Måndagsvandring bland gråhägrar och rörhönor

Friends arenaMåndagens milavandring inleddes med en tur runt Nya Råsunda (det vill säga Friends Arena, fast det kommer jag aldrig att säga) i Solna. Därefter förde maken oss tvärs över gatan från arenan ner till Råstasjön för att visa var han numera ofta spenderar sin lediga tid i jakten på mer eller mindre sällsynta fåglar. Är de inte sällsynta så är det i alla fall så att de sällan syns, vilket gör att det krävs långa pass av spaning med kikare och kamera i hopp om att kanske få se skymten av en vattenrall eller smådopping.

Idag var det dock en annan grupp fåglar han ville presentera för oss andra, som inte är lika bevandrade i den ornitologiska världen. I den bortre änden av Råstasjön lever nämligen en koloni på ett femtiotal gråhägrar, som så här års mest står som ett gäng sura gamla gubbar fastfrusna i isen. De ser nästan overkliga ut och påminner om tecknade figurer i någon gammal Disney-film. Samtidigt helt oemotståndliga.

Hägrar på isen

Efter att ha stått och betraktat dem och fotograferat under flera minuter fortsatte vi vår vandring. Då plötsligt lyfte alla femtio fåglarna från isen och himlen blev svart för ett ögonblick medan de flög över våra huvuden och landade på gräsmattan på andra sidan gångvägen. Vi tittade oss omkring för att se vad som skrämt dem men såg inget konstigt. Vad det kanske vi, när vi började röra på oss? Strax fick vi svaret när en liten vit skåpbil rullade in på gångvägen. Det var ”strömmingsmannen” som kom med lunchen, strömming som Solna kommun köper från Skansen. Han berättade att hägrarna på långt håll, långt innan bilen blir synlig, känner igen motorljudet och flyger honom till mötes.

Normalt läggs fisken ut i stora lådor, men när det är så här kallt fryser den och därför handmatar han genom att kasta ut strömmingarna till dem. Det tar litet längre tid men för oss blev det en upplevelse att på nära håll se fajten om maten.

Gråhäger med strömming

Gråhägrar krigar om maten

Gråhäger flyger med strömming

Så småningom var hinkarna tomma, hägrarna återvände till isen för att smälta maten och vi fortsatte vår vandring fram till nästa sjö, Lötsjön. Maken pekade ut några rariteter som simmade bland alla gräsänderna, som en albinoand och ett par rörhönor, men jag tror att de flesta av oss fortfarande var alltför uppfyllda av det vi just fått uppleva med hägrarna för att egentligen lyssna särskilt noga.

Annonser

6 thoughts on “Måndagsvandring bland gråhägrar och rörhönor

 1. Hejsan, Meggie!
  Gråhägrarna som står på isen påminner faktiskt en aning om Pingviner om man ser till kroppshållningen. Häftigt att få se dom matas. Fina foton!
  Kram, Agneta

  • Håller med om att de ser ut som pingviner där de står alldeles stilla på isen. Det var stort att få vara alldeles nära dem när de matades.

   Kram Meggie

 2. De verkar ha det riktig trist i kylan gråhägrarna. Men så perfekt att strömmingsbilen kom farande och muntrade upp dem och vi får nu se de mest fantastiska foton.
  En stor eloge till maken 🙂
  Kram kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s