Kantarellpaj med norrländsk touch

Det är märkligt hur saker och ting upprepar sig år från år. När det är dags att stänga landet och flytta hem till förorten igen och det egentligen är hög tid att börja packa ihop våra pinaler, städa upp både ute och inne, ta upp båten och plocka undan för vintern, vad gör vi då? Jo, jag fortsätter att ränna runt i skogarna och plocka på mig ännu mer trattkantareller och lingon, trots jag vet att det inte längre finns någon plats för dem i frysen. Och maken då? Jo, han fortsätter ihärdigt att lägga ut sina nät varje kväll i hopp om att få en sik som vi ska kunna testa att röka, något vi aldrig gjort. Men varje dag är det samma sak, tomma nät. Ända till sista morgonen, då behagar en tvåkilos sik äntligen fastna. Inser att det inte finns någon plats för den heller i frysen, men den lär säkert hålla sig tills vi kommer hem om jag packar in den bland alla frysförpackningarna med bär som också ska med hem.

Sedan är det kylskåpet som ska tömmas på sitt innehåll, sådant som man inte har riktigt samvete att kasta om det går att undvika. Så vad gör man med en ledsen purjolök, några gräddskvättar, messmöret som ingen rört sedan surströmmingsfesten och äggförpackningen som redan passerat bäst föredatum? Fast det vet väl alla att ägg håller sig minst en månad efter utgånget datum om de förvaras i kylskåp. Det är bara att knäcka ett i taget och lukta om man ändå är osäker. Och så var det ju då de nyplockade trattisarna och lingonen.

Det känns som detta skulle kunna räcka till en paj! En trattkantarellpaj med en norrländsk touch i form av messmör och lingon. Sagt och gjort, så här blev det.

Kantarellpaj med norrländsk touch

En bit paj

Ingredienser

Ingredienser

Pajdeg

  • 175 gr smör
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk torkad timjan
  • ½ msk vatten + ½ msk vinäger (öka mängden vid behov)

Fyllning

  • Cirka 1 l rensade trattkantareller (eller annan svamp)
  • 1 sköljd och strimlad purjolök
  • (Litet hackade färska örtkryddor, t ex persilja eller gräslök om man råkar ha till hands, valfritt)
  • 4 ägg
  • 4 dl kaffegrädde (eller t ex hälften mjölk/hälften vispgrädde)
  • 1 dl riven ost (jag använde parmesanost)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 msk messmör
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • Salt och peppar

Så här gjorde jag

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Mixa ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare.
  • Kavla ut degen och för över i en pajform.

Pajbotten

  • Nagga pajbotten med en gaffel och grädda den i cirka 8-10 minuter tills ytan är torr.
  • Dela trattkantarellerna i mindre bitar och fräs i torr panna tills all vätska dunstat.
  • Tillsätt litet rapsolja eller en klick smör tillsammans med purjohacket (och ev hackade örter) och låt fräsa några minuter utan att ta färg.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Vispa upp äggen och tillsätt grädden.

Äggsmet

  • Tillsätt övriga ingredienser förutom lingonen under omrörning och smaka av med salt och peppar.

Messmör

  • Fördela svamp-lökfräset i det gräddade pajskalet och strö över lingonen.

Fyllning

  • Häll över äggsmeten och sätt in pajformen i ugnen.

Fyllning 2

  • Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 25-30 minuter tills fyllningen har stannat. Täck med smörpapper om pajen är på väg att bli bränd.

Paj 3

Pajen serverades med en sallad på de sista tomaterna och gurkan i växthuset  och en blandning av köpt, färsk spenat och sallad från det egna landet.

Annonser

2 thoughts on “Kantarellpaj med norrländsk touch

    • Haha, du är rolig, du! Men i kväll blir inte paj utan irländskt. Måste försöka blidka de irländska gudarna så att Irland kan slå Tyskland (underförstått att vi då också kan slå Österrike, så det gäller att hitta något som får de österrikiska gudarna över på vår sida i kväll istället). Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s