Tur och retur Köpenhamn

Ännu ett år har passerat och den här gången hade Maken valt att förlägga min numera nästan traditionsenliga födelsedagsmiddag till Köpenhamn. Senast vi var här var för 14 år sedan, men dess för innan, under studietiden i Lund, blev det en del resor över sundet till denne dejlige by för att handla billig oxfilé och danskt körsbärsvin. Det var viktigt att det var den där kurviga flaskan som hade ett litet vinglas ingjutet i själva flaskglaset. Det här var innan bron fanns och man fortfarande kunde ta båten över från Malmö och fördriva timmen som resan tog med att hver gang dricka en Tuborg tillsammans med ett danskt smörrebröd och ovanpå det en kaffe och wienerbröd med ”chokoläääde”. När man sedan steg av båten var det viktigt att man då och då såg sig om över axeln medan man tog sig fram genom Nyhavn. Det här var ju litet “skumma kvarter med dåligt rykte”. Allt sånt är nu bortstädat och längs de färglatt putsade husfasaderna står uteserveringarna som spön i backen.

Nyhavn

 

Jag tror aldrig att jag någonstans har sett så många cyklar och cyklister som i Köpenhamn. Och de styrande i staden har verkligen sett till att sätta cyklisten i centrum.  Väl tilltagna cykelbanor, avskilda från gångbanorna, löper längs båda sidorna av vägbanan. Alla tar sig fram lugnt och sansat på cyklar som påminner  om sådana vi hade i Sverige för ett antal årtionden sedan. Präktiga herr- och damcyklar utan en massa spejsat bjäfs. Det enda man kunde ha allvarliga synpunkter på var att i stort sett ingen använde cykelhjälm.

Varje gång vi besökt Paris om våren har jag alltid drömt om en romantisk liten picknick med vin, ost, bröd och jordgubbar under kastanjerna i någon park, men vi har aldrig haft vädergudarna med oss. Antingen har det regnat eller blåst isiga vindar från norr. Men nu äntligen skulle det ske. Strålande sol, tjugo grader varmt och med de inhandlade godsakerna i en kasse från IRMA. Det fanns visserligen inte några blommande kastanjeträd, men en ledig bänk intill en näckrosdamm, som förde tankarna till Monet, dög lika gott.

Den romantiska idyllen bröts plötslig när en skärrad rörhöna sökte skydd i vassen framför oss efter att ha jagats av en ettrig sothöna. När hon lugnat sig något lät hon sig väl smaka av både våra brödsmulor och jordgubbar.

Mitt i maten var det plötsligt något annat som tilldrog sig hennes intresse och hon stolpade iväg med långa kliv uppför grässlänten. Där fanns ett gäng skator som snabbt blev de nya lekkamraterna.

Vid sidan av fågellivet var det också gott om sköldpaddor i dammen som även de verkade uppskatta solen och värmen.

 

Är det nu “fylledag” så är det och på väg tillbaka till hotellet hann det bli både en Irish coffee och ett glas hembryggd, grumlig veteöl.

 

När det gällde själva anledningen till besöket i Köpenhamn, nämligen födelsedagsmiddagen, var vi båda överens om att vi egentligen visste väldigt lite om Danmark som matland.  De röda korvarna, smörrebröden och att Noma anses vara en av världens bästa restauranger kände vi till, men det skulle vara spännande att se vad det danska köket hade att bjuda på. Efter rekommendation från personalen på vårt hotellet bestämde vi oss för att testa Frk. Bjarnes Kælder, som är just en genuin dansk restaurang och som dessutom låg precis runt hörnet.

Restaurangen med sina rödrutiga dukar förde tankarna till en fransk kvarterskrog samtidigt som de bruna träpanelerna på väggarna och stadiga träbord påminde litet om en tysk ölkällare. Menyn visade också på en del influenser från Tyskland, men många rätter var ungefär desamma som serveras här hemma. Olika sorters inlagd sill, toast Skagen, lax, torsk, rödspätta, wienerschnitzel och kalvlever. Inga överraskningar, bara väldigt gott och vällagat.

Innan det var dags att ta tåget tillbaka till Stockholm igen hann vi med ett besök i Christiania, denna mytomspunna, färgglada och kontroversiella fristad, som förmodligen de flesta av oss mest förknippar med försäljningen av hasch.

Stadsdelen tillkom 1971 när ett antal hippies ockuperade ett övergivet militärområde med tillhörande byggnader. Ockupationen godkändes till en början som ett socialt experiment, men senare har besluten om stängning av fristaden avlöst varandra, dock utan att något hänt.

Här bor en brokig samling av människor, som valt en alternativ livsstil och skapat sina egna lagar. Hippies, konstnärer, miljöaktivister och fritänkare. Överallt syns spåren av en aldrig sinande kreativitet; fantastiska väggmålningar, färgglad graffiti, och märklig utomhuskonst.

Efter att ha vandrat runt bland lustiga “arkitektritade” hus utan någon egentlig arkitekt bakom, pipor, haschkakor och stickade och virkade plagg i rastafärger lämnade vi Christiania.

Christiania vs EU

 

Där ute i EU hade svarta moln hopat sig på himlen och snart föll de första dropparna. Vi sökte skydd i Vår Frelsers Kirke som låg alldeles i närheten. En mörk och dyster tegelbyggnad med ett överraskande ljust inre tack vare stora, rena (det vill säga inga blyinfattningar eller andra dekorationer) fönster.

Som vanligt tände vi några ljus för våra nära och kära,

och så ett alldeles särskilt ljust för en mycket speciell vän som behöver många, varma tankar just nu.

Tänd ett ljus

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Tur och retur Köpenhamn

  1. Härliga dagar för er! En tanke: Vi kommer ju aldrig komma ikapp Köpenhamn vad gäller cykelvägar. Vi har ju låst in mycket av utrymmet för bilarna. Hur ska man kunna göra om alla våra gator till att ha bredare cykelvägar t ex. Våra cykelvägar är för smala. Mysigt med den lilla rörhönan. Ny för mig…:) Och såg ljusen….:) Kände värmen💓💕. Kram!!

    • Det här gäller ju inte bara Köpenhamn. Minns vilka fantastiska cykelvägar vi hade nästan över allt där vi for fram över Jylland. Till och med på stranden, haha! Härliga minnen vi har att ta fram ibland. 🙂 Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s