Rally i lingonskogen

Årets sista (?) sommarvecka blev intensiv. Löpsedlarnas svarta rubriker om höstens nära förestående ankomst, stora regnmängder och sjunkande temperaturer gjorde oss lätt nervösa. Det här var ju veckan när vännerna skulle komma upp för den årliga lingonplockningen och då fick det ju inte regna.

Men både måndag och tisdag morgon vaknade vi till härliga dagar. När gästerna anlände på tisdagseftermiddagen var luften varm och skön och sjön låg helt stilla och blank. Det blev en fin kväll med nygräddade kolbullar och friterad camembert på menyn och en lång sittning utomhus medan vi diskuterade strategier och drog upp planer för morgondagens plockning.

I väntan på kolbullar

I väntan på att kolbullarna skulle bli färdiga skålade vi i bubbel för M som just fyllt år.

Efter en stadig grötfrukost morgonen därpå och med kaffetermos och äggmackor i ryggsäcken och hinkar och bärplockare i högsta hugg var vi redo för rally i lingonskogen.

Klara, färdiga, gå

När jag hade lagt ut den här bilden på Facebook kom genast kommentaren att det såg ut som PRO på utflykt. Då säger jag bara: PRO skulle inte haft en chans att hänga med i vårt tempo över stock och sten!

När samtliga hinkar och lådor till slut var fyllda hade vi fått ihop 140 liter av de finaste hälsingelingon.

Lingonplockning

Nu återstod bara rensningen, men med hjälp av grannens fiffiga rensningsmaskin, och litet vitt vin i pauserna, gick det som en dans. Själv stod jag i köket och förberedde middagen, lingongravad sik och gäddqueneller – lokalproducerat genom Makens försorg – medan jag genom köksfönstret höll ett vakande öga på arbetet utanför så att inga barr och blad missades.

PS. Recept på den gravade siken och gäddquenellerna kommer i en senare post.

Annonser

5 thoughts on “Rally i lingonskogen

  1. Hahaha.. PRO i all ara, men tror som sagt att det var svart att hanga pa er. Ganget ser helt klart ut att ha varit motiverat. Och som min pappa alltid sager, man maste satta pa sig svamp-ogonen eller lingon-ogonen och sedan ar det bara kora….. Kram pa dig. Gisela

  2. Trevlig blogg! Planerar en jaktresa till Aigertstugan och såg att du hade en fin bild på den i ett tidigare inlägg. Får jag använda den bilden i min blogg om jag länkar till din blogg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s