Hösten kommer vare sig vi vill eller inte

Det har varit en fin sommar även om det för min smak varit alltför få riktigt ljumma sommarkvällar. Så fort solen försvunnit bakom trädtopparna har det blivit kyligt och det har inte blivit särskilt många middagar som serverats på verandan. Men för bären måste väderleken den här sommaren varit perfekt sammansatt. Har aldrig upplevt ett bättre bärår under min tid i Paradiset. Hjortron av rent kunglig storlek, hallon likaså utan en mask eller grå kant så långt ögat nått, blåbär i massor och nu lingon, röda och plockmogna.  Det bästa året på hundra år enligt lokalbefolkningen, hur någon nu kan veta det. Han eller hon måste i så fall vara ungefär 107 år…

Efter ett par veckor med riktigt kalasväder – och äntligen med middagar på verandan! – känns det ändå som hösten obevekligen är på väg. Björnjakten har börjat men är förhoppningsvis snart slut eftersom kvoten 37 björnar snart är nådd, luften börjar bli klarare och dimman ligger mjölkvit över sjön på morgnarna. Det tar långt in på förmiddagen innan solen bryter igenom och den lättar så att Maken kan åka ut och plocka upp näten.

Gula löv singlar mot marken och fåglarna börjar samla ihop sig för den långa flygturen söderut. Och om mindre än fyra månader är det jul. Hemska tanke! Jag är ingen höstmänniska, även om det kan bli många vackra och färgsprakande dagar än, och ser inte fram emot mörkret.

Kanske var gårdagens morgondopp också det sista för sommaren. Vattentemperaturen, 17 grader, går an men det är inte skönt att kliva upp när det är 11 i luften.

IMorgondopp 2

Men det finns fortfarande mycket som ligger framför oss och som vi ser fram emot. Den traditionsenliga lingonplockarhelgen med goda vänner, trattkantarellerna liksom nyponen och slånbären, om vi hinner hem innan det är för sent.

Annonser

4 thoughts on “Hösten kommer vare sig vi vill eller inte

  1. Jag envisas dock att gå i tre-kvarts-byxor i några veckor till. Fantastisk bäransamlingar ni/du plockat! Och glöm nu inte att äta upp ALLT under det kommande året så att det är tomt till nästa sommar…:)

  2. Jag blir riktigt avis med alla hjortronen. Men unnar dig helt klart dem. Smarrigt.
    Kommer ihag nar jag var liten att vi hade eft ”arhundradets” smultron ar. Samma sak dar. Maste varit riktigt gamla barplockare som kunde intyga detta. Men vi kakade smultron pa langden, tvaren och allt darimellan.

    Och du Meggie, du maste ha fel. Det inte vara host redan. Jag vill inte…
    Kram, Gisela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s