SM i friidrott 2015

Igår blev det en heldagsutflykt till Söderhamn med friidrott för hela slanten. En perfekt dag för både publik och atleter med sol och värme och där de tävlande inte behövde riskera vare sig muskelbristningar eller ljumskbesvär, åtminstone inte på grund av kylslaget väder.

Friidrotts-SM 2015

Det är alltid något visst med att sitta på plats och titta, även om man kanske ser själva tävlingarna bättre hemma i TV-soffan. Men där missar man istället allt det andra som sker runt omkring. Oset från grillkorvar och hamburgare, doften av kaffe som stiger upp när bänkgrannarna runt omkring nästan samtidigt öppnar sina termosar och plockar fram de medhavda smörgåsarna där ostskivorna börjat svettas innan de ens hunnit exponeras för solens strålar. Och så det där suset av förvåning, när någon lyckas prestera något helt oväntat och som sedan övergår i ett högt, utdraget jubel, när man inser att det man just tror sig ha sett faktiskt har skett.

Vi fick se många spännande tävlingar, där flera av deltagarna överträffade sig själva med personliga rekord och årsbästaresultat, men dagens höjdpunkt var ändå stavhoppstävlingen. Angelica Bengtsson mötte tufft motstånd i kampen om mästerskapstiteln från Michaela Meijer, ända in på mållinjen, eller vinnarhöjden ska man kanske säga. Meijer tog varje höjd i första hoppet med mycket luft mellan sig och ribban, medan Bengtsson rev sitt första försök på varje ny höjd.

Angelica Bengtsson är väl inte min förstahandsfavorit bland de svenska friidrottarna, lite mycket snack och lite leverans emellanåt, vilket hon visserligen inte är ensam om. Men jag är den första att lyfta på hatten när hon till slut tog hem guldet på nytt mästerskapsrekord, 4.52. När hon en stund senare begärde upp ribban på nya svenska rekordhöjden 4.61 och tog den i första försöket stavas det verkligen RESPEKT.

Stavhopp Angelica Bengtsson

Stavhopp Angelica Bengtsson 2_redigerad-1

 

Nytt för årets SM-tävlingar var att man även hade parallella mästerskap för personer med funktionsnedsättning. Nedan är en bild från prisutdelningen i parasport R1-R2 100 m.

Prisutdelning parasport 100 m

 

Under eftermiddagen anordnades också en liten improviserad modevisning där några av de tävlande visade upp de nya kläder som landslaget kommer att tävla i under friidrotts-VM i Peking. De har designats av det svenska klädföretaget Craft, som kommer att vara officiell klädleverantör och samarbetspartner till Svensk Friidrott under de kommande fem åren. Utan att tveka gör jag tummen upp för den här garderoben. Snygg och ren design med ett tydligt budskap om vem bäraren är.

Nya landslagsdräkterna

Ser nu fram emot Peking-VM som börjar 22 augusti, då återfinns jag i soffan, och därefter Finnkampen i september, som i år går i Stockholm och då vi för en gångs skull kommer att vara hemma.

 

Advertisements

2 thoughts on “SM i friidrott 2015

  1. Förstår att stämningen är på topp. Jag vill gärna vara med i något större mästerskap. Och kolla – är väl bäst att lägga till. Vad sägs om OS I Rio nästa år…:)?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s