Landsort i vinterskrud

När vi härom helgen besökte surfparadiset Torö Stenstrand utanför Nynäshamn och i fjärran svagt kunde ana Landsorts fyr genom det snöblandade regnet överfölls vi plötsligt av en våldsam längtan att besöka ön som vi tidigare bara upplevt sommartid. Att komma till ett Landsort i vinterskrud skulle ju faktiskt kunna vara ”second best” till vår evigt närda dröm om de kärva och vindpinade Yttre Hebriderna.

Sagt och gjort, vi for hem, bokade in oss för en natt på Landsorts vandrarhem och steg så i söndags morse ombord på MS Tuva som skulle ta oss från Ankarudden på Torö till Öja, som ön egentligen heter. Landsort är namnet på själva fyren men används lika ofta om hela ön.

SMHI hade utlovat några riktigt fina dagar med stigande temperatur och so far, so good. Strålande sol och endast små krusningar på vattnet.

 MS Tuva

Den nattgamla isen brister under MS Tuva när hon stävar mot kajen vid Ankarudden för att hämta oss.

Öja är en gammal fyr- och lotsplats, omnämnd redan på Gustav Vasas tid. Genom sitt strategiska läge vid inloppet till farlederna till Södertälje och Stockholm har ön under århundradena också varit en viktig del i försvaret av huvudstaden.

I samband med det så kallade Skärgårdskriget 1719, när den ryska flottan härjade längs den svenska kusten och brände ner det mesta som kom i dess väg, drabbades även Öja. Den 17 juni landsteg ryssarna på ön och under två dagar brändes samtliga hus ner utom ett. Det berättas att en kvinna höll på att baka där och att stugan skonades i utbyte mot att soldaterna fick tillgång till färskt bröd.

Under andra världskriget ingick Landsort i den så kallade Havsbandslinjen som skulle skydda den svenska flottan liksom Stockholm och östersjökusten mot fientliga angrepp. Senare, när hotet om kärnvapenangrepp växte under kalla krigets dagar, ersattes Havsbandslinjen av ERSTA-batteriet (ERSättning Tungt Artilleri). År 2000 lades samtliga ERSTA-batterier ner utom det på Landsort, som efter avmilitärisering nu står kvar som ett minnesmärke över försvarets ”glansdagar”.

Många av försvarets byggnader finns fortfarande kvar, mer eller mindre välbevarade. Några av de gamla militärbarackerna  strax nedanför fyren har renoverats och är idag ett jättefint vandrarhem, ett av de bättre vi bott på faktiskt. Viss betydelse hade det kanske att vi var helt ensamma, två personer fördelade på tre sovrum, allrum, stort välutrustat kök och bastu. Här fattades ingenting!

Vandrarhemmet

Vandrarhemmet, inrymt i de gamla militärbarackerna.

Öja är en långsmal ö belägen i nord/sydlig riktning, knappt 5 km lång och endast 600 m bred. I södra delen av ön, mellan två av de tre naturhamnarna, växte med tiden ett litet samhälle fram med såväl affär, skola, post och telegraf. Idag är allt, förutom en liten affär sommartid, nerlagt. Nu finns bara ett tjugotal bofasta kvar samt ett stort antal sommarboende, varav många har anknytning till ön sedan generationer tillbaka.

Ön är också ett naturskyddsområde med ett rikt fågel- och växtliv. På fågelstationen, som är inhyst i militärens gamla sjukstuga, sker bland annat ringmärkning och sträckräkning av flyttfåglar vår och höst.

Nog med ord, nu får istället den nya kameran tala.

 Fyren

 Landsorts fyr byggdes under 1670-talet och är Sveriges äldst bevarade. 1963 automatiserades fyren och den siste fyrvaktaren slutade.

Trots det vackra vädret var de ostliga vindarna hårda och iskalla och drev upp ordentliga vågor.

Landsort 8, mazaringer

Kobbar och skär glänste som nyglaserade mazariner i sina ismössor.

Pestkyrkogården

På väg mot Norrhamn passerar man Pestkyrkogården. Fiskaren Johan Anderssons hustru dog i pesten 1710 och begravdes här “för storm och stankskäl” som det står på tavlan bredvid.

Lotsbåten

Vem vill inte se en solnedgång där hav och himmel möts? Jag hade tagit reda på att det den här kvällen skulle ske kl 17.06 och vi var på plats i god tid. Medan vi väntade passerade lotsbåten på väg ut för att möta och hjälpa ett ankommande lastfartyg på väg till Södertälje.

