Beata Bergström på Musik- och teatermuseet

Från och med idag visas fotoutställningen ”Foto: Beata Bergström – Fotografier från teater och dansföreställningar 1953 – 2004” i nyöppnade lokaler i Musik- och teatermuseet i Stockholm.

Bibi Andersson

Bibi Andersson

I onsdags var det förhandsvisning av utställningen och invigningstal av kulturministern och jag och Maken var bland de inbjudna att dricka bubbel, äta snittar och mingla med gamla teaterlegendarer och andra kulturpersoner samtidigt som vi fick delta i en fantastisk resa genom svensk teaterhistoria.

Beata får blommor

Meg W

Beata håller tal

Lars R

Lars R m fl

Lass Rudolphsson och Meg W

Musik- och teatermuseet ligger i hörnet Riddargatan och Sibyllegatan, i det gamla Kronobageriet där det bakats bröd sedan 1645 och ända fram till 1958. I mitten av 1970-talet byggdes lokalerna om till museiverksamhet. Själva galleriet ligger i källaren, där en gång de gamla bakugnarna stod, och de vitslammade tegelväggarna med nischer och valv bildar den perfekta bakgrunden mot de kontrasterande, stora svart-vita fotografierna.

Georg Rydeberg

Margareta Krook

Beata Bergström, snart 92 år, arbetade under drygt trettio år som teaterfotograf på Dramaten varav tio år under Ingmar Bergman. Hon banade väg för ett helt nytt sätt att arbeta när hon började på 50-talet. Tidigare var fotografen förpassad till en kamera på stativ i salongen där skådespelarna fotograferades i arrangerade situationer, ungefär som i en fotostudio. Beata bröt mot detta genom att arbeta likt en reporter på uppdrag där hon rörde sig bland skådespelarna under pågående repetitioner och på så sätt fångade ögonblick och bild i flykten.

I den film som barnbarnet Agnes Bergström och hennes partner Sture Pallart har gjort om Beata Bergström och som visades i det lilla biorummet berättar Beata själv om hur vissa skådespelare i början muttrade över att de stördes av hennes ständiga klickande på kameran, men de vande sig och efter ett tag var det ingen som längre tog notis om henne. Utom Jarl Kulle och Ingmar Bergman. Det var också Ingmar Bergman som fick henne att till slut ta beslutet att lämna yrket 1984 efter att han kört ut henne från repetitionen.

film Ingmar Bergman

Beata film

I mitten av 1990-talet lyckades systersonen Lasse Rudolphson tillfälligt locka henne tillbaka till yrket för att hjälpa honom i arbetet med uppsättningarna av Kristina från Duvemåla i Malmö och Göteborg.

Beata Bergströms fantastiska fotografier från svenska teaterscener kan ses till den 6 januari 2014 och är väl värda ett besök liksom museet i sig.

2 thoughts on “Beata Bergström på Musik- och teatermuseet

    • Ja, det var trevligt, mycket trevligt! Så tack för att vi fick vara med.

      Trevlig helg och låt avloppen flöda (inte flöda över)
      Meggan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.