A road trip to Öland och Påsk i Paradiset

‘Påsk i Paradiset’, det låter nästan som titeln på någon ekivok film, i stil med ‘Bock i Örtagård’ eller liknande. Och kanske är det det handlar om just nu. Det är vår, värmen och ljuset har återvänt, saven stiger och naturen sjuder av liv där mycket går ut på just att skapa nytt liv.

Vår road trip gjorde sitt första stopp vid Hornborgasjön där tranorna dansade sin årliga parningsdans (cirka 13.400 den här dagen) utan att låta sig påverkas av regn, blåst och kyla. För egen del påverkade dock vätan både humöret och den elektroniska utrustningen och många av de bilder vi hade sett fram emot att ta förblev otagna.

Från Hornborgasjön gick färden vidare till Ölands södra udde. Alvaret låg mestadels insvept i regndis och dimma men korta stunder lyckades dock solen bryta igenom. Och när nordan blev alltför kall var det skönt att söka sig inomhus och istället njuta av öländska kroppkakor.

Hemma i förorten igen var det bara att packa om och sedan dra vidare mot påsk i Paradiset. Och vilken påsk det blev! När vi kom upp såg det ut precis som det brukar göra när vi kommer upp i slutet av maj. Sjön låg helt öppen och all snö var borta, även inne i de mörka skogspartierna. Ingen av grannarna hade varit med om en sådan rekordtidig islossning. Normalt brukar isen gå mellan den 3 – 6 maj, någon enstaka gång till Valborg. Men redan 14 april? Nej aldrig. Så den årliga ärtsoppan på isen med vännerna runt viken fick tyvärr ställas in i år.

Som vi har längtat att få vakna till sådana här morgnar, när sjön ligger blank som en spegel.

Som vi har längtat att få vakna till sådana här morgnar, när sjön ligger blank som en spegel.

Vädret var vackert men nätterna mycket kalla, så även om det var frestande att sätta igång med ‘vårbruket’ vågade vi inte börja plantera i våra pallkragar än. Istället hann nu tomten bli ordentligt krattad och städad och de snåriga rosenbuskarna ansade och gallrade.

Även om mycket tid ägnades åt utomhusarbete blev det ändå många pauser för att studera vår nya “husfågel”. Ett tornfalkspar, som valt just en gran på vår tomt för sin familjebildning. Eller par och par, verkar snarare vara en ‘trekant’, en hane och två honor. Maken, som läst på, kunde dock berätta att det kan hända ibland, om tillgången på mat, dvs sorkar och möss, är god, att hanen tror sig kunna försörja två fruar och ungar.

Många fikastunder på bryggan blev det, den perfekta platsen att studera våra kärlekskranka tornfalkar på

Många fikastunder på bryggan blev det, den perfekta platsen att studera våra kärlekskranka tornfalkar på

Nu har vi lämnat Paradiset så att tornfalkarna får vara i fred med sitt bobyggande och sitt kärleksliv. Ska bli spännande att se vad som hänt, både hos dem och i den holk där Maken monterat in en liten kamera, när vi kommer upp igen om cirka tre veckor.

 

 

Advertisements

6 thoughts on “A road trip to Öland och Påsk i Paradiset

 1. Hejsan Meggie!
  Njuter av underbara bilder här och spännande att följa tornfalkarnas kärleksliv och nyfiken blir jag av vad som kan hända i holken med kameraövervakning framöver. Ja, naturen har verkligen vaknat upp och sjuder av liv. Förstår ni haft en fantastiskt fin påskhelg även om ni fick stå över den traditionella ärtsoppan 😉
  Varma kramar, Sylvia

  • Ja, Sylvia, det ska bli jättespännande att se vad som har hänt med våra fåglar när vi kommer upp. Det är nästan som när man planterar sina frön en helg och sedan åker hem. Nästa så att man inte kan bärga sig tills man kommer upp igen och kan se vad som grott och kommit upp.
   Underbart också att allt känns hoppfullt för er och att ni kan få njuta av en förhoppningsvis skön sommar i ert Paradis. Efter den här milda vintern och tidiga våren är man ju litet fundersam hur sommaren kommer att bli.

   Stor kram och ha en skön Valborg!
   Meggie

 2. Hej, Meggie!
  Varm ärtsoppa går väl bra att inta på strandkanten i kvällsblåsten/kylan 😉 För att inte tala om punchen som lär vara ett “tillbehör”, blir man varm i både kroppen&knoppen 🙂

  Kaffekopparna är urläckra, bra öron som ger ett bra grepp dessutom.

  Tornfalken är fin, men två fruar……ja säger då det. Hoppas det finns gott om sorkar så att ungarna överlever. Fick mig att tänka på Tornugglan som börjar minimeras i vårt land 😦

  Såg för några dagar sedan ett “husletarprogram” på TV fr. England och där visades Tornugglans ungar upp. Så goa så jag smalt direkt 🙂
  Den var nästan utrotad p.g.a. att alla gamla lador byggs om till flotta hus och träden kapas och sorkar m.m. minimerades. Ett projekt pågår där man satt ut holkar och nu börjar dom föröka sig igen 🙂
  Sak samma här i Sverige och bl.a. Öland har Tornugglor som man försöker bevara. Har Googlat och intressant att läsa om Tornugglan i Sverige och allt jobb man lägger ner på att bevara den.
  Hoppas att Falken klarat sig bättre!
  Trist och farligt när balansen i naturen rubbas 😦

  Väldigt vackert foto av väderkvarnen på Öland. Nu har jag lyft på “ändalyktan” och varit inne i vardagsrummet och kikat på en oljemålning jag har med 8 väderkvarnar på rad med murrig förgrund och soluppgång bakom som visar siluetterna. Motivet är fr. just Öland. Så det kan bli 🙂
  Vet inte om alla de 8 kvarnarna finns kvar eller om den i dimman är den enda återstående?
  Många beröringspunkter fick jag av detta inlägg!
  Ha det så gott!
  Kram, Agneta

  • Hej Agneta!
   Ja, kopparna tycker jag mycket om. Ett auktionsfynd på en av de bondauktioner vi brukar gå där uppe i Hälsingland på somrarna. Där kan man verkligen göra fynd och till helt andra priser än här nere i Stockholm. Nästan allt mitt husgeråd kommer från “fyndlådor” med diverse hopplock där auktionisten frågar “Får jag en tia eller en tjuga?” Och ibland är man faktiskt generös och bjuder en hela tjuga, haha… Det kan vara allt från från sprillans nya rostfria kastruller till felfri elvisp och brödrost, fina vardagsglas, snygga tallrikar till “förspilld kvinnokraft” i form av vackert broderade kökshanddukar. För att inte tala om alla verktyg och trädgårdsredskap som vi köpt för i princip noll och ingenting. Gårdsauktioner är ett av de stora sommarnöjena där uppe. 🙂

   Önskar dig en riktigt skön Valborgshelg!
   Kram Meggie

  • Ja, det är spännande med fåglar men det är Maken som är den kunnige. Fantastisk bild från Luskentyre beach på din blogg. Det finns många vackra stränder med turkost vatten även på fastlandet på västkusten. Har några liknande foton från när vi vandrade från Kinlochbervie över hedar till Sandwood beach. Sååå vackert!

   Trevlig Valborg även om det väl inte firas i Skottland!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s