Hur mycket kan man surfa på 10 GB?

Varje sommar brukar jag köpa 30 dagars surf med mobilt bredband från Telia för att kunna arbeta på distans under tiden vi bor på landet. Ibland har det varit kampanjpriser där man fått surfa två månader till priset av en, ibland har jag fått fylla på med ytterligare 30 dagar.

När det i början av juni i år var dags för sommarens kontantsurf visade det sig att Telia tagit bort möjligheten till månadssurf, kvar finns nu  bara dygns-, vecko- eller halvårssurf att välja mellan, det senare på 5 eller 10 GB. Det som gäller är att när mängden GB är förbrukad, då spelar det ingen roll om det fortfarande finns tid kvar på de sex månaderna. Trots att jag kände mig litet lurad av Telia bestämde jag mig ändå för att satsa stort, det vill säga på det dyraste alternativet, sex månader och 10 GB.

Kopplade in det mobila bredbandet i början av juni, den 13 augusti plingade det plötsligt till i datorn och det kom ett meddelande att surfperioden var slut. Efter endast två och en halv månad! Jag såg förmodligen ut som en fågelholk och undrar bara: Hur mycket ska man egentligen kunna surfa på 10 GB? Hoppas någon kan berätta för en teknisk analfabet hur mycket 10 GB är i det här sammanhanget och om det är rimligt att det förbrukas på så relativt kort tid. Mitt jobb består i att publicera text (cirka fem internettimmar i veckan), i övrigt inte särskilt mycket surfande.

Inte nog med att förtroendet för Telia fick sig en liten törn på grund av ovanstående. Som lök på laxen drabbades vårt område (i norra Hälsingland) i samma veva av stora driftstörningar i Telias nät när det gällde fast och mobil telefoni samt bredband. För egen del handlade det om tre dygn när det inte gick att komma ut på nätet.

Telia_redigerad-1

En vanlig syn varje gång jag försökte logga in

Under det sista dygnet slogs dessutom all telefoni ut helt liksom samtliga trygghetslarm inom kommunen och det gick inte heller att ringa 112. Behövde man larma fick man bege sig till närmaste brandstation (som för oss ligger 3 mil bort) och trycka på en knapp! Och även om det är lätt att skratta åt den farsartade förklaring som Telia gav till varför det tog så lång tid att åtgärda felet, var det inte fullt lika skrattretande när man satt där med tidspress och inte kunde jobba.

Orsaken var ett strömavbrott i den lokala Teliastationen i Ljusdal och varför det reservsystem, som ska gå igång när sådant här händer, inte startade hade Telia inte någon riktig förklaring till. Eftersom Telia inte heller kunde ringa från sitt eget nät tog det också tid innan man lyckades få tag på en tekniker som kunde fixa problemet. Han kom dock till slut och tog sig in i el-centralen med hjälp av ett passerkort, men eftersom det var kolsvart där inne var han tvungen att gå ut igen för att hämta en ficklampa. Tillbaka med lampan fann han sig själv utelåst, dörren gick inte att öppna med vare sig passerkort eller nycklar. Securitas tillkallades från Hudiksvall (6 mil bort) men när de till slut kom fungerade inte heller deras nycklar. Det slutade med att räddningstjänsten till slut ryckte ut och bröt upp den låsta dörren, varefter felet tydligen kunde lagas på nolltid.

Ett tips för framtiden, Telia, kan kanske vara att utrusta personal, reparatörer och support med ett telefonabonnemang hos någon av konkurrenterna. Själv kunde jag ringa med mitt Tele2-abonnemang medan Makens Telia-dito var död.

Kommunalrådet i Ljusdal har nu lovat att själv se till att den här historien kommer att tas upp på nästa kommunstyrelsemöte. Heja!

PS Något skadestånd till drabbade abonnenter kommer inte att utgå från Telia. För det krävs att driftstoppet varat under minst fem dagar.

Advertisements

6 thoughts on “Hur mycket kan man surfa på 10 GB?

 1. Vi har ett löpande abonnemang för mobilt bredband, 4G, hos Telia för 199 kr och då får vi 5 GB. En dag med Fars IPad, dator och 2-4 telefoner tar ca 1,5 GB. Övriga dagar kanske 250 MB eller så när inte många är i huset och utnyttjar det. Alla månader har vi klarat oss på de 5GB utom i juli då det gick åt 10GB (om det inte t o m var 15GB)!! 100 kr extra för de 5 GB extra. När vi kollade med Telia menade de att det gick åt 1 GB för att kolla 1 tim på TV-uppspelning på datorn och det hade vi gjort några ggr (några gamla program). Men sen lärde vi oss, av Telia, hur vi kunde fråga via datorn hur mycket vi hade kvar och då gick det lättare att följa på vad vi gjorde av GBn. Vidare kan vi se på fakturorna, men just nu har man spärrat alla Telias räkningar p g a allas insyn i dessa, annars hade jag haft mer konkret att säga vad en normaldag kan ta.

 2. Meggie,
  Jag har sjalvklart ingen aning, men utgar fran att du blivit lurad.
  Det ar sakert samma som nar man koper telefonkort har. De sager att man kan prata i, lat saga 100 minuter men i sjalva verket visar det sig att man pa sin hojd fick 60 minuter. Jakligt irriterande!!!
  Sta pa dig och kolla upp detta. Kanske nagon surfat pa dina minuter 😉 ?????
  Kram, Gisela

  • Hej Håkan!
   Om du har ett mobilt bredband (Telia) som du betalar kontant kan du använda den lilla brevsymbolen (samma som när du laddar upp), skriv “saldo” och skicka till 4466. Har du ett mobilt abonnemang skriver du istället “surfmängd”. Något jag lärt mig efter att jag skrev inlägget.
   /Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s