Påsken i ett nötskal

Vilken påsk det har varit! I år är det väl få som kan beklaga sig, åtminstone vad gäller den vädermässiga biten. Sällan har vi upplevt en påsk där alla fyra dagarna (inklusive dagarna dessförinnan) varit hundraprocentigt soliga utan knappt ett moln på himlen.

Det var efter mycket velande hit och dit och jämförande mellan olika vädersajter, som för en gångs skull var ganska samstämmiga, som vi till slut bestämde oss för att åka upp till stugan. Hur kallt skulle det vara, hur mycket snö hade kommit och skulle isen vara för tjock för Maken att kunna borra sig igenom så att vi kunde hinka upp vatten? Ja, gott om snö var det och den som legat på taket hade rasat ner och till min stora sorg brutit sönder vår syrenbuske och vräkt omkull och begravt rosenbuskarna nedanför. Bara att hålla tummarna för att de ska lyckas resa sig igen när snön smält undan.

Isen mätte ungefär 60 cm och det blev ett styvt jobb för Maken att utan hjälp av motorborr drilla sig igenom åtta hål för att tillverka ett som var stort nog för hinken att gå ner i.

Påsk, Borra efter vatten

Långfredagen blev en härlig dag i den värmande vårsolen då vi som vanligt dukade upp ärtsoppa, punsch och saffranspannkaka på isen för vänner och grannar runt sjön.

Kollage

De kalla nätterna med temperaturer runt -15 grader förvandlade snötäcket på isen till hård skare, så övriga dagar blev det långa promenader på sjön med ansiktet vänt mot solen för att tanka litet D-vitamin. Trots att det fanns öppet vatten på sina ställen hade det inte kommit några sjöfåglar än.

Bäckesundet

Eller så grävde vi bivack i snön och gräddade kolbullar över öppen eld, fortfarande med ansiktet mot solen.

Kolbullekollage

Och på kvällarna gick vi ut när det börjat skymma för att lyssna på den hoande pärlugglan som höll till i någon av granarna i närheten.

Solnedgång

Lucifer 1Åh, jag höll alldeles på att glömma, låt mig presentera familjens senaste lilla tillskott, Lucifer. Den här vackre ynglingen var en present från våra grannar till Maken när han fyllde år i december. Och nu fick vi äntligen träffa honom. Han kommer att få leva sitt liv i hagen däruppe tillsammans med de övriga getterna, kossorna och hästen och så får vi sköta om den när vi är där på somrarna.

8 thoughts on “Påsken i ett nötskal

 1. Ser härligt ut! Måste varit jättefint med isen och solen. Tur att Lucifer är kille så ni slipper mjölka…:) Själva blev det påskmiddag med barn och barnbarn och lite landet också. Kraaam

 2. Så underbart, förstår att det känns som “Paradiset”, och själva var vi en vända på Cypern (turkiska delen) veckan före. Där upplevde vi deras vår, mogna citroner, apelsiner. “Våra” krukväxter som: Hibiskus, Snowflake, mm mm, blommar ute i trädgårdarna. Mycket olivträd i området.//

 3. Åh, så härligt det låter att få möta våren i värme, och så småningom en gång till här hemma! Apelsin-, citron- och olivlundar, underbart. Får mig genast att börja tänka på allt gott man kan laga med dessa ingredienser.
  Kram

 4. Vad harligt det ser ut!!!!! Jg vill komma och fiska med er!!!
  Det ar percis sa man skulle vilja uppleva pas ken. Med vanner, i nature, med lite sol…. och varfor inte pimplandes och da menar jag fiska inte dricka…lol..
  Kram oa dig.
  Gisela

 5. Hejsan, Meggie!

  Oj, här har det hänt mycket under påsken läser jag. Lucifer var ju en perfekt present som ni bara behöver ta hand om under semestern. Jag tänkte direkt på getost som är supergott men en Lucifer..njae..det sprack…

  Jag beundrar din käre make som borrat 8 hål för att hitta vatten….och med den hållningen som han har så känner jag riktigt hur det drar i ryggen…

  Det ser väldigt exotiskt ut med picknick på isen och med näsan mot solen …säkert en bra reklamfilm för Sverige 🙂
  Bara isbjörnen som fattas men kanske Lucifer får vara med nästa gång 🙂
  Ha det gott och trevlig helg! Kram, Agneta

 6. Ja, Agneta, påsken har verkligen varit något utöver det vanliga. Nog för att vi oftast brukar ha tur med vädret en eller två dagar, men aldrig sex. Helt fantastiskt!

  Tänkte precis som du, tänk om han varit en hon…., men det krävs litet mer än att bara vara sommarbonde för att tillverka getost, tyvärr! Men det ska bli roligt att följa honom och säkert kommer barnbarnen att tycka att det är spännande att ha en egen get.

  Hoppas allt är väl med dig och att du också haft en skön påsk. Kanske våren har kommit där nere nu?

  Kram kram
  Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.