Adventsvandring i Angarn

Strålande sol och fortfarande några minusgrader när vi vid ett-tiden parkerade vid Naturum i Örsta för att möta våra vänner som vi bjudit in till en vandring runt Angarnsjöängen och med en kaffepaus under vägen.

Även om tonvikten låg på vandring hade vi lagt in ett litet kulturellt inslag för att låta vännerna få känna något av historiens vingslag som svävar över det här området, nämligen ett besök vid hällen med Örstaristningen. Motivet, som huggits in i en slät, sluttande berghäll, visar två skepp och två hästar. Det största skeppet är drygt 2,5 meter långt. Hästarna drar en vagn med fyra hjul eller solar. Bilden kan föreställa en kultisk procession för cirka 3000 år och kanske har det här  varit en plats för religiösa ceremonier. Ristningen tros vara från bronsåldern (1800 – 500 f Kr) och är en av länets största.

Hällristning, detalj_redigerad-1

Hällristning, text

Efter att under några minuter låtit oss svepas iväg så där en två, tretusen år bakåt i tiden och funderat över vilka som åstadkommit dessa ristningar och hur deras liv kunde ha sett ut vandrade vi vidare ner för den frostnupna slänten och ut mot ängarna av vass som lyste som guld i solen.

Mot Skästra hage

 

Vårt nästa mål var “Skesta Café” i Skesta hage, “öppet” bara idag och bara för oss. Och det blev en glad överraskning att finna att det “nya cafébordet” hade hunnit leveras i tid. Bara att duka upp det medhavda och utlovade adventsfikat. Det blev en skön stund med kaffe och saffransbullar och de sista varma strålarna av eftermiddagens sol.

Café Skesta

BULLAR

 

Under vandringen tillbaka till parkeringen började skymningen sänka sig över oss och den nedgående solen färgade himlen röd. Ovanför våra huvudena drog en plog av 24 trumpetande sångsvanar fram på sin väg söderut och vi insåg plötsligt att vi nu inte bara har mindre än fyra veckor kvar till jul utan att vi även går in i de sista skälvande veckorna av mörker innan ljuset äntligen vänder åter. Men vi var alla ense om att det varit en fin och ganska ljus höst och att årets mörker ändå inte varit alltför plågsamt.

Solnedgång

 

Eftermiddagen fortsatt sedan hemma hos mig och Maken med en värmande glögg medan jag fixade det sista med middagen – älggryta med rårörda lingon och potatismos tillsammans med några flaskor av årets Beaujolais Nouveau och till efterrätt en fruktsallad på olika citrusfrukter.

Brun mat är verkligen inte fotogenisk. Som tur var smakade grytan betydligt bättre än vad den såg ut.

Brun mat är verkligen inte fotogenisk. Som tur var smakade grytan betydligt bättre än vad den såg ut.

Avslutningsvis delar jag gärna med mig av receptet på min lättlagade citrussallad, perfekt efter all tung julmat.

Citrussallad med råkräm 6 pers

Det är bara att blanda de citrusfrukter man gillar bäst och i den mängd man själv vill. För min del blev det:

 • 2 röda grapefrukter
 • 1 vit grapefrukt
 • 5-6 apelsiner
 • 1 lime eller citron
 • 4-5 kumkats, valfritt
 • 1 burk mandarinklyftor
 1. Skala och filéa grapefrukterna och apelsinerna och lägg i en skål. Krama över saften ur det som återstår av frukterna.
 2. Tvätta lime och kumkats noga i varmt vatten och skiva tunt. Avlägsna alla kärnor och dela skivorna i mindre bitar. Blanda med övrig frukt.
 3. Koka en sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl socker tillsammans med 2 stjärnanis och 5 kryddnejlikor. Låt svalna.
 4. Tillsätt mandarinklyftorna tillsammans med en del av spadet till resten av frukten. Smaksätt med några skedar av sockerlagen efter egen smak. Viktigt att spadet inte blir alltför sött.

Råkräm

Vispa en äggula med ett par matskedar socker till vitt fluff (som vid äggtoddy) och blanda med 3 dl vispad grädde och servera tillsammans med fruktsalladen.

3 thoughts on “Adventsvandring i Angarn

 1. Ja, det var en härlig dag! Med mycket gott att äta! Kan intyga att såväl saffransbullar som älggryta som Cirussalladen ovan var mycket läckra. Efterrätten kan bli till julafton. Tack för en fin påfyllnad i såväl själen som i magen..:)

 2. Men du Meggie, Vad harligt!!!
  Man tar inte riktigt till sig allt som finns hemma nar man “bara” bor hemma. Som utalndssvensk, sa uppskattar man allt sadant och forbannar sig sjalv over hur fa truer man (jag) faktiskt har tacit i sverige.
  Helt fantastiskt. Som du sager, man kanner riktigt hut viktigt det ar med historia.
  Kram pa dig.
  Gisela

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.