Solnedgång

Solen höll tiden, prick 17.06 dök den ner i djupet, kanske i det berömda så kallade Landsortsdjupet, 459 m till botten.

Utsikt från Båkberget norrut över Öja – och söderut.

Västerhamn

Delar av Storhamn by vid Västerhamn.

Landsort Västerhamn

Västerhamn. Här får endast lotsbåtar, Waxholmsbolagets båtar samt båtar som har Landsort som hemmahamn lägga till.

Landsorts kyrkaMitt i byn ligger också kyrkan, som dock verkar föra en tynande tillvaro. Senast det begav sig verkar ha varit vid advent enligt en bleknad affisch vid kyrkporten.

Kanonerna på Landsort, alla med piporna riktade österut.

9 thoughts on “Landsort i vinterskrud

  • Hej Anna!
   Ja, ön är väl värd ett besök, framför allt på våren/försommaren när träd och blommor slår ut. Här finns en hel del sällsynta växter för att inte tala om fåglar, fast å andra sidan, det har ni ju på Gotland också. 🙂

 1. God kväll, Meggie!

  Vilket underbart infall att ta en tur till Öja mitt i vintern! Varför inte? Många ggr. är det nästan vackrare vintertid på flera av de s.k. “sommarorterna”.

  En upplevelse som heter duga förstår jag att ni båda fick 🙂

  Så mycket spännande det finnas att se och lära om många platser i vårt vackra land vintertid.
  Men att bo där året runt kräver nog en hel del av människorna för bristen på skola, butiker m.m. verkar total.

  Fotot där vågorna spolar upp över klipporna så att dom blir alldeles släta och fina är helt i min smak. Det vita skummet på den högra sidan ser nästan ut som små snöflingor som vräker ner likt en kaskad och det fotot skulle jag gärna vilja se inom glas o ram här hemma 🙂 Underbart vackert och dessutom helt perfekt! Ack ja, tänk om man kunde måla av just den bilden i olja och rama in. Det skulle bli en fin målning.
  Nästan så jag känner doften av havet då det är så levande och i rörelse , trots ett foto. Om jag älskar hav och vatten ? Det bästa som finns, som du säkert förstått 😉

  Nåja, vintern är på väg tillbaka hörde jag nu på nyheterna med både snö och kyla, så våren lär dröja ett bra tag.

  Tack för en mycket intressant historielektion och fina bilder! Sådant gillas här 🙂

  Kramen, Agneta

  • Hej Agneta!
   Ja, vatten har en märklig inverkan på oss människor, ofta lugnande trots sin mäktighet som rytande vågor och häftiga forsar. Måste vara en kombination av ljud och rörelse.

   Ha det gott
   Meggie

 2. Det ar alltid lika roligt att lasa om era “aventyr”. Maste erkanna att jag alltid har varit dalig pa att besoka platser runtom dar jag bor (vart det an kan vara).
  Tack for alla fina bilder.
  Kram Gisela

  • Ja, det är lätt att bli hemmablind och inte se de “pärlor” som många gånger finns i vår närhet.
   För vår del blir nästa utflykt ett återbesök på Öland som vi blev så förtjusta i när vi var där förra våren. Så ny resa blir i mitten av april, den ser vi fram emot – och kroppkakorna!
   Kram, kram M.

 3. Fina bilder! Väcker en del minnen till liv som t ex vår paddeltur till och från Landsort. Hör väl till det mer vådliga som jag gjort i mitt liv….:)

  • Ja du Kajsa, den turen återkom i minnet flera gånger under dagarna på Landsort. Framför allt när jag satt en stund på Kajsas arsel, (ja, jag satt förstås på mitt eget men du vet vad jag menar, berget som heter så) och såg fyra vinterkanotister glida förbi på den knappt krusade vattenytan. Det var annat än de meterhöga vågorna över “Död mans grav”! Kram M.

 4. Ett spännande äventyr att få se Landsort i vinterskrud. Måste varit en mäktigt och storslagen naturupplevelser ni fick njuta av. Vi har besökt ön för många år sedan då vi tältade med ungarna och hade några fina dagar med bad på härliga klippor. Tänk vad det finns mycket att se och uppleva ” runt hörnet ” Fina bilder.
  Ha en härligt skön helg! / Kram Sylvia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.