Ett rendez-vous med Paris

Maj försvann i ett nafs. Det måste vara årets ”snabbaste” månad med sina helger och klämdagar då allt ska klaras av inför sommarlov och semestrar. Konfirmationer, grillfester, brännbollsmatcher, studentförberedelser för att inte tala om allt som ska stoppas i jorden för att senare kunna skördas och njutas.

Vårt främsta minne av maj är en snabbvisit i Paris för att inkassera min födelsedagsmiddag som Maken förärat mig. Trots kyla och regn och trots att drömmen om vin, ost och jordgubbar och litet romantiskt ”hångel” under blommande kastanjer i någon park gick om intet, hade vi ändå några härliga dagar. Paris är alltid Paris, även när det regnar!

Vi brukar oftast bo i Montmartre när vi är här men den här gången blev det ett budgethotell i Montparnasse. Ett helt OK ställe men där den röda inredningen lätt förde tankarna till att rummen här llängre tillbaka kanske mest hyrdes per timme. Men så länge det är rent och snyggt och det finns dusch och toalett (och inte ett hål i golvet) på rummet lägger vi hellre pengarna på annat än lyxig nattlogi.

 

Hotel Moulin Vert

 

Det enda vi hade satt på önskelistan att göra, om vädret tillät, var ett besök i Monets trädgård i Giveny. Och vi hade tur. En dag med uppehåll och litet värme och vi tog ett tidigt tåget till Vernon. Från stationen promenerade vi sedan de sju kilometrarna längs vad som tidigare varit en gammal järnväg fram till trädgården. Vi var inte de enda besökarna kan jag säga och vi fick köa i nästan en timme innan vi kom in, men det var det värt.

För många år sedan fick jag boken Till bords hos Monet i julklapp av Maken, en underbar bok med fantastiska bilder från trädgården, av hans tavlor och inifrån huset tillsammans med massor av matbilder och recept. Att nu få uppleva allt detta på riktigt var en häftig upplevelse.

 

Det är ju inte för inte som Paris är något av ett Mecka när det gäller “fine dining” och när vädret dessutom inte var på sitt bästa humör blev det många stopp på caféer och restauranger för en espresso, en aperitif, lunch, middag och så kanske ännu en espresso eller ett glas vin.

Vid ett tillfälle fick vi faktiskt en skymt av den legendariska Edit Piaf som materialiserat sig för en stund på jorden och satt och skrev vid ett bord en bit ifrån oss, kanske på någon liten “chanson”, medan hon väntade på sin man, den grekiske frisören Theo Saparo. När även han så småningom förkroppsligade sig blev det ett kärt återseende dem emellan.

 

I övrigt blev det många och långa promenader längs Paris gator med alla sina vackert utsmyckade byggnader och hus. Bara tanken på att man kunnat bygga allt detta för flera hundra år sedan utan någonting av dagens tekniska kunskaper och maskiner som hjälp får det att svindla. Det är lätt att känna historiens blodiga vingslag och låta fantasin flöda fritt kring allt som skett här.

När pölarna på trottoarerna blev för stora för att hoppa över var det enkelt att slinka ner i Paris eget underjordiska blodomlopp –  tunnelbanan. Även om många av de vackra skyltarna som förr markerade nedgångarna till metron bytts ut mot moderna plastiga saker finns det fortfarande några gamla kvar.

 

Ett måste varje gång vi är här är ett besök på 5 Rue des Minimes, en kort och anonym liten gata där Maken jobbade som fotograf under några år. Studion är nedlagd sedan flera år och i lokalen huserar nu ett arkitektkontor. Kvar på hörnet finns fortfarande caféet där luncherna intogs och där chefen varje för – och eftermiddag hämtade en aperitif till sina anställda (istället för kaffe kanske).

 

Marché de la Bastille vid Boulevard Richard-Lenoir är en stor marknadsplats, öppen torsdagar och söndagar. Här finns allt mellan himmel och jord till försäljning och kommersen är snabb och högljudd bland fiskmånglare, blomsterflickor och ost och brödförsäljare för att nämna några. Ett trivsamt och spännande ställe att tillbringa en förmiddag på.

Men allt roligt har ett slut, så även detta besök!

 

Med jobb och dator i packningen har vi nu flyttat upp på landet för att bli här resten av sommaren.

Advertisements

3 thoughts on “Ett rendez-vous med Paris

 1. Ert hotell hette ju ändå Moulin Vert och inte Rouge, så det verkar ju vara ett oskyldigt ställe. Till Monets trädgård vill jag verkligen åka! Och fina bilder! Särskild impad är jag hur du lyckats mixtra till det med “Photograhy by Meggie” på olika ställen t ex på koppen. Skickligt!!

 2. Vad harligt att ha varit pa en var och fodelsedags resa till Paris. Finns ju helt klart samre satt att starta sommaren pa.
  Jaha, sa nu ar ni parkerade i Paradiset. Ser fram emot att “ta del av” allt fran ert fiske till “makens snickrande”.
  Ha en trevlig sommar!!
  kram Gisela

 3. Hej Gisela!
  Ja, jag får väl reprisera några inlägg från förra sommaren om fiskar och projekt, haha…. Det är svårt att förnya sig så det inte blir upprepningar. Det är ju ungefär samma saker som händer varje sommar.
  Blir det någon Sverigesemester för dig i år? Oavsett var du befinner dig hoppas jag att du får en skön sommar.
  Kram
  Meggan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s