Coleslaw eller amerikansk vitkålssallad

Att en av mattrenderna det senaste året har varit det “dragna” köttet i olika varianter, det vill säga ‘pulled pork’, ‘pulled beef’ eller ‘pulled chicken’, kan väl knappast ha undgått någon. Kött som kryddas och lagas i täckt gryta i ugnen på låg värme under många timmar. Jag har själv lagat det med både högrev, fläskkarré och kyckling och det har blivit otroligt gott varje gång. Men som sagt, det tar tid och är inget man gör så där ad hoc när man plötsligt får oväntat besök.

När min lokala ICA-handlare för ett tag sedan bjöd på provsmakning av den färdiglagade och vacuumförpackade varianten pulled turkey, smakade det inte bara gott utan kändes också som något som kunde vara bra att ha på lut i kylen den där dagen när tid, lust och fantasi tryter. För det gör den ju emellanåt, åtminstone för mig, som häromdagen till exempel.

Av de sista potatisarna, som var kvar efter julens alla sillar och Jansson, blev ett gott potatismos och medan köttet värmdes i ugnen blandade jag ihop en god, krämig vitkålssallad. Receptet lyckades jag utverka av servitrisen när vi för många år sedan  åt middag på The Manhattan Chili Co i New York. Det var ett enkelt och okonventionellt matställe som då låg på 43rd Str och Broadway och var känt för sina fantastiska chilirätter och där den här coleslawen var ett av dragplåstren. Till och med inredningen var en ren och skär hyllning till chilin med bland annat bord utformade som chilifrukter i rött, grön och gult.

Om man följer receptet nedan kommer det att bli en rejäl sats, som kanske lämpar sig bättre vid sommarens grillfester, men det är inga problem att göra en mindre mängd. Se bara till att använda alla ingredienserna och smaka er sedan fram vad gäller måttangivelserna. Och för den som avskräcks av mängden fet majonäs är det bara att ta mindre av den och mer av gräddfil eller creme fraiche.

Coleslaw

Coleslaw / Vitkålssallad Manhattan Chili Co style

Ingredienser

 • 1 kg vitkål
 • 3 stora morötter (ca 300 gr)
 • 2  fasta och syrliga äpplen
 • 2,5 dl majonäs (gärna Hellman’s)
 • 2,5 dl gräddfil eller creme fraiche
 • saft och rivet skal av en lime (kan ersättas av en halv citron)
 • 2-3 msk grovkornig fransk senap
 • 2-3 msk socker

Metod

 • Blanda majonäs, gräddfil, socker, senap tillsammans med saft och rivet skal av limen. Tillsätt inte allt socker, senap och lime från början utan smaka av efter egna preferenser.
 • Skölj kålen och strimla fint, gärna i matberedare. Plocka bort alla större bitar som matberedaren missat och skär i mindre delar.
 • Tvätta, skala och riv morötterna grovt.
 • Tvätta, skala och tärna äpplena.

Tillagning

 • Blanda allt i en stor skål (ej metall) och låt gärna stå i kylen över natten så att smakerna mognar.

Blanda sallad

Kan sedan serveras till det mesta, till exempel grillad fisk, hamburgare eller som här pulled turkey.

Pulled turkey med coleslaw_redigerad-1

PS. Har googlat och sett att The Manhattan Chili Co fortfarande finns kvar, men har nu flyttat till 42nd and Grand Central Terminal, för den som har vägarna förbi. Utbudet verkar större nu, men kanske på bekostnad av trivselfaktorn.

4 thoughts on “Coleslaw eller amerikansk vitkålssallad

 1. Hej Meggie,
  Harligt med coleslaw. Jag gillar att gora en bunke och ha den sta i kylen och servera i variationer tills den tar slut. Later jattegod i din version.
  Hoppas allt ar bra och att ni inte alltfor hopplost vader hemma. Har ar det bara sno, sno och ibland slask som fryser till is. Sedan blir det sno igen. Galen vinter.
  Kram pa dig.
  Gisela

  • Hej Gisela!
   Januari har varit här ungefär som hos er, med mycket hårda vindar och lite snö. Dock utbryter ingen hysteri här så fort det börjar snö. Minns från tiden vi bodde i Princeton hur man måste lyssna på lokalradion för att få veta om skolorna höll stängt eller inte när det ev skulle komma litet snö. Barnen såg ut som fågelholkar varje gång de fick en extra dag ledigt från skolan. Just nu har vi fina soliga vinterdagar, lagom mycket snö för den som vill träna längdåkning på golfbanan. Temperaturen under nollan på natten och ända upp till +5,+6 grader dagtid.
   Har det ordnat sig med nytt jobb eller är du kvar hos Macey’s?
   Kram och ha det gott
   Meggie

   • Hej Meggie. Jag alskar vinter och sno. Har inga problem om det ligger runt nollan. Men problemet har i New York ar som du sager, man har ingen aning fran ena dagen till den andra. Jag alskar att fa snodagar p.gr.a. “stormen” som eventuellt ar lite sno… Och ja, kvar pa jobbet men det ar bara en tidsfraga. Kram pa dig. Och hoppas du far riktigt harliga senvinterdagar.
    Gisela

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.