En andra vår

Sköna Maj välkommen… Så sjöngs det runt om i landet på Valborgsmässoafton, och trots att den sköna haft en hel månad på sig verkar hon fortfarande tveka. Termometern orkar knappt över tiogradersstrecket och vindarna är isande kalla, även när de blåser från syd. Ur led är tiden – och klimatet!

Det första flyttlasset till sommarvistet har nu gått med cyklar, verktyg och alla plantor. De sistnämnda, tomater, gurka, chili, paprika och basilika, är omplanterade och på plats i växthuset, där en värmefläkt ser till att hålla nattfrosten borta. Men trots en veckas acklimatisering ser de allt hängigare ut, så kanske är det ändå för kallt för dem.

Det finns naturligtvis både för- och nackdelar med att ha sitt sommarboende längre norrut, men en av sakerna som jag särskilt uppskattar just nu är att man får njuta av vårens ankomst två gånger. Det mesta ligger ett par veckor efter här uppe jämfört med hemma i Stockholm. Vitsippsmattorna som fortfarande breder ut sig medan björkarna på vissa ställen knappt börjat skimra i grönt än utan mer ser ut som grå blyertsteckningar. Och än dröjer det ytterligare några veckor innan syrenerna slår ut.

Vitsippor 2

Vitsippor 1

Björkskog

Längs diken och porlande små rännilar breder gula kabbelekor ut sig…

…. och vid vägkanterna irrar förvirrade fjolårskalvar, bortstötta av sina mammor som just förbereder sig att ta emot ännu en generation älgkalvar. Det gäller att vara observant när man är ute och kör, så att det inte händer en olycka. Det här är två av fyra övergivna ettåringar som Maken träffade på när han for runt på skogsvägarna härom kvällen.

I öster hoar göken och ovanför våra huvuden cirklar två tornfalkar. Kanske är det paret som boade i en av våra tallar och som vi kunde följa förra sommaren som återvänt, eller deras ungar. Vi håller tummarna för att de väljer något av våra träd att sätta bo i även i år.

I övrigt är det gott om småfågel runt stugan. Så här års finns det visserligen massor av föda i naturen åt dem, men vi kan ändå inte låta bli fylla upp fågelmatarna med solrosfrön bara för nöjet att kunna studera dem på nära håll. Bofinkar, domherrar, grönfinkar och grönsiskor dominerar, men där finns också blåmesar, talgoxar, svartmesar, koltrastar och så hackspetten. Oftast samsas de fint, men rätt som det är utbryter det kris och kaos utan att man egentligen förstår varför. En grönfink tar sig ton mot bofinken och några små grönsiskor mopsar upp sig mot den pompöse domherren. Och så kommer hackspetten och visar vem som egentligen är herre på täppan och som på en given signal lyfter alla fåglar och himlen blir mörk som i Hitchcocks “Fåglarna”.

 

 

Advertisements

3 thoughts on “En andra vår

  1. Vid vår fågelmatare äter tre hackspettar som om det var sista dagen i deras liv. De äter jordnötter och talgbollar så vi häpnar och börja prata om att de äter oss ur huset. Häromdagen började en av dem hacka på vårt hus! På nytt ställe! Och det surrade rejält innanför planket………gissa av vad….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s