Lupinerna lever farligt

Just nu flammar vägrenarna i blått och lila, på vissa ställen i sådana mängder att det osökt för tankarna till lavendelfälten i Provence. Fast här hemma handlar det inte om lavendel utan lupiner. Ståtliga och vackra blommor, vilkas vara eller icke vara just nu diskuteras livligt, åtminstone i Dalarna och här i Hälsingland.

Såg nyligen ett inslag på de lokala TV-nyheterna att lupinerna inte hör hemma i vår fauna. De tillhör invasiva främmande arter, det vill säga arter som avsiktligt eller oavsiktligt förts in i vårt land och som skapar problem för både natur och människa.

I Dalarna har länstyrelsen redan börjat bekämpningen av lupiner i skyddade områden och kommunerna väntas nu följa efter.

Beskedet att lupinerna ska bekämpas välkomnades av många i inslaget, bland andra en man som menade att problemet med blommorna är att de sprider sig explosionsartat och tar över och tränger undan våra egna arter. Tar man inte tag i problemet nu, innan de blir alltför många, hamnar vi i ett läge när vi inte längre klarar av det.

Men hallå, det är något som skorrar obehagligt välbekant i argumentationen här. Jag är alldeles för okunnig för att ge mig in i vare sig en biologisk eller politisk debatt, men jag tycker det låter förvillande likt något som ofta brukar framföras av företrädare för ett visst parti.  Och ja, det kan säkert uppstå problem med vissa ”invasiva arter”, oavsett om det handlar om blommor, fåglar, fiskar eller människor, men problem är ju till för att lösas och kan man landa på månen och placera robotar på Mars så……. Själv försöker jag klippa ner blommorna innan de hunnit bilda fröskidor. På så sätt kan man även få dem att fortsätta blomma och man får njuta av dem lite längre.

Och snart väntas EU i vanlig ordning komma med ett lagförslag, den här gången om lupiners vara eller icke vara alltså. Själv tycker jag det ”mångkulturella” är vackert, såväl lupiner som människor.

Lupiner längs väg

För några dagar sedan var vi vid smålomstjärnen och satte upp ett litet gömsle. Ett kamouflagefärgat och -mönstrat tält, där man kan sitta gömd sen kväll eller tidig morgon och spana på både smålommen och eventuellt annat vilt som passerar. Tanken är att tältet ska stå där orört någon vecka, så fåglar och djur vänjer sig vid det innan det är dags för oss att krypa in och spana och fotografera.

Kamouflagegömsle

Maken kom hem sent från jobbet igår kväll, men det var det fortfarande varmt och ljust och vi bestämde oss att ta en tur till tjärnen för att kolla att tältet stod kvar och hade fått vara ifred.

En fantastisk kväll med spegelblankt vatten, den nedgående solen som färgade skogen nästan gul och den lilla smålomsfamiljen som låg alldeles stilla mitt i tjärnen. Ungarna växer så det knakar och börjar allt mer likna sina föräldrar.

Kvällssol över smålomstjärnen

Kvällssim

Tältet stod kvar där vi ställt upp det och precis framför hade en ny stig trampats upp av älgklövar. Kan bli spännande. Det blev dock ett kort besök på grund av alla mygg. Invasionen har ökat dramatiskt de senaste dagarna i och med värmen och alla som ägg kläckts.

Innan vi åkte hem blev det litet björnspaning längs skogsvägarna, men utan att se något. Hemma igen kunde vi njuta av månsken över sjön innan det var dags att krypa till kojs.

Månsken

Det blev en jobbig natt med litet sömn och mycket mygg, eftersom vi missat att stänga spjället efter sotarens besök tidigare på dagen. Men sånt är snabbt glömt när man vaknar till en varm och stilla morgon.

Spegelblank sjö

6 thoughts on “Lupinerna lever farligt

 1. Visst är det fantastiskt fint med allt naturen levererar!
  Men…. Båthuset ser ut att vilja ta sig en tur på sjön. :))
  Med önskan om många fina dagar till i sommar!

  • ja du, båthuset som tillhör grannen, hänger bokstavligt talat i luften. Hörnan har vilat på en liten stenkista som isen förstörde i vintras och nu håller grannen på att försöka hitta en ny lösning som kan stötta upp huset. Det är hela tiden någonting som måste göras, så även hos oss där bryggan också har förstörts på liknande sätt.
   Njut av sommaren så länge den varar, här uppe ska den visst vara över redan på söndag för den här gången.

 2. Även här blir det svalare väder fr o m i morgon. Upp till kamp för lupinerna! Jag tycker de är jättefina. Kan vi ta med kamoflagetältet nästa gång vi ska plocka lingon så kan jag sitta där och spana?

 3. Å jisses så fint! Ibland önskar jag vi hade lite mer sån natur i Skåne, eller i Malmö kanske jag ska säga 😉 Trodde först det var gula höstlöv på träden 😉 Här har lupinerna redan blommat över, men jag tycker med det är lite synd att rensa bort dem. Det är ingen som rensar nässlor utmed vägrenerna, eller hur? 😉 (Antar dock det är skillnad på de båda, men ändå 😉 )

  • Ja, nässlor är ju inte så kul men man kan ju alltid koka nässelsoppa på dem och det är gott. Och Skåne är fint på sitt sätt med sina bokskogar och hyllebär (bodde en gång i Lunde i fyra år). Sånt finns inte här uppe. Det är ett vackert land vi lever i.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.