Blommande kastanjer och doftande syren och liljekonvalj

Är hemma en sväng från landet för att hämta mer “flyttgods” och uträtta några ärenden. I lördags var det barnbarnen som skulle tas om hand medan föräldrarna tillsammans med cirka 20.000 andra skulle springa Stockholm Marathon i det skitväder som då rådde. Sex grader och konstant regn och rejäl blåst. Hjältar säger jag bara, alla 20.000, både de som tog sig runt och de som kanske bara kom halvvägs men ändå gjort ett tappert försök.

Utanför vardagsrumsfönstret får den ståtliga kastanjen uppleva ännu en vår. Den lever på övertid och har sedan fyra år hotet om nedsågning hängande över sig. Den sägs stå i vägen för en renovering av centrumets torg. Hellre kastanj än renovering om jag finge bestämma.

Kastanjeträd

Kastanjeblomma 2

I trädgården på baksidan av våra hus har nu både de vita och lila syrenerna slagit ut och det doftar ljuvligt varje gång man går förbi buskarna. Och snart, när vi är tillbaka i Paradiset igen, är det dags för vår egen syrenbuske utanför knuten att slå ut.

Syrener

I veckan har jag också varit på “slutbesiktning” av mina ögon efter gråstarrsoperationerna som jag gjorde i slutet av april. Allt såg bra ut och det var skönt att få klartecken att nu skaffa nya glasögon. Jag klarar mig visserligen bra utan, men har svårt att läsa tidningen eller sitta någon längre stund framför datorn.

Maken har i veckan varit ute i skogen och kontrollerat fem stycken nya holkar som Angarngruppen satt upp och som ingår i ett större holkprojekt för göktytans bevarande. Göktytan tillhör hackspettarna men har en alltför svag näbb för att kunna hacka ut sina egna bohål. Den har också stadigt minskat i antal sedan 80-talet och holkprojektet är ett sätt att försöka hjälpa till med boplats för häckningen. I fyra av holkarna hade dock mesar hunnit före, som den här lilla talgoxefamiljen nedan, men i den femte fanns redan tre stycken göktyteägg. Några till kommer det förmodligen att bli innan det är dags att börja ruva.

Talgoxe med mat 1

När Maken kom hem förärade han mig denna söta bukett av de första liljekonvaljerna. Tyvärr går allt regnande illa åt de delikata små klockorna, som inte tål vatten särskilt bra utan blir missfärgade.

Liljekonvaljer

 

Våta hjältar på trötta ben!

Marathon

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Blommande kastanjer och doftande syren och liljekonvalj

  1. Sååå imponerande att springa maraton! Och ännu mer i det kyliga vädret som var. Ha det nu bra uppe i Paradiset!! Kraaam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s