Knattefotboll och slottsfika

Ännu en vacker och solig helg har passerat. Men det är något som inte stämmer, jag känner mig lurad. Eller så stämmer det väldigt väl, eftersom det känns som om fenomenet upprepar sig år från år.  Solen lyser förrädiskt och lockande, termometern i köksfönstret visar +18 grader, men när man glad i hågen går ut, iförd vårjackan som plockats fram ut malpåsen, är det nästan så att man kastas omkull av den hårda, iskalla nordan. Jag verkligen AVSKYR dom där ishavsvindarna. Fast ‘malpåse’ förresten, är det någon som använder sådana nu för tiden. Min mamma gjorde det, men nu kanske dom där malarna som käkade upp yllekappor, pälsar och liknande är utrotade. Nu är det istället silverfiskar, pälsängrar, kackerlackor och vägglöss vi behöver oroas över.

Ett säkert vårtecken vid sidan av allt som slår ut i naturen nu är fotbollarna som kommit fram. Allsvenskan drar igång om tre veckor och fram till dess spelas träningsmatcher för fullt på alla nivåer. Trots dom kalla vindarna i lördags blev vi ändå varma i hjärtat av att titta på barnbarnet och hans lag som spelade match borta i Vällingby. Ett gäng härliga åttaåringar som vill så mycket även om koordinationen inte alltid funkar. Målgesterna sitter dock som en smäck.

Coach Eleveca

Coach Eleveca and the Herminator. Och nej, tränaren säger inte “Du ser han där borta, bara rätt in med dobbarna före”. Nej, inte så, men kanske “Titta där borta, farmor Maggelita. Spring och ge henne en kram.”

 

På hemvägen svängde Maken in till Ulriksdals slott för en lunchfika på slottscaféet. Många trotsade kylan och satt utomhus med händerna hårt knäppta runt sina koppar med hett kaffe eller choklad.

Ulriksdals slottscafé uteservering

 

Själva sökte vi oss in i slottsvärmen. Jag letade upp ett bord vid fönstret där solen låg på medan Maken gick och beställde.

Ulriksdals slottscafé

 

– Det är Kajsa som bjuder, sa han när servitören kom och placerade  kaffe och två tallrikar på bordet.

Ulriksdals slottscafé 3

Och Kajsa, det blev precis som du föreslog i brevet, ”…..något läckert till Hustrun”. Getost, honung och valnötter på rostat surdegsbröd. Mycket läckert. Så TACK för en god lunch, Kajsa!

Innan vi lämnade Ulriksdal blev det en kort vandring i slottsparken. Slottet, som från början hette Jacobsdal, uppfördes vid Edsvikens strand av Jacob de la Gardie och stod färdigt i mitten av 1600-talet. Änkedrottning Hedvig Eleonora köpte slottet 1669 och gav det 1684 i faddergåva till sitt barnbarn prins Ulrik (bror till Karl XII). I samband därmed bytte slottet namn till Ulriksdal. Den lille prinsen dog sorgligt nog redan ett år senare och fick aldrig någon glädje av sitt slott, som återgick till änkedrottningen.

Ulriksdals slott

Under Karl XIV Johans tid användes slottet som invalidinrättning för krigsveteraner från bland annat finska kriget och på slottsområdet finns också en invalidkyrkogård där ett par hundra soldater ligger begravda.

På varsin sida om bron över den lilla bäcken, som rinner genom slottsparken, står två morianer som med hjälp av nät försöker fånga fisken som simmar i bäcken.

Ulriksdals slott staty

På andra sidan slottet och tvärs över Edsviken ligger det som under många år var min arbetsplats, Danderyds sjukhus.

Med viss nostalgi minns jag hur vi under varma sommardagar tog med lunchen ner till bryggan och avslutade med ett svalkande dopp, och hur vi på vintern, när isen låg, ibland tog en lunchtur på långfärdsskridskor längs den plogade slingan.

Under flera år brukade också vår chef bjuda avdelningen på vårpicknick här på Ulriksdal, då vi satt med den traditionella picknicklunchen, grillad kyckling och potatissallad från Hemköp i Mörby Centrum, och tittade bort mot dem som fortfarande var kvar och arbetade.

Sedan kom ännu en i raden av många omorganisationer och vi förflyttades in till den något mindre miljövänliga huvudstaden. Men de glada minnena finns kvar.

Danderyds sjukhus

 

Advertisements

4 thoughts on “Knattefotboll och slottsfika

  1. En härlig dag och berättelse! Vad bra att det blev “något läckert till Hustrun”..:) Och till Maken som kämpat så oerhört med monteringen. Tänkte på er picknick på sjukhustiden. Att det var picknick och inte restaurangbesök. Sparsamt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s