Familjen Smålom – del 3

Maken har under sommaren gjort flera turer på egen hand till den lilla tjärnen för att titta till smålomsfamiljen medan jag varit hemma och underhållit mig med barn och barnbarn. Nu är vi ensamma i stugan igen och jag kunde äntligen följa med och med egna ögon se hur utvecklingen av de små dunbollarna fortskridit under sommaren.

Klockan 04.00 ringde klockan. Smörgåsarna hade bretts redan kvällen innan och kaffebryggaren var laddad, så det var bara att trycka på knappen. När både kaffet och vi var klara, gav vi oss iväg. Först blev det dock en liten rundtur på skogsvägarna i hopp om att få se några vilda bestar som var ute i gryningen. Men nej, ingenting varken syntes eller hördes.

Klockan 04.50 parkerade vi vid dikesrenen och smög försiktigt ner till vårt lilla gömsle.

 

Gömslet

Någonstans bakom de jämngrå och regntunga molnen hade solen ändå gått upp och det var en sällsam känsla att sitta på första parkett, äta frukost och  uppleva att man nästan var ett med naturen. Lommarna verkade ha vant sig vid tältet och märkte kanske inte ens att vi var där. Ungarna har vuxit. De är snart lika stora som föräldrarna och har nu också fått deras teckning på fjäderdräkten. Det är bara den röda haklappen som saknas.

Det dröjde inte länge förrän den ena ungen kom simmande rakt emot oss och sedan uppehöll sig en stund precis framför vårt fönster.

Unge 2

 

Unge 3

Strax därefter var det en av föräldrarnas tur att visa upp sig.

Förälder 1

 

Förälder 2

 

Honan börjar ruva så fort första ägget är lagt, vilket gör att ungarna inte kläcks riktigt samtidigt. Vi har hela tiden tyckt att den ena ungen ser litet mindre ut, det var framför allt märkbart när de var mindre, och den tyr sig mer till mamman än den andra. Låter sällan honan vara ifred och pockar hela tiden på hennes uppmärksamhet genom att buffa, picka med näbben och klänga på henne, precis som småbarn.

Mamma och unge

Inte underligt att honan blir trött emellanåt och till slut verkar även ungen fatta att det kanske är dags att sova en stund.

Sovdags

 

Ett lätt regn började falla vid sjutiden och det kändes lagom att packa ihop.

Regn över tjärnen

Bara några bilder till,

Plåtning från gömsle

sedan backen ner, ner för backen ner och hem.

Hemvägen

 

Advertisements

3 thoughts on “Familjen Smålom – del 3

    • Roffe föreslår att det kanske kan vara en gulsparv. Kolla i fågelboken och jämför. Han kommer med tältet till Vämlinge så kan ni sitta där och pokulera och plåta stenknäckarna i närbild. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s