Sonen tränar ett av Brommapojkarnas pojklag och hade förlagt sommarens träningsläger till vår närbelägna campingplats. Den här gången behövde inte jag tänka på att serva och laga mat utan kunde bara luta mig tillbaka i den lilla bärbara solstolen vid sidan av planen och njuta och titta på när den kommande generationen fotbollsspelare övade passningsspel, att dribbla och skjuta straffar och däremellan under glada skratt susade ner för vattenrutschkanan eller spelade minigolf. Markservicen med frukost, lunch och middag sköttes galant av den serviceinriktade campingpersonalen.

Höjdpunkten för killarna var nog den avslutande träningsmatchen på Älvvallen i Ljusdal mot det lokala pojklaget och med 110 åskådare på läktaren. En mycket jämn, spännande och målrik match som slutade med vinst 8-5 till BP och där barnbarnet svarade för fem av målen. Stolt farmor? Klart som sjutton att jag är stolt och det får man vara, bara man kommer ihåg att det är laget som gör mål.

Herman och Simon 2

Här får äkta glädje ett ansikte.

Några dagar senare var det dags för nästa gäng, Makens dotter Lisa med man och femårig son som anlände för den årliga fiskeveckan. Fiske på hög nivå. Femåringen hann knappt svälja sista tuggan av frukostmackan innan han tog täten ner till bryggan och båten och en heldag bland abborrar och gäddor. Och medan de hade ansvaret att fixa mat till lunch eller middag föll det på min lott, eftersom jag inte fick plats i båten, att se till att ordna något gott till efterrätt. Med cykeln tog jag mig lätt till ett hallonhygge i närheten och blåbär växer det gott om runt husknuten.

Och under veckan hann det serveras både drottningkräm med bryta (norrländskt för att bryta ner hårt bröd i kräm med mjölk), blåbärskaka och blåbärssylt toppad med vaniljkräm och snöägg.

Storfiskare nummer ett efter första dagen visade sig  femåringen vara, som med bara pyttelite hjälp av mamma hade dragit upp den största abborren. Sju hekto visade vågen.

Abborrar i håv

När Maken hade rensat den fisk som skulle rökas till lunch dagen därpå lät han renset ligga kvar på bryggan som middag till räven, som brukar smyga runt huset och titta snett på småfåglarnas matstationer. Men den här gången var det en annan gynnare som hann före. En liten mink, så söt att man bara smälter, trots att man vet vad det betyder för fisk och fåglar/ungar att ha en sådan i sjön. På nolltid hade den förflyttat tre kilo fiskrens ner i stenkistan under bryggan, där den sedan kunde sitta och smaska i lugn och ro.

Själva fick vi så småningom njuta av Makens nyrökta abborrar med våra egna grönsaker och litet hemgjord remouladsås. Och ett bättre betyg för den måltiden tror jag inte Maken/morfar kunde få än femåringens ihärdiga upprepande om och om igen att detta var det godaste han någonsin ätit.

Advertisements

4 thoughts on “Fotbollsläger och rökt abborre

  1. Så härlig sommar med alla besök. Man blir glad ända in i hjärteroten, och har fina minnen att “mumsapå” under vinterhalvåret. Det är pensionärslycka!
    (Vad som hänt här finns mest på fb under mitt namn.)

  2. Ja, det är mycket att hålla reda på med alla olika sociala medier, FB, twitter, instagram och allt vad de heter. Men då tittar jag där och kanske kan vi bli “kompisar” även där. Jag finns också på FB och ibland blir det litet samma info, kortversion på FB och den litet längre på bloggen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